NASLOVNICAŽUPANIJA

Kamata na kredite od nula posto: Virovitičko-podravska županija u potpunosti subvencionira kamate na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu

Ako se bavite poljoprivredom u Virovitičko-podravskoj županiji i treba vam kredit za proljetnu ili jesensku sjetvu, tada će vam kamatna stopa, zahvaljujući ugovoru Županije i pet poslovnih banaka iznositi nula posto. U četvrtak je virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, uz nazočnost pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka, potpisao ugovor s predstavnicima pet poslovnih banaka, odnosno, Zagrebačkom bankom, Erste&Steiermärkische bankom d.d., Slatinskom bankom d.d., OTP bankom d.d. i Raiffeisen bankom d.d.. Riječ je o potpisu ugovora o subvenciji kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021. godini.

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u sustavu PDV-a, te pravne osobe i obrti, odnosno svi oni upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno Upisnik poljoprivrednika sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Županije, te koje imaju registriranu poljoprivrednu proizvodnju na području Virovitičko-podravske županije ili pravne osobe koje kredit koriste za opskrbu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava repromaterijalom moraju biti registrirane za trgovinu i distribuciju poljoprivrednog materijala.

Sredstva moraju biti namijenjena za nabavu repromaterijala: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i povrtlarske kulture, ili za vlastitu proizvodnju poslovnih subjekata .

– S pet poslovnih banaka potpisali smo ugovore o subvenciji kamata kredita poljoprivrednika za proljetnu ili jesensku sjetvu. Županija će subvencionirati kamatu do 4 postotna poena kreditnih linija, na iznose kredita od 20.000,00 do 500.000,00 kuna. Kamata će krajnjem korisniku iznositi NULA posto i sve će snositi Virovitičko-podravska županija. Time će našim poljoprivrednicima i onima koji žive od poljoprivrede, biti jeftinija poljoprivredna proizvodnja. Kada smo kretali s ovim subvencijama, prije nekoliko godina, imali smo ugovor samo s jednom bankom, a danas ih je pet. Tada smo, osluškujući potrebe naših poljoprivrednika, subvencionirali te kratkoročne kredite. U početku smo subvencionirali kamatu od dva postotna poena, a od prošle godine, našim poljoprivrednicima je plaćamo u potpunosti. Uskoro ćemo raspisati javni poziv, a rok za podnošenja bit će do 31. listopada ove godine – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Fiksna kamatna stopa može iznositi maksimalno do 4,00 postotnih poena godišnje, za cijelo vrijeme otplate kredita (banke Ugovorom mogu odrediti i nižu kamatnu stopu nap.a.), a Virovitičko-podravska županija će kamatu na kredite po ovoj Mjeri subvencionirati u cijelosti tako da će kamata za krajnjeg korisnika iznosi NULA posto. Javni poziv za ovu mjeru o subvenciji kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021. godini, bit će objavljen ja stranici Virovitičko-podravske županije www.vpz.hr.
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button