GOSPODARSTVONASLOVNICA

KOMPLETNA PROIZVODNJA ZAVRŠI U IZVOZU: U vremenski zahtjevnoj godini duhanci postigli najveći prinos

Zbog poskupljenja energenata preuzimaju i dio financijskog tereta kooperanata

U prošloj, vremenski vrlo zahtjevnoj godini hrvatski proizvođači i prerađivači duhana uspjeli su postići najveći prinos, a zbog enormnog poskupljenja energenata i repromaterijala sada, uoči ugovaranja nove proizvodnje, preuzimaju i dio financijskog tereta kooperanata.

“Proizvodnu 2021. godinu završili smo s 87 kooperanata virdžinije, koji su duhan toga tipa imali rasađen na 618 hektara, i od njih smo otkupili 1,466.000 kilograma duhana. Prosječni prinos bio je 2374 kilograma, a ako tome dodamo da smo zbog elementarne nepogode tuče i mraza u listopadu inkasirali oko 2,3 milijuna kuna i ako bismo to pretvorili u našu prosječnu cijenu od 14 kuna, prinos bi bio još 164 kg po hektaru veći. To znači da smo prošle godine postigli gotovo 2500 kilograma virdžinije po hektaru, što je najbolji rezultat otkad tvrtka postoji. Godina je bila vrlo zahtjevna, prvo su, u vrijeme sadnje, bile hladnoće, potom je došla suša, zatim obilne oborine, pa kad sve to uzmemo u obzir, možemo biti zadovoljni prinosom, ali i postignutom kvalitetom. Na berleju smo imali 13 kooperanata sa 16,24 hektara i prinos je 47 tona, odnosno 2899 kilograma po hektaru, što je također vrlo zadovoljavajuće”, kazao je predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić.

U tijeku je obrada otkupljenog duhana, a nakon završetka toga posla, početkom veljače, u Agroduhanu će nastaviti uslužnu obradu za dosadašnjeg stranog partnera, a postoji interes za uslužnu obradu i dvaju novih stranih partnera. Inače, Agroduhan svoju kompletnu proizvodnju plasira na europsko tržište, Bliski istok i u Indoneziju.

Obilazak kooperanata

Organizatori proizvodnje u Agroduhanu krenuli su u obilazak kooperanata, prema kojima je tvrtka s 31. prosinca ispunila sve obveze za duhan otkupljen u 2021. godini. Sljedećega tjedna počinje potpisivanje ugovora s kooperantima.

– Zbog događaja na tržištu oko rasta cijena energenata i repromaterijala odlučili smo dio tih udara preuzeti na našu tvrtku, pa smo donijeli odluku o podizanju cijene duhana. Prije nekoliko godina podigli smo cijenu duhana prve i druge klase na 20,89 i 18,42, očekujući da će se ljudi više posvetiti sređivanju duhana radi više klase i boljeg financijskog učinka proizvodnje, a ove godine podigli smo cijenu treće klase s 14 na 15,50 kuna i četvrte klase sa 9,52 na 10,62. Prva klasa ostaje na 20,89, druga na 18,42, a peta (8,07) i šesta klasa (2,90) zanemarive su u našem otkupu. To su cijene koje ćemo isplaćivati našim proizvođačima za 2022. godinu, a one su sada više nego cijene u Hrvatskim duhanima. Osim toga, proizvođači imaju pravo i na 6,25 kuna državnih potpora, koje su prošle godine povećane za jednu kunu po kilogramu – kaže Tomić.

Budući da se očekuje poskupljenje energenata i repromaterijala – mineralnog gnojiva, plitica, sjemena, zaštitnih sredstava, Agroduhan je odlučio dio toga tereta podijeliti sa svojim kooperantima kako bi sačuvao proizvodnju duhana na slatinskom području, jer je smatraju jednom od najprofitabilnijih poljoprivrednih proizvodnji.

Za ovogodišnju proizvodnju osigurani su sortimenti duhana koji jamče najbolji prinos i kakvoću, sav repromaterijal, oprema za navodnjavanje, osiguranje usjeva, financijska potpora (avansi) tijekom cjelokupnog ciklusa proizvodnje, od sadnje do berbe, kao i dugoročno financiranje za opremu, mehanizaciju i sustave navodnjavanja. Agroduhan tijekom godine financira i do 70 posto ukupne proizvodnje, a konačni obračun i isplata obavljaju se nakon predaje robe.

Prate proizvodnju

“Do sada smo pratili ponašanje naših konkurenata oko cijena, ali ove godine idemo sa svojom politikom, izračunima i mogućnostima, i to su osnovni razlozi za podizanje cijena najzastupljenijih klasa, treće i četvrte. Godinama ističemo da su naši proizvođači sve stariji, da mladi odlaze iz Hrvatske i da su nam sela sve opustošenija, pa stoga nastojimo poslovnom politikom zadržati proizvodnju duhana na našem području”, kaže Tomić i dodaje: “Kad se našim cijenama doda državni poticaj, prosječna cijena duhana za naše kooperante kreće se oko tri eura. U odnosu prema razdoblju prije deset godina cijena treće (prosječne) klase duhana viša je 89 posto, četvrte klase 96 posto, a prosječna je cijena viša približno 70 posto. Mnoge zemlje u svijetu proizvode jeftinije duhane od nas (Kina, Indija, Pakistan, Zimbabve, Brazil), ali naši proizvođači uspijevali su dobiti određenu zadovoljštinu da možemo zadržati proizvodnju na 600-700 hektara i očuvati firmu, koja već godinama prosječno ima više od sto zaposlenih, odnosno 51 stalno zaposlenog radnika i više od 80 sezonaca.”
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Josip Zdeličan)

REDOVITO PODMIRENJE SVIH OBVEZA

Prerađivač duhana Agroduhan sve obveze prema dobavljačima, zaposlenicima i državi redovito podmiruje te iz tvrtke ističu kako se još nije dogodilo da nekome kasne. “Iz redovitog poslovanja servisiramo proizvodnju, koja će ove godine ostvariti 50-ak milijuna kuna brutoprihoda, pa možemo reći da smo na neki način i zadovoljni. Znamo da nas teška vremena očekuju, ali kroz našu povijest bilo je puno teških vremena koja smo prebrodili pa se nadam da ćemo prebroditi i ovo.” Predsjednik Tomić ističe da su svi sudski sporovi koji su opterećivali tvrtku posljednjih dvadesetak godina riješeni u korist Agroduhana. Kaže da je bilanca sređena i tvrtka financijski “posložena” tako da može sasvim normalno funkcionirati…


Velik je problem, na što prerađivači godinama upozoravaju, da su proizvođači duhana sve stariji.


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button