NASLOVNICAUDRUGE

„Ključno je biti uključen II“ – kamp za djecu s teškoćama na Višnjici

U sklopu projekta „Ključno je biti uključen II“, Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala je i ove godine u mjesecu lipnju, kamp za djecu s teškoćama na imanju Pustara Višnjica.
U nacionalnom programu za mlade od 2009. do 2013. kojeg je donijela RH, naglašena je potreba usmjeravanja svih intervencija prema ostvarivanju što veće neovisnosti mladih u svakodnevnom životu i integraciji mladih u društvo. Škola je jedno od mjesta socijalizacije djece. Upoznavanje s različitostima od rane dobi djeteta kao i spoznaja da svako dijete ima pravo na različitost. Edukacija o različitosti osposobljava učenike da razumiju, zagovaraju i u odnosima s drugima primjenjuju načela dostojanstva osobe, otvorenosti, ravnopravnosti, pravednosti, nenasilja i solidarnosti sukladno ciljevima Građanskog odgoja i obrazovanja.

Projekt se provodi među učenicima od 5. do 8. razreda u četiri osnovne škole – partnera s područja Virovitičko-podravske županije: OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica i OŠ Davorin Trstenjak Čađavica.

Kampu je prisustvovalo oko 80 djece s teškoćama i njihovih prijatelja volontera, na različitim radionicama. Djeca su u prekrasnom ambijentu imala priliku jahati konje, voziti se kočijom, sudjelovati na radionicama izrade proizvoda od tijesta, sadnje raznog bilja, sportskim aktivnostima, šetnji ergelom, družiti se.
Ovim projektom stvorene su mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih s teškoćama u razvoju u redovnom obrazovanju, te upoznavanje ljudske raznolikosti kroz interakciju i pravo na različitost, čime se barijere i predrasude vrlo brzo uklanjaju.

– Projektom se smanjila socijalna isključenost djece i mladih s teškoćama u razvoju u ruralnoj sredini. Predrasude su smanjene kroz interakcije, što se pokazalo kroz aktivnosti kojima je Udruga okupljala djecu s teškoćama,  – rekla je predsjednica UOSI Slatina Diana Zelenka.
(Mihaela Feldi/Izvor: UOSI Slatina)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button