KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Klavirskim recitalom Ivana Štimac oduševila Slatinčane

Sinoć je u svojoj koncertnoj dvorani, Glazbena škola Milka Kelemena Slatina upriličila koncert Ivane Štimac koju je na samom početku, pozdravljajući posjetitelje, najavio ravnatelj Antonio Brzica. Tako smo doznali da ova rođena Splićanka vuče korijene upravo iz Slatine budući da joj je otac Dragutin porijeklom Slatinčanin.

Ivani ovo nije prvi nastup u Slatini, gdje je gostovala 2000. godine na festivalu „Dani Milka Kelemena“, a ova magistra klavira unatoč svojoj mladosti stekla je zavidnu karijeru ostvarivši brojne nastupe već kao studentica, a potom i gostovanja kao solistica ili kao komorna glazbenica na hrvatskim ali i europskim pozornicama u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Makedoniji…

Radila je kao korepetitorica i profesorica komorne glazbe na međunarodnoj ljetnoj školi „Le altre note“ u Italiji u Valtellini, zatim kao profesorica klavira u glazbenim školama DO Kaštela i Trogir, a od kraja 2014. god. živi u Stuttgartu u Njemačkoj gdje djeluje kao koncertna pijanistica i profesorica klavira.
Dobitnica je brojnih nagrada, kao i njezini učenici.

Ova vrhunska umjetnica Slatinčanima je sinoć pripremila klavirski recital u sklopu kojega su mogli uživati u djelima W. A. Mozarta, C. Debussya, F. Livadića i B. Papandopula, a kako bi im još više približila svoju izvedbu opisala je riječima osjećaje i motive koje publika može zamisliti dok ona svira. Tako je, primjerice, za Debussyev Images, Reflets dans l’eau opisala refleksijama u vodi, zalaskom sunca i svim bojama koje se ljeskaju na valovima mora, letom ptica…, a publika je slušajući Ivaninu virtuoznu izvedbu, u svojim mislima poletjela u neku drugu dimenziju, što je i nagradila gromoglasnim aplauzom.

Po završetku koncerta prof. Robert Čavlović uručio joj je cvijeće, a ravnatelj Brzica pozvao na novo gostovanje u sklopu festivala „Dani Milka Kelemena“, što je pozdravila i slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić.

Ivana Štimac na kraju koncerta koji je posvetila svojoj pokojnoj baki kod koje je rado dolazila u Slatinu, zahvalila se Glazbenoj školi Milka Kelemena i ravnatelju Brzici, kao i Gradu Slatini na gostoprimstvu.

Kako je u publici bio i popriličan broj Ivanine obitelji koja ju je s veseljem dočekala u Slatini pripremili su joj malo iznenađenje te su Krešimir Štimac i Krunoslav Cukor uspješnom koncertu nazdravili pjenušcem Slatinski biser.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button