DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Koncertom kvarteta „Turangalila“ jubilarni 25. međunarodni glazbeni festival DMK zatvorio svoja vrata

Vrata 25. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena zatvorena su sinoć sjajnim koncertom kvarteta „Turangalila“ u čijem su sastavu Eleonora Hil (violina), Emanuel Pavon (violončelo), Viktor Čižić (klavir) i Emma Štern (klarinet).

Ovaj mladi kvartet koji je zajedničku suradnju započeo u drugom mjesecu ove godine pripremio je Slatinčanima predivan performans gdje su u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena Slatina po prvi puta izveli Kelemenov Trio „AURAL“ koji su u suradnji s prof. Berislavom Šipušom pripremili prigodno baš za ovaj festival.
Potom su izveli „Kvartet za kraj vremena“ Kelemenovog učitelja Oliviera Messiaena  koji je bio zaslužan za spoj ovih izvrsnih mladih glazbenika koji su na korak do svojih doktorata i još se uvijek traže u budućoj karijeri, osim Emanuela Pavona koji je početkom ove godine diplomirao violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i sada je violončelist Zagrebačke filharmonije.
No kao kvartet, sigurni su, da će još dugo svirati djela, kako stranih tako i domaćih skladatelja.

Na samom početku ove glazbene večeri na zatvaranju festivala posjetitelje je pozdravila te ih upoznala s izvođačima i programom, prof. Sara Mojzeš, dok se predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica osvrnuo na kompletan ovogodišnji festival koji je bio vrhunski pripremljen kao što i priliči u godini kada slavi četvrt stoljeća svog postojanja.

Osnivanjem Festivalskog odbora na inicijativu Grada Slatine u veljači ove godine, prema njegovim riječima, bio je prijelomni trenutak za daljnji razvoj Festivala, ali i uspješnost ovogodišnjeg 25. jubilarnog, gdje se Udruzi stvaratelja u kulturi „Dani Milka Kelemena“ priključuje Glazbena škola Milka Kelemena Slatina kao glavni organizator, dok su suorganizatori Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, Hrvatsko društvo skladatelja, Udruga UNISON, Zavičajni muzej Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Ogranak Matice hrvatske Slatina, Turistička zajednica grada Slatine i Slatinski informativni centar.
Programsko vijeće festivala čine: profesori Berislav Šipuš, Goran Končar i  Antonio Brzica, te počasna predsjednica festivala Jadranka Srdoč koji su i pripremili ovogodišnji izuzetno dobro pogođen festivalski program.

Uz sve njih velika potpora organizaciji ovogodišnjeg Festivala su i pokrovitelji; kao najveći, Grad Slatina, zatim Virovitičko-podravska županija, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica grada Slatine, te Udruženje obrtnika Slatina i brojni drugi sponzori.

Što se tiče ovogodišnjeg festivalskog programa koji je javnosti bio predstavljen na dan Kelemenovog rođenja 30. ožujka, što će se, kako je najavio Brzica, uvesti kao tradicija i za buduće festivale, možemo zaključiti da je obilovao raznovrsnošću.
Od samog otvorenja Festivala 10. listopada koji je obilježila suvremena avangardna glazba hrvatskih i talijanskih skladatelja u izvedbi Cantus ansambla i gostiju Roberta Fabricanija i Francesca Romana, preko nastupa izvrsnih mladih virtouza pobjednika 8. hrvatskog natjecanja Papandopulo u kategorijama Jazza, trija „Ivar Roban Križić“ i klasičnih komornih sastava, trija gitara „Evocacion“, te kvarteta „Turangalila“, zatim nesvakidašnjeg nastupa Ugandske glazbeno-plesne skupine, gastro večeri, zanimljive izložbe akademskog slikara Marcela Bačića i njegovog predavanja na temu likovnost u  Kelemenovim partiturama te okruglog stola književnika, prevoditelja i publiciste Seada Muhamedagića na temu Kelemen i književnost.
Ovaj Festival obilježila su nastupom i dva izvrsna djevojačka zbora, Zbor Breviss iz Osijeka i njihova Dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković i Zbor Zvjezdice uz Zagrebački kvartet i maestra Zdravka Šljivca.

– Što reći na kraju ovog iznimno važnog kulturnog događaja za naš grad, županiju i ovog djela naše domovine, nego da zaista možemo svi biti ponosni ovdje u Slatini što se maestro Kelemen rodio baš u našem gradu i time nam dao svoju ostavštinu na čuvanje te promicanje njegovog lika i dijela i vjerujem da bi zaista bio zadovoljan na svemu onome što se događalo na ovogodišnjem jubilarnom 25. međunarodnom festivalu DMK, – rekao je predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica te dodao:

– Što se tiče glazbenog programa ove godine može se primijetiti da je na Festivalu sudjelovala „mladost i iskustvo“ što nam je i daljnji cilj poticati i razvijati na budućim festivalima, dati mladim umjetnicima priliku da se na neki način promoviraju kroz Festival, a nastupima iskusnih renomiranih umjetnika upotpuniti umjetnički dojam.
Kako bi se dio programa međunarodnog karaktera i nadalje odlikovao izvrsnošću, želja mi je u festival između ostalih uklopiti i vrhunske glazbenike iz susjednih zemalja, odnosno Mađarske i Slovenije.
Isto tako program planiramo i ubuduće obogaćivati raznovrsnim sadržajima, odnosno izložbama, predavanjima, okruglim stolovima…, te kao tradiciju uvesti gastro večer pod nazivom Kelemenova d/jela koja je ove godine kao novina bila pun pogodak, –
istaknuo je Brzica koji se na kraju osim članovima festivalskog i programskog odbora, zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju, zatim župnicima Draganu Hrgiću i Nikoli Jušiću na ustupljenim prostorima predivno akustičnih slatinskih crkava, svima koji su medijski pratili ovaj festival, a osobito publici jer su svi programi bili odlično posjećeni što su potvrdili i sami izvođači koji su bili nakon koncerata vrlo zadovoljni kako prijemom organizatora tako i publike.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org