Home / DOGAĐANJA / Komemoracijom odana počast žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca

Komemoracijom odana počast žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca

Danas je na četekovačkom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji je započeo upravo u to vrijeme 1991. neprijateljskim minobacačkim napadom što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području.
Toga je dana svoje živote izgubilo 24-ero nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije.

Tradicionalno uoči komemoracije u Četekovcu, 3. rujna se polaže cvijeće i pale svijeće na grobovima žrtava na njihovim počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, dok je na sam dan komemoracije HVIDR-a Slatina i ove godine u sklopu projekta „Istina o pobjednicima“ organizirala „Hodnju za nevine žrtve Četekovac-Mikleuš“. Tako su brojni sudionici komemorativnog skupa u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog masakra stigli jednosatnom memorijalnom hodnjom od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve na groblju u Četekovcu.

Polaznici Dječjeg vrtića Suncokret iz Mikleuša također su točno u 9 sati i 5 minuta u znak sjećanja na nevine žrtve pustili put nebeskih visina 37 bijelih balona u spomen na 37 stradalih žitelja mikleuškog kraja.

U nazočnosti rodbine, prijatelja i suboraca poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja komemorativni skup je nakon pozdrava Domovini i spomena imena svih nevinih žrtava, započeo polaganjem vijenaca i zapaljenih lampiona, koje su položili:
izaslanstvo obitelji žrtava zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zatim izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, te izaslanik podpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, brigadni general Mijo Validžić, potom u ime Ravnateljstva policije načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević sa suradnicima, u ime Županije Virovitičko-podravske predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić i dožupani Marijo Klement, Darko Žužak i Igor Pavković, u ime domaćina načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović sa suradnicima, zatim gradonačelnik Općini Mikleuš prijateljskog grada Donja Stubica Nikola Gospočić sa suradnicima, u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić sa suradnicima… te brojna izaslanstva gradova i općina, kao i ostala izaslanstva i pojedinci.

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović koji se citirajući poznatog hrvatskog književnika Fran Krstu Frankopana „Navik on živi ki zgine pošteno“, prisjetio prvog dana kada je govorio na ovom mjestu, koliko je bilo teško pronaći riječi kojima bi se opisala ta jesen i sve ono što je pogodilo ovaj kraj, a ni danas nije lakše.

– Razmišljajući o dubini tih riječi shvatio sam da je zaista tako. Svjedoci smo svi mi koji se svake godine okupljamo na ovaj dan i prisjećamo nemilog događaja prije 28 godina. Bol je i dalje ista, bol koja je u početku poticala želju za osvetom, a koja je sada prerasla u bol koja želi pravdu, – rekao je Dundović te zaključio kako se ne smije prestati pričati o Domovinskom ratu i prepustiti zaboravu, već prenijeti istinu novim generacijama, posebno djeci i mladima koji će ove žrtve sačuvati od zaborava.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu molitvu za sve žrtve predvodio je župnik novobukovačke Župe vlč. Mario Matijević.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Grad Slatina potpisao je Ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomunikacije d.o.o. o uspostavi ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org