NASLOVNICAPOLITIKA

Konferenciju za medije održali vijećnici slatinskog Gradskog vijeća iz redova SDP-a i Fokusa

Danas su konferenciju za medije održali vijećnici Gradskog vijeća Grada Slatine iz redova SDP-a Ksenija Plantak i Sanja Mrzljak Jovanić, te Fokusa Martina Tepeš i Dario Vrbaslija.
S obzirom da su javnosti htjeli ukazati na, kako je između ostaloga najavljeno u pozivu, nezakonito razrješenje vijećnika GV i drugih članova iz redova stranaka SDP i Fokus s dužnosti članova upravnih odbora radi izraženih sumnji u nezakonit rad Gradske uprave – gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća te pročelnika Stručne službe Grada Slatine, konferencija je simbolično održana ispred zgrade Gradske uprave.

Tom su prigodom izrazili nezadovoljstvo radom Grada Slatine i spomenutih čelnih ljudi, ne samo tijekom protekle godine novoga mandata već i prethodnog, iako je u njemu dužnost dogradonačelnice obnašala Sanja Mrzljak Jovanić, a predsjednika Gradskog Vijeća Dario Vrbaslija, gdje su kao jedan od većih problema istaknuli izostanak komunikacije.

Tako smo doznali kako su vijećnici Fokusa i SDP-a izašli iz vladajuće većine u Gradskom vijeću Grada Slatine te podnijeli prijave DORH-u, USKOK-u te drugim nadležnim institucijama zbog sumnji u nezakonite radnje gradonačelnika grada Slatine Denisa Ostrošića.
Redom su u svojim izlaganjima pojasnili kako su konferenciju za medije sazvali radi sumnji u nezakonite radnje, nezakonito poslovanje, nezakonito i nesavjesno trošenje proračunskih sredstava, sumnji u izvlačenje novca preko gradskih ustanova koje provodi gradonačelnik Grada Slatine zajedno sa svojim najbližim suradnicima:

– Na samom početku mandata 2021. godine postigli smo politički dogovor o suradnji u Gradskom vijeću koja će se odvijati na vrlo otvoren, transparentan i svima prihvatljiv način. Svoju potporu kao vijećnici dali smo predsjedniku vijeća Damiru Jakšiću što smo potvrdili i izglasavanjem Proračuna za 2022. godinu unatoč tome što su se već tada pojavile prepreke u suradnji i odnosima te brojna neodgovorena pitanja.

Dogovori o suradnji uključivali su transparentnost proračuna za svakog građanina kao i transparentna javna nabava svih gradskih tvrtki koje smo jasno komunicirali javno na sjednicama gradskog vijeća, a koji se ne poštuju, postavljali smo pitanja na koja nismo dobili odgovore što uistinu koči normalnu i dogovorenu suradnju te su nam se javile različite sumnje u pravilnost poslovanja gradonačelnika i njemu bliskih suradnika. Kao vijećnici, nismo dosad šutjeli, o svim sumnjama smo pitali i javno na vijećima o čemu postoje zapisnici i razni mailovi upućeni gradonačelniku, pročelnicima i predsjedniku Gradskog vijeća, – iznijeli su redom gradski vijećnici Dario Vrbaslija, Sanja Mrzljak Jovanić, Martina Tepeš i Ksenija Plantak te nadalje svoje sumnje usmjerili u:

