Home / NASLOVNICA / Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma. Središnji komemorativni skup za Virovitičko-podravsku županiju, održan je u Mrtvom jarku kraj sela Bukova, nedaleko Suhopolja, na mjestu gdje je nakon završetka rata od strane partizana iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade pogubljeno više stotina nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta.

Na komemorativnom skupu su o tome, kao i drugim počinjenim zločinima govorili: načelnik Općine Suhopolja Siniša Horvat, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica Vlatko Ljubičić te virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Komemorativnom skupu u Mrtvom jarku nazočili su i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima, ispred Grada Slatine pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok i predsjednik Odbora za branitelje Grada Slatine Ilija Nikolić, načelnici općina Gradina i Špišić Bukovica, Marko Ajček i Hrvoje Miler, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata…

Molitvu je vodio svećenik Mario Večerić, a potom su mnogobrojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Spomen obilježju u Mrtvom jarku.  (mf/vpz.hr/ fotografije: Kristijan Toplak)

x

Check Also

Devetnicom sv. Josipu započela proslava stotog rođendana Župe sv. Josipa

U srijedu 16. siječnja započela je velika devetnica – Devet srijeda sv. Josipu i završit ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org