DOGAĐANJANASLOVNICA

Komisija za ocjenjivanje rezultata akcije u sklopu kandidature „Grad Slatina – prijatelj djece“ jučer posjetila Slatinu

Grad Slatina ove je godine kandidat za dobivanje prestižne titule „Grad Slatina – prijatelj djece“ a dobivanjem pozitivne ocjene, službeno bi postao dio tima „Gradovi i općine – prijatelji djece“, odnosno jedan od gradova koji se u svojoj sredini sustavno brine o zaštiti djece, njihovim pravima i potrebama.
Imati status grada ili općine – prijatelja djece donosi i svojevrstan ugled zajednici da skrbi za potrebe svojih najmlađih sugrađana i uvažava mišljenje djece. Postizanjem ovog uglednog naziva, nisu ostvareni svi ciljevi najviše skrbi za djecu, a time ni krajnji cilj ovog programa. Naprotiv, postignuti naziv obvezuje lokalne zajednice da i dalje povećavaju standarde dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život sve djece, stvarajući dugoročno sigurno i poticajno okruženje za rast i razvoj djeteta.

Program Akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece: Programiranje i planiranje za djecu, Financijska sredstva za djecu, Podrška i potpora udrugama za djecu, Dijete u sigurnom i zdravom gradu, Zdravlje djece, Odgoj i obrazovanje djece, Socijalna skrb za djecu, Kultura i šport za djecu, Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.
Nakon provedene anonimne anketa u slatinskim osnovnim školama Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te ispitivanja građanskog mnijenja i saznanja građana o samoj akciji telefonskim anketiranjem, jučer je obavljen i izvid komisije za ocjenjivanje rezultata akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za Grad Slatinu u sklopu kojega su Slatinu posjetile predsjednica komisije  Snježana Krpes, te članice dr. Marija Hegeduš Jungvirth i Jasenka Borovčak.

Izvid je započeo sastankom komisije s članovima Koordinacijskog odbora gradovi-općine prijatelji djece Grad Slatina-prijatelj djece, u maloj vijećnici Grada Slatine na kojemu se razgovaralo o završnom izvještaju.
Detaljnija pojašnjenja po pojedinim stavkama vezanim za statističke podatke, financije i izdvajanja za djecu, preventivne i socijalne programe te niz drugih tema u sklopu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, članicama komisije dali su gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegovi zamjenici Sanja Mrzljak Jovanić i Bojan Plantak, pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, voditelj Odsjeka za opće poslove Radenko Pavić, predsjednica DND Slatina i predsjednica Koordinacijskog odbora Snježana Pačarić, te ravnateljice slatinskih osnovnih škola, Josipa Kozarca, Ksenija Vujanović-Juras i Eugena Kumičića, Božica Majhen.

Članovi Koordinacijskog odbora nakon sastanka raspodijeljeni su u tri tima od koji je svaka članica komisije povela u obilazak terena po jedan tim, te se posjetom određenih gradskih institucija i udruga uvjerili što slatinska lokalna zajednica čini na području zaštite djece i provedbe ove Akcije.

Tim voditeljice komisije Snježane Krpes bio je zadužen za područje socijalne skrbi, rada Centra za socijalnu skrb, obiteljskog centra, socijalnih programa, suradnje MUP-a i ostalih sustava, međusektorske suradnje, prevencije nasilnog ponašanja djece i ovisnosti, te udruga koje djeluju u tom području.

Prim. mr. sc. dr. Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatar, bila je zadužena za područja: zdravlja djece, zdravstvena zaštita djece u vrtićima i školama, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, podrška roditeljima, udruge iz područja zdravstva i humanitarnog djelovanja, zdravstveno-preventivni programi, zdrava prehrana, dio udruga za područje socijalne skrbi.

Dok je treći tim Jasenke Borovčak, obišao ustanove iz područja: odgoja i obrazovanja, dječje participacije, kulture, sporta, igrališta i udruga koje ostvaruju aktivnosti iz tih područja.

Tako je obavljen niz razgovara s odgovornim osobama, voditeljima aktivnosti i djecom gdje su provjerena pojedina pitanja iz Upitnika. Nakon obilaska punktova na kojemu su članice komisije zabilježile postojeću sliku stanja, obavljeni su završni razgovori svih timova.

Nakon obrade prikupljenih podataka, konačan odgovor komisije o mogućem dobivanju prestižne titule „Grad Slatina – prijatelj djece“, Grad Slatina može očekivati u srpnju ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Koordinacijski odbor gradovi-općine prijatelji djece Grad Slatina-prijatelj djece)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button