  • lošu financijsku situaciju Grada Slatine,
  • podignuti kredit od 1.500.000,00 kuna bez suglasnosti i znanja Gradskog vijeća,
  • gotovo svakodnevnu odsutnost gradonačelnika s radnog mjesta (pitamo se tko vodi Grad?!),
  • pitanje suradnje i plaćanje konzultantskih usluga privatnoj tvrtki koja sjedište ima van Grada Slatine i koja pravno savjetuje gradonačelnika, izrađuje pravne akte za Grad i gradske ustanove iako u samoj Gradskoj upravi ima 5 pravnika i 4 upravna pravnika. Vlasnik spomenute tvrtke zastrašivao je mailovima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe kao i članove Vatrogasnog vijeća,
  • pitanje poslovanja Slatinskog informativnog centra,
  • problematiku vezanu uz Dječji vrtić Zeko, Pučko otvoreno učilište, Gradsku razvojnu agenciju Slatine i Glazbenu školu Milka Kelemena,
  • zapošljavanje vijećnice Domovinskog pokreta u muzeju na nepotrebno radno mjesto s čijom se plaćom moglo pokriti smještaj šestero djece u dječjem vrtiću,
  • kaznena prijava DORH-u i USKOK-u vezana uz problem Kampusa Slatina (bivši Gaj Slatina),
  • te smjene vijećnika i drugih članova stranaka Fokus i SDP iz upravnih vijeća ustanova Grada Slatine.

Nadalje su istaknuli kako politička kriza postoji, no rad Gradskog vijeća može teći neometano iako je predsjednik Vijeća više puta prijetio novim izborima i raspuštanjem Vijeća za što nema ovlasti.

– Kao vijećnici, posumnjali smo u nezakonitost rada odgovornih ljudi u Gradskoj upravi Grada Slatine, nismo odustali u postavljanju pitanja i inzistiranju na odgovorima o poslovanju što potvrđuju i službeno upućeni mailovi Gradskoj upravi, brojni zapisnici s različitih odbora, a u konačnici i zapisnici sa sjednica Gradskog vijeća – no odgovora nije bilo.

Nedavno se dogodila situacija na našem posljednjem sastanku, međustranačkom vijeću, za koju također smatramo da su nam povrijeđena prava jer se na sastanku pojavio dogradonačelnik u vidno alkoholiziranom stanju i koju smo dokumentirali u obliku pisma i poslali gradonačelniku, međutim, također nismo dobili nikakav odgovor tražeći ga da preispita ponašanje suradnika.

Transparentnost proračuna je prividna jer imamo podatke samo od ove godine, prva tri mjeseca i samo rashode poslovanja, no isto tako ne znamo postoji li možebitna selekcija računa koja su dostupna javnosti jer nam nije jasno kako se ne vidi plaćanje po sudskoj presudi u kojoj je Grad izgubio više od milijun kuna, a isto tako podignuo kredit u iznosu od 1,5 mil. kuna.
Pozivamo gradonačelnika da transparentno objavi sve račune, prihode i rashode, potpisane ugovore u proteklih 5 godina od kada je na vlasti. To će biti hrabar i transparentan potez, a ne bacanje prašine u oči građanima.

Smatramo, kao vijećnici, da se ignoriranjem pitanja koja postavljamo neće moći sakriti pravo stanje stvari te smo sva naša saznanja i sumnje prijavili državnim institucijama. Smatramo također da nesavjesno upravljanje javnim dobrima predstavlja ugrožavanje javnog interesa, a uskraćivanjem informacija onemogućava se rad nas kao vijećnika, – zaključili su gradski vijećnici Ksenija Plantak, Sanja Mrzljak Jovanić, Martina Tepeš i Dario Vrbaslija iznijevši tijekom konferencije datume, razne podatke iz Službenih glasnika Grada Slatine te druge podatke koji su svima javno dostupni, a zbog kojih su se javile sumnje u spomenutu ispravnost rada Gradske uprave, te pozvali ostale vijećnike da im iskažu potporu svojim potpisom pomoću kojih bi sazvali sjednicu Gradskog vijeća i o ovoj problematici, još jednom, potražili odgovore na pitanja.
U svakom slučaju istaknuli su da su, ukoliko do toga dođe, spremni i na nove izbore.

Potporu vijećnicima slatinskog Gradskog vijeća iz redova SDP-a i Fokusa došao je iskazati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te im tom prigodom čestitao na hrabrosti javnosti ukazati na sve sumnje u nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju od strane gradonačelnika Slatine.

– Žalosti me što smo ovdje ovakvom prigodom, ali sam i ponosan na ove ljude koji danas svojim primjerom pokazuju kako se bori za svoje sugrađane i kako se ustraje na transparentnosti, – rekao je Nađi.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button