DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Kinološka udruga Slatina: Smotra lovačkih pasa i ispit prirođenih osobina (IPO)

Danas je u Donjim Kusonjama u Lovačkom domu Lovačke udruge “Sokol” Gornji Miholjac uspješno održana smotra lovačkih pasa i ocjenjivanje (IPO) u organizaciji Kinološke udruge Slatina.

Za smotru i ocjenjivanje je prijavljeno čak devetnaest pasa i to trinaest alpskih brak jazavčara, dva brandl braka, jedan istarski oštrodlaki gonič, jedan njemački oštrodlaki ptičar, jedan slovački kopov te jedan posavski gonič.
Smotru i testiranje je vodio poznati kinološki sudac Ivica Bošković te smo prije samog početka iskoristili par trenutaka da ga bolje upoznamo.

Prof.dr.sc. Ivica Bošković

Profesor doktor Ivica Bošković dolazi iz Antunovca kod Osijeka. Predaje zoologiju, gospodarenje lovištem i lovnu kinologiju na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Kinologijom se bavim od 1984., a kinološki sudac sam od 1989. godine. Te iste godine sam registrirao i vlastitu uzgajivačnicu lovačkih pasa. Bavim se uzgojem epanjel bretona, oštrodlakih jazavčara standardne veličine i istarskih oštrodlakih goniča kao autohtone pasmine koja je znatno ugrožena. To je i razlog mog uzgoja – ispričao nam je sudac Bošković čiji se život i posao jednostavno isprepliću. Predavač je i ispitivač u Hrvatskom lovačkom savezu, ocjenjivač trofeja, lovnik i lovočuvar. Predsjednik je Kinološke udruge Osijek i predsjednik Osječkog sokolarskog društva jer uz uzgajivačnicu pasa bavi se i sokolarstvom.

Volim svoj posao tako da sam se trudio educirati i položiti sve što se moglo. Trudim se svoje znanje prenijeti na mlađe naraštaje, a uspio sam to prenijeti i na obitelj. Moj dan je ispunjen poslom ili hobijem, ovisi kako na to gledate – ističe Bošković.

Relativno povoljno vrijeme je omogućilo da se bez zastoja održe sva testiranja. Prvo se pristupilo testu reakcije na pucanj u kojem je bitna reakcija psa na zvučni podražaj pri kojem mora ostati miran. Slijedio je test poslušnosti u kojem je kod psa vrlo bitna volja za pretraživanjem, ali i koliko sluša naredbe vodiča, odnosno vlasnika. Zadnji, ali ne manje bitan je i test eksterijernih odlika koje moraju biti po parametrima za određenu pasminu.

Valja napomenuti da se Ispit prirođenih osobina održava u svrhu poboljšanja kvalitete legla kod lovačkih pasa i dobivena ocjena je svojevrsna dozvola za daljnji uzgoj.
Tako je ocjenu ODLIČAN dobilo čak devet pasa, šest je zavrijedilo ocjenu VRLO DOBAR, jedan pas je dobio ocjenu DOBAR, a tri su dobila ocjenu DOVOLJAN.

Kinološka udruga Slatina je, nakon odrađenog ocjenjivanja, za sve prisutne priredila ručak i druženje u lovačkom domu. Bila je to, kao i svake godine, još jedna uspješna smotra s dobrim ocjenama pasa i zadovoljnim vlasnicima

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button