DOGAĐANJANASLOVNICA

Komemoracijom započeo 23. memorijal „Ivica Filković i Perica Sabo“

Polaganjem vijenaca i zapaljenih lampiona na grobove poginulih branitelja Ivice Filkovića i Perice Sabo na kozičkom groblju danas je u Kozicama započeo 23. memorijal „Ivica Filković i Perica Sabo“.

Uz članove obitelji kozičkim braniteljima poklonili su se bivši suborci, predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica, predstavnici Udruge specijalne policije Omege Bjelovar, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, njegov zamjenik Bojan Plantak i pročelnici Krunoslav Šarabok i Marin Kokorić, zatim načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, predsjednici županijske i slatinske HVIDRA-e Mato Bubaš i Ilija Nikolić, predstavnici DVD-a Kozice, te predstavnici domaćina i organizatora Memorijala, odnosno Vijeća mjesnog odbora Kozice i Nogometnog kluba Kozice.
Molitvu za poginule Kozičane kao i svetu misu zadušnicu u kozičkoj kapeli sv. Roka predvodio je čačinački župnik vlč. Nedjeljko Androš koji je u svojoj propovijedi istaknuo:

–  I životi naših branitelja Perice i Ivice zapravo su postali ono zrnje koje je palo u plodno tlo i urodilo mnogim plodovima. Prije svega plodovima naše domovine, plodovima mira koji sada možemo u blagostanju uživati. No dok se prisjećamo one njihove žrtve koju su dali za domovinu i za nas prisjetimo se i onih riječi Isusovih koje sam progovora u uskrsnuću… već tada postoji u to doba jedna nada da onaj koji živi čestito, da onaj koji svoj život dade za nekoga, da je zaslužio nagradu, uskrsnuće i vječni život… I zato ovu Isusovu žrtvu koju je On prinio za spasenje svijeta prinosimo danas za njih dvojicu.

Komemoracija je završila obilaskom spomen obilježja na mjestu pogibije Ivice Filkovića u Siraču gdje je nakon svete mise upriličeno zajedničko druženje.

Osim današnjeg  uvodnog programa Memorijal uključuje i Igre hrvatskih branitelja koje će se održati sutra u disciplinama: streljaštvo, viseća kuglana i pikado, kao i Memorijalnu utrku Slatina – Kozice.
Program započinje u 9 sati odavanjem počasti hrvatskim braniteljima kod spomen ploče ispred Mjesnog doma u Kozicama.
Samo otvorenje Igara održat će se u 9 i 30 na nogometnom igralištu u Kozicama koje od prošle godine nosi ime ove dvojice hrvatskih vitezova, koji su svoje živote položili na oltar domovine, „Ivica Filković i Perica Sabo“, dok će sudionici Memorijalne utrke startati u parku 136. slatinske brigade u Slatini u 10 i 30.

„Memorijal Ivica Filković i Perica Sabo“ sinonim je i za uvijek atraktivan turnir u nogometu, a na ovogodišnjem izdanju memorijalnog turnira u nedjelju će na igralištu u Kozicama igrati nogometni klubovi „Mladost“ iz Čađavice, „Slatina“, „Sloga“ iz Zdenaca i domaćin „Kozice“.

Svečano otvorenje turnira bit će u 15:30 sati, dok se proglašenje pobjednika očekuje oko 20 sati.

Organizaciju ovogodišnjeg Memorijala potpisuju Vijeće MO Kozice i NK Kozice, a svi zainteresirani za sudjelovanje u memorijalnoj utrci još uvijek se mogu prijaviti na broj telefona 098 971 80  78.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button