DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kinološka udruga Slatina: Smotra lovačkih pasa s ocjenom IPO

U Lovačkom domu Lovačke udruge “Sokol” Gornji Miholjac u Donjim Kusonjima danas (subota) u dopodnevnim satima upriličena je smotra s ocjenom IPO (ispit prirođenih osobina) lovnih pasmina, koju je organizirala Kinološka udruga Slatina.

Hladno, ali sunčano vrijeme doprinijelo je da se odazove velik broj vlasnika sa svojim psima. Pasmine koje su bile zastupljene na ovoj smotri su: njemački oštrodlaki ptičari, njemački kratkodlaki ptičari, mali minsterlander, posavski gonič, istarski kratkodlaki gonič, slovački kopov, brandl brak i alpski brak jazavčar.

Smotru i ocjenjivanje je vodio priznati međunarodni kinološki sudac Dalibor Pešutić – Dačo iz Lužana koji iza sebe ima 33-godišnji sudački staž i iskustvo u ocjenjivanju po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje.

Prvo se odradio test reakcije na pucanj grupno za sve pasmine.
– U tom testu je bitna reakcija psa na pucanj. Bitno je da se pas ne boji i ostane miran na takav zvučni podražaj, – rekao je  Pešutić.

Zatim je jedan po jedan vlasnik sa svojim psom pristupio testu poslušnosti i radu na terenu.
– Jako je bitno kako pas sluša vodiča, odnosno lovca na terenu, ali i kolika mu je volja za pretraživanjem. Pas se rodi s tim osobinama i iz tog proizlazi njegova kvaliteta i zato radimo ispit prirođenih osobina (IPO) da se na neki način napravi selekcija i da nova legla ostvare samo najkvalitetniji, – objasnio je Dalibor Pešutić.

Od 19 prijavljenih pasa svi su prošli IPO test.

Uslijedilo je ocjenjivanje eksterijernih odlika koje moraju biti po parametrima za svaku pasminu posebno. Ocjene su bile raznolike. Četiri psa su dobila ocjenu odličan. Ocjenu vrlo dobar je dobilo čak 11 pasa, dok su 4 psa dobila ocjenu nedovoljan.

Valja napomenuti da su ovu smotru posjetili i gosti iz Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.
Nakon podjela ocjena učenici i gosti su se nastavili družiti uz lovački ručak.
Možemo reći da je ovaj sunčani dan kvalitetno iskorišten i sve pohvale Kinološkoj udruzi Slatina na dočeku i organizaciji ovog događaja.

(Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button