DOGAĐANJANASLOVNICA

Kofer osvajanjem Amerike otvorio Zdenko Nađ

Sinoć je otvoren prvi Kofer. Kofer  – Festival putnika u prepunoj je Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta i više nego živopisnim predavanjem imena Tri kotača sreće potkrijepljenim fotografijama, ali i snimkama, sa svog  kako je i sam u jednom trenutku priznao, križnog puta, spajanjem na ležećem triciklu istoka i zapada Sjedinjenih Američkih Država, otvorio Zdenko Nađ.
Ovu i više nego neuobičajenu životnu epizodu dugu gotovo 70 dana Zdenko je uspio sažeti u nekih 90 minuta koliko je trajalo ovo predavanje.  Proživljavajući ponovno brojne dogodovštine s ovog čudesnog putovanja, unutarnje borbe i slaveći sam, bilo u suzama bilo u smijehu,  pobjedu iz svake od njih, a svakog trenutka biti svjestan i zahvalan svima koji su mu na bilo koji način pomogli da se odvaži na ovu pravu malu odiseju, i publika je prepoznala trenutak nagradivši na kraju ovog sinoćnjeg događaja iskrenim emotivnim aplauzom Zdenka nadogradivši mu ovu misiju za koju je i sam rekao da još nije niti svjestan da je ona po dolasku na konačno odredište rijeke Hudson u New Yorku, ali i po povratku u Hrvatsku, završila.
Jednog dana Zdenko je obećao izdati i knjigu u kojoj će se doznati značaj ”čovjeka na žutom biciklu” i Ante Tokića, inače indirektnih ”krivaca” pokretanja nekog u Zdenku duboko skrivenog prekidača koji ga je ponukao na ovaj način slavljenja života. Doznat će se i Zdenkova nit vodilja koja počiva na mudrosti da sve kreće od malih stvari.
Put po Americi nije počeo sklapanjem pa odmah i rasklapanjem Zdenkovog jedinog fizičkog itekako vjernog  suputnika ”Zmaja od Češke” na lasvegaškom aerodromu već puno ranije. Upoznat će čitatelji te buduće knjige i neke ljude koji su svojim djelima utkali dio sebe u Zdenka i njegov mali, a svima tako dobro iz osobnog životnog puta poznati vlastiti univerzum. Bila je, ali i još je i bit će,  na tom putu na sreću svih znanih i neznanih putnika namjernika obitelj Pollack. Pomogle su i hrvatske zajednice, Milko, ”mali Putin”, razigrana družina mladih studenata Stanforda, i  još mnogi koji su pomogli Zdenku da proživi sve zamke beskrajne pustinje Nevada, opasnu noć  St.Louisa, zloslutni pravi izvorni američki tornado, ali i da uživa u koloritima nacionalnih parkova, te u konačnici i da u najtežem trenutku prebrodi svoju životnu , kako je rekao, točku slamanja.

Novo izdanje Kofera u suradnji sa POU Slatina i Turističkom zajednicom i za ovu je godinu u sklopu Prosinca u Slatini  pripremila Udruga Motiv čija je predsjednica Marika Marić na početku srdačno pozdravila Zdenka  i sve one koji su svojim dolaskom dali podršku ovom događaju.  Na rasporedu Kofera još je tri, sudeći prema sinoćnjem, izuzetno zanimljiva putopisna predavanja u kojima će sve znatiželjnike novim dijelom globusa povesti naši sugrađani, baš kao što je sinoć hrabri sanjar iz Donje Pištane poveo i doveo na konačno odredište putovanja poručivši svim ljudima svijeta, bez obzira na boju, spol ili nacionalnost da nazdrave snovima i životu.
(dj/Foto: Damir Jukić)


 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button