DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“Kardiologija uz kavu” Petra Nedića predstavljena slatinskoj publici

Nakon promocije u Orahovici i Donjem Miholjcu, i Slatina je dočekala svoju promociju knjige “Kardiologija uz kavu” poznatog slatinskog liječnika, kardiologa Petra Nedića.
Predstavljanje knjige je održano danas (četvrtak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, a otvoreno je pozdravnim riječima ravnateljice Nede Mađarac i glazbenim brojem mladog slatinskog saksofonista Jakova Vašičeka.

Posjetitelje je u program uvela Dragica Šuvak, umirovljena ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina. Šuvak je istaknula da, unatoč naslovu, kardiologija nije u fokusu ove knjige.

– “Kardiologija uz kavu” je šaroliki mozaik proznih i poetskih kratkih uradaka, zapravo pitkih priča tematski povezanih u nekoliko bitnih poglavlja ljudskog života. Obrađuje život i čovjeka kroz slučajnost, sreću, srce, jurnjavu i stres. Sam naslov knjige djeluje kao da je to lagano štivo, što i jest, no to je sinteza teške i ozbiljne medicine i lijepe hrvatske riječi. U sebi sadrži velik broj ozbiljnih tema o zdravlju, anonimne priče autorovih pacijenata u kojima je ozbiljne medicinske dijagnoze vezao uz zanimljive i šaljive životne priče – rekla je Šuvak.

Urednica i začetnica ove knjige te također kardiologinja, Petrova kći Ana Zasimenko, objasnila je odakle u njihovoj obitelji potječe dar za pisanjem te kako je nastala ova knjiga.

– Pisanje u našoj obitelji seže još od moga pradjeda, Petrova oca Peje, koji je vodio dnevnik sve do svoje smrti, a sigurna sam kako je moj otac taj talent naslijedio upravo od njega.
Što se tiče konkretno ove knjige, ona je nastala kao božićni poklon koji sam odlučila pažljivo pripremiti za tatu. Dugo sam razmišljala što bi mu se moglo svidjeti i odlučila sam pažljivo pročitati sve priče koje je objavio na svom blogu, a koje sežu još od 2009. godine. Priče su mi se svidjele pa sam odlučila sastaviti jednu zajedničku skriptu. Kada sam poklonila tu skriptu tati za Božić, bio je oduševljen. Već  sam tada znala da će od toga napraviti nešto vrijedno, što se i dogodilo. Moj tata, koji mi je bio i stručni učitelj, piše s puno srca, pa je knjiga koju je stvorio stvarno vrijedna čitanja – rekla je Zasimenko.

Knjiga se sastoji od šest poglavlja s pregršt priča i pjesama koje su zasebne – različite dubine, ritma i okusa, a dr. Nedić je čitajući pojedine ulomke publici pokušao približiti svoj stil pisanja.

– Ova knjiga sadrži priče o čovjeku kojega sam upoznao kroz svoj dugogodišnji posao. Onom malom, iz našeg susjedstva. On svoju sudbinu, često i dramu, ne stavlja na javne servise, intimno ih nosi u sebi. Ja samo koristim profesionalnu privilegiju i dijelim ju s vama. Nadam se da će čitatelji kroz šarenilo ove knjige neke stvari upoznati, bolje razumjeti i nešto naučiti. Možda i o životnoj mudrosti, koja se ne uči u školama, nego zrnce po zrnce, kapilarno prenosi s čovjeka na čovjeka – rekao je Nedić.

Knjiga govori o ozbiljnim medicinskim terminima, ali je u samoj svojoj biti optimistična. I to je ono što čitatelja vuče da čita jednu priču za drugom.
Prema riječima samoga autora dr. Nedića, knjiga je namijenjena svima onima željnima avanture duha i tijela, onima koji ne uče o sreći s naslovnica portala, onima u potrazi za smislom, koji cijene sebe i darove koje imaju, onima spremnim na promjene u životu i onima koji vole svoje srce i srce drugoga.

– Ovo nije udžbenik kardiologije. Njega ostavljam ambicioznijima. Ovo je kardiologija uz kavu, jedna pričica uz jednu dnevnu kavu. Kao dodana vrijednost u sljedećih sto vaših kava – zaključio je Nedić.

Promocija je zatim zaključena još jednom skladbom u izvedbi sjajnog saksofonista Jakova Vašičeka te zajedničkim druženjem.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button