KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

KNJIŽNICA OŠ JOSIPA KOZARCA – Knjižnica je najposjećeniji dio škole

Prof. Jelena Martinović pripremila je prezentaciju o svemu što se događalo u školskoj knjižnici


Zahvaljujući diplomiranoj knjižničarki Jeleni Martinović, profesorici hrvatskog jezika i književnosti, školska knjižnica Osnovne škole Josipa Kozarca do sada je, a osobito u prvom polugodištu ove nastavne godine, bila mjesto događanja niza različitih aktivnosti i radionica.

Gotovo sve što se u školi događa vezano je uz knjigu pa je i logično da je upravo knjižnica najposjećeniji dio škole. Kako bi predstavila što se sve odigravalo u prostoru koji vodi, prof. Martinović pripremila je prezentaciju pa svi zainteresirani na službenoj web-stranici škole mogu vidjeti koja su to događanja obilježena i što se sve događalo u knjižici.

Proučavajući Povijest u knjižnici, održana je radionica „Ilumiunirani rukopisi“, iz područja Kulture starih civilizacija održane su radionice o Vučedolskoj kulturi i o kodnom pismu, a sve radionice pripremile su učiteljice Martina Grundler Hrala i Jelena Martinović. Radionice pod zajedničkim nazivom Lektira u knjižnici obuhvatile su „Priče za laku noć za mlade buntovnice“ autori kojih su E. Favilli i F. Cavallo, „Snježna sestra“ Maje Lunde, „Harry Potter i kamen mudraca“ autorice J. K. Rowling, te „Charlie i tvornica čokolade“ R. Dahla. Radionice su pripremili učitelji hrvatskoga jezika Hana Tepeš, Melita Čmarec i Danijel Vilček te knjižničarka Jelena Martinović. Vjeronauk je također bio zastupljen u knjižnici, a održane su aktivnosti pod nazivom „Moja mala Biblija“ i „Knjiga nad knjigama“, koje su pripremile vjeroučiteljice Ljiljana Ivanković i Marina Martinović. 

Mjesec hrvatske knjige posjetom školskoj knjižnici obilježili su učenici područnih škola u Kozicama i Novom Senkovcu, a održan je i kviz za poticanje čitanja pod nazivom „Nije lako kad si mlad“, koje je pripremila učiteljica Hana Tepeš. Svjetski dan školskih knjižnica obilježen je radionicama „Čitanje za svjetske mir i sklad“, „Susret (ne)generacija K“ i „Cjelovito čitanje“ koje su pripremile učiteljice Melta Čmarec, Gordana Kovač i Željka Orban, te posjetom Sajmu knjiga 2022. Interliber.

Izvannastavnu aktivnost pod nazivom „Potterheads“ pripremila je učiteljica engleskog jezika Dražena Vujanović, a obuhvatila je aktivnosti Leteće metle (Flying Brooms), Halloween, Šešir za razvrstavanje (Sorting Hat) i Čarobni štapići (Wands). Projekt poticanja čitanja pod nazivom „Čitam, kroz maštu igrom skitam“ proveden je kroz radionice „Vuk koji je ispao iz knjige“, i „Projekt Barnabus“.

Dakako, bilo je i drugih aktivnosti, među kojima valja istaknuti provedbu natječaja slatinskog Ogranka Matice hrvatske „I dok je srca, bit će i Kroacije“, u kome su sa svojim literarnim radovima sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola istočnog dijela Virovitičko-podravske županije.

Uoči božićnih blagdana učitelji hrvatskoga jezika i knjižničarka Jelena Martinović organizirali su već tradicionalnu Večer božićne poezije, koja je nakon dvije godine održavanja online, napokon održana uživo u školskoj knjižnici. Učenici petih i šestih razreda čitali su svoje božićne stihove i tako pokazali svoje stvaralačke sposobnosti, a božićno ozračje u školi upotpunili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena izvedbom tradicionalnih, poznatih božićnih pjesama na tamburi pod vodstvom učiteljice Martine Tepeš te učenica 8. razreda Dora Kokorić uz pratnju učitelja Filipa Jankovića.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: OŠ Josipa Kozarca)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button