DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Končar i Vlahek, izvrsnim koncertom, zatvorili XXVIII.-e DMK-a

Ovogodišnji, XXVIII. Međunarodni glazbeni festival „Dani Milka Kelemena“, jučer navečer, zatvorio je svoja vrata koncertom našeg uglednog violiniste Gorana Končara čiji je gost bio mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek. Glazbena ga je kritika prozvala “biserom hrvatske kulture” i “novim Pogorelićem”.

Prije koncerta, predsjednika Organizacijskog odbora festivala DMK-a Antonio Brzica, najavila je profesorica Sara Mojzeš, nakon čega je on pozdravio prisutne i obratio im se s nekoliko riječi. Istaknuo je da su se očekivanja onih koji su pripremali ovogodišnji festival pokazala opravdanima te s ponosom rezimirao program koji se održavao od 6.do 16.listopada.

„U cijelom programu smo imali čak dvije praizvedbe. Iza nas su divni koncerti i nastupi, među kojima treba izdvojiti ovaj posljednji koncert za koji smatramo da je kruna našeg festivala, koncert profesora Gorana Končara na violini i pijaniste i skladatelja Brune Vlaheka. Uvodni događaj u festival, razgovor s mladim skladateljicama je snimljen i tako ostaje trajno pohranjen. I ove godine održali smo okrugli stol i to u Zavičajnom muzeju, u kojem se smjestila i izložba slika studenata Likovne akademije u Osijeku koja se još uvijek može vidjeti.

Ovogodišnji festival razlikuje se od ostalih po jednom koncertu održanom u hali bivše tvornice Gaj. Branimir Kalanj, te gradonačelnik Denis Ostrošić i dogradonačelnik Ilija Nikolić su mnogo pomogli u realizaciji samoga koncerta  i ovim putem im se zahvaljujem .

Zahvaljujem se i Programskom vijeću, profesorima Goranu Končaru i Berislavu Šipošu koji su meni kao predsjedniku festivalskog odbora pomogli u osmišljavanju programa.

Zahvaljujem se glavnom pokrovitelju festivala predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, posebna zahvala ide Gradu Slatini bez kojega se festival ne bi mogao održati, Ministarstvu kulture i medija, Virovitičko-podravskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Slatine i mnogim sponzorima koji su pridonijeli da festival bude baš ovakav kakav jest.

Zahvaljujem se i ostalim članovima festivalskog odbora, Slatinskom informativnom centru, župnicima slatinskih župa sv.Josipa i blaženog Ivana Merza, djelatnicima GŠ Milka Kelemena, ostalim medijima i publici koja je pratila festival.

Također vas pozivam da ponekad otvorite službenu stranicu festivala i prisjetite se događaja koji su obilježili ovogodišnji ali i protekle festivale na adresi www.milkokelemen.eu“, rekao je Brzica.

Na pozornicu su, potom, pozdravljeni gromoglasnim pljeskom, izašli profesor i violinist Goran Končar te mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek, s trenutnom adresom u Španjolskoj. Njemu je, Končar, u uvodu u koncert, iskazao veliku zahvalnost na spremnosti zamijeniti prvotno najavljenog njemačkog klasičnog, jazz i crossover glazbenika i skladatelja Davida Gazarova. Naime, Gazarov je spriječen u nakani dolaska i sudjelovanja u festivalu zdravstvenim problemom s ramenom.

S obzirom na ovu promjenu pijaniste, morao je biti izmijenjen i prilagođen i program koncerta, a  kako su u pitanju vrhunski, iskusni glazbenici (bez obzira na to je li za klavirom Vlahek ili Gazarov) očekivalo se da i koncert bude upravo takav, vrhunski. Ni manje ni više, publika je to i dobila pa je cjelokupni nastup još jednom nagradila beskonačnim pljeskom.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)


Program koncerta Končar/Vlahek:

Milko Kelemen: Good-bye, My Fancy

Bruno Vlahek: Ad Astra

Claude Debussy: Sonata za violinu i klavir / Violin sonata

 Allegro vivo

 Intermède: fantasque et léger

 Finale: très animé

***

César Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru / Violin sonata in A major

 Allegretto ben moderato

 Allegro

 Recitativo-Fantasia. Ben moderato — Molto lento

 Allegretto poco mosso


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot