DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Jučer u eteru Radio Slatine LU Zec

Jučer smo u našem poslijepodnevnom programu ugostili članove LU Zec, Četekovac. Predsjednik Milan Pinčar i lovnik Franjo Potočnik ispričali su nam priču o svojoj lovačkoj udruzi, ali i općenito o lovstvu.

Bila je to prilika da naše slušatelje pobliže upoznamo s prednostima, ali i obvezama koje lovstvo sa sobom nosi.

LU Zec, Četekovac osnovana je 1992. godine, na inicijativu Hrvatskih branitelja iz sela Četekovac i Mikleuš. Prošli tjedan su proslavili 30 godina postojanja udruge i mi smo to također medijski popratili.

Predsjednik Milan Pinčar nam je ukratko ispričao detalje proslave obljetnice.

– Nakon okupljanja uzvanika i članova udruge, položili smo vijenac za sve Hrvatske branitelje i lovce, poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju. Nakon toga smo prisustvovali Svetoj misi u našoj crkvi Sv. Nikole Tavelića gdje je upriličena i posveta zastave naše lovačke udruge, čiji je kum bio dr. Damir Lovčanin. Svečana sjednica je održana u mjesnom domu u Četekovcu gdje smo podijelili odlikovanja pojedinim lovcima i uručili zahvalnice institucijama koje su, kroz godine nesebično pomagale razvoju i uspješnom djelovanju naše udruge, – istaknuo je predsjednik Milan Pinčar.

Udruga broji 55 članova, ali nas veseli što se u posljednje vrijeme uključuje sve više mladih lovaca.

– Puno je bolje i lakše obavljati lovne obveze na radnim akcijama kada su s nama mladi dečki. Puni su snage i njima nije ništa teško, – napominje lovnik Franjo Potočnik.

Udruga ima prekrasan lovački dom u obližnjem selu Balinci, sa sređenom okućnicom i pomoćnim prostorijama koje su lovci također uredili. U lovištu je izgrađeno 25 čeka, 14 hranilišta za jelensku divljač, 20 hranilišta za sitnu divljač, 30 solišta i 14 spremišta za hranu i to sve lovci opskrbljuju hranom da bi divljač u zimskim mjesecima imala dovoljno hrane. Također organizirano djeluju pri čuvanju usjeva i tako sprječavaju moguće štete. Na prvom mjestu je briga za divljač i briga za prirodu, a lov je nešto što dođe na kraju, – govori nam Pinčar. Što se tiče lova, LU Zec organizira ljetne i zimske lovove. Ljetni lovovi su organizirani tako da se na zbornom mjestu lovci izjasne gdje će ići na čekanje. Puna pažnja pridaje se dezinfekciji i održavanju čistoće zbog mogućih zaraza i nametnika.

– Iako je kalendarski sezona lova na srnjaka, zabranili smo ga na 2 godine zbog zaraze metiljem i malobrojnosti, čekat ćemo i truditi se da se situacija popravi. Trenutno se love divlje svinje kroz cijelu godinu.Poseban gušt za lovce su zimski lovovi na divlje svinje. Zimski lovovi su skupni lovovi, s lovačkim psima i tu je prilika za pravo druženje. Lovi se u organiziranim pogonima ( najčešće su to dva po danu). Neizostavni dio između pogona je loženje vatrice, peku se slanina i kobasica i tu je prava prilika za lovačko druženje.Nerijetko su i strani turisti gosti ove lovačke udruