DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Koncert „KLAVIR I ČEMBALO“ Linde Mravunac Fabijanić Slatinčane vratio u barokno razdoblje

U okviru mini koncertne sezone Glazbene škole Milka Kelemena Slatina večeras je u koncertnoj dvorani škole održan koncert „KLAVIR I ČEMBALO“ na kojemu je nastupila Linda Mravunac Fabijanić.

– Već dvije godine se dogovara ovaj susret koji je tek sada realiziran, na žalost u doba korone, stoga je ovaj izvrstan repertoar imao priliku čuti tek mali auditorij, – rekao je ravnatelj Glazbene škole Antonio Brzica najavljujući osječku umjetnicu.

Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić u svome repertoaru baštini skladbe od razdoblja baroka, pa sve do novije literature svjetskih i hrvatskih suvremenika, pri čemu u biografiji svake godine zabilježi i nekoliko praizvedbi, a ovaj je cijeli koncert posvetila suitama i plesnim stavcima koje je prije same izvedbe predstavila publici.
Tako smo saznali da je suita kompozicija, odnosno jedno veliko cikličko djelo u kojom su kompozitori pisali plesne stavke u raznim tonalitetima i karakterima.

Linda Mravunac Fabijanić koncert je započela jednom cijelom suitom engleskog kompozitora Williama Crofta, a potom je prebirući po tipkama čembala dočarala plesnu dvoranu na francuskom dvoru uz Troisième ordre, La Ténébreuse Françoisa Couperina.
Kako je njezin čembalo kopija talijanskog instrumenta iz 17. i 18. stoljeća na kojem je skladao talijanski kompozitor Domenico Scarlatti, sljedeća skladba je bila upravo njegov Fandango u španjolskom stilu.
Nakon talijanskog uslijedio je njemački barok u francuskom stilu Johanna Sebastiana Bacha i njegova Francuska uvertira. Iako je ovo djelo bilo napisano za veliki dvomanualni instrument umjetnica je uspjela dočarati njegovu baroknu čaroliju na svom čembalu, a potom nas ponovno vratila na francuski dvor uz Jean-Henrya d’Angleberta koji je u svojim skladbama vrlo uspješno reciklirao materijale drugih skladatelja.

Nakon koncertnog dijela na čembalu Linda Mravunac Fabijanić obično napravi pauzu prije nego što koncert nastavi na klaviru, no u Slatini je po prvi puta odmah prešla s jednog na drugi instrument te vrlo uspješno dočarala Suitu op. 14, Béle Bartóka koji je za ovo djelo koje nije plesno inspiraciju našao upravo u plesu.
Nakon što smo baroknom glazbom proputovali pola Europe uslijedile su modernije plesne stavke domaćeg skladatelja Dubravka Detonija pod nazivom Devet prizora iz Danijelovog sna, a za kraj smo otputovali u Rusiju uz valcer armenskog kompozitora Arama Hačaturjana.

Zahvalivši se umjetnici na prekrasnoj glazbenoj večeri uručivši joj cvijeće, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica je izrazio nadu da će se ovaj susret ponoviti, te da će u nekom drugom, boljem vremenu kada koronavirus bude iza nas Linda Mravunac Fabijanić ponovno posjetiti Slatinu kako bi veći broj Slatinčana mogao uživati u njezinoj glazbi.

Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u pripremi je još jedan koncert iz ovog ciklusa, te će 25. studenog u Slatini će nastupiti Trio Osor, najavio je Brzica uz nadu da će se suradnja između slatinske Glazbene škole i Ministarstva kulture nastaviti i u narednoj koncertnoj sezoni kako bi se ova tradicija nastavila i dalje.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button