DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

”Kofer” donio ledenu avanturu Maje Lazić

Jučer je u Zavičajnom muzeju održano još jedno putopisno predavanje iz serije ”Kofera- festivala putnika” što ga u sklopu Prosinca u Slatini organiziraju Udruga Motiv i Turistička zajednica grada.

Svoje impresije poprilično opasnim putovanjem odnosno planinarskom ekspedicijom na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali podijelila je Slatinčanka Maja Lazić.

Tako su brojni posjetitelji sinoćnjeg Kofera mogli iz prve ruke doznati koje su to predradnje potrebne da bi se uopće moglo startati u takvu avanturu. Kako ljudski organizam reagira na ekstremne uvjete majke prirode i koju su to unutarnje borbe svakog pojedinca ponaosob kada se nađe u specifičnim situacijama praktički bez ikakvog doticaja sa komforom života naviknutim upravo do tog trenutka, osuđen da ultimativno snagom psihe i vlastite volje uz milost ili nemilost kolega potraži jedini mogući izlaz, u ovom slučaju tek puko, ali tako vrijedno preživljavanje.

Fascinantno je bilo slušati doživljaje ove osvjedočene pustolovke, njezinu skromnost kada tek usputno u blic maniri spominje početno upoznavanje s planinarenjem osvajajući za početak sve planinske vrhove Makedonije, Bugarske, najvišeg vrha Europe Mt.Blanca, te argentinske Aconcague najviše točke Južne Amerike. Zanimljivo je bilo čuti i podatak da je pripreme za odlazak na najhladniju planinu svijeta Mt.McKinley većim dijelom odradila ”kod kuće” u ravnoj Slavoniji na obroncima Papuka. Osim bicikliranja, trčanja, planinarenja, treniranja penjanja po vlastitoj kući, petomjesečno pripremno razdoblje uključivalo je i običnim smrtnicima poprilično bizaran trening penjanja pod dodatnim opterećenjem, u Majinom slučaju sa punim ruksakom na leđima vukući automobilsku gumu, a sve u cilju što vjernijeg dočaravanja svega onoga što će ju čekati na trotjednom usponu na mnogima nikad dosegnuti Denali. Oni koji su uspjeli u tom naumu rekli su da je za takvo što potrebno zadovoljiti tri uvjeta. Vrhunski se pripremiti, imati svu potrebnu opremu i imati povoljne vremenske uvjete. Za prva dva uvjeta sve je u rukama pojedinca, a za treći sve je u rukama prevrtljive u ovom slučaju itekako brutalne prirode. Upravo je priroda u slučaju Maje i njezine četveročlane ekspedicije okrenula palac dolje, onemogućivši ih u ostvarenju konačnog sna odnosno osvajanja posljednje dionice samog vrha Denali, zakovavši ih nekoliko dugih dana u ekstremnim uvjetima snijega, leda i vjetra na temperaturi koja je išla i do 30 stupnjeva ispod ništice, do teške odluke i konačnog povratka civilizaciji i ”običnim životima”. Možda je i najbolji najkraći opis svega doživljenog na surovom glečeru Mt.McKinleya Maja ponudila citirajući poznatog švicarskog alpinista Uelija Stecka – opasnost, zabava i patnja. Veliku pomoć i potporu u pripremama za ovaj uspon Maja je imala i u svojim prijateljicama iz Udruge Motiv. I tu je bilo svega. Izdvojit ćemo pri tom samo anegdotu o noćnom ”usponu” slatinskim gorjem koji je završio ponoćnom večerom na cesti usred Ivanbrijega. Ovdje smo iznijeli samo djelić putešestvija ove mlade Slatinčanke za koju se nadamo da će nas jednoga dana iznenaditi detaljnim opisom svojih avantura u nekom mogućem putopisnom književnom izdanju.

dj

Foto: Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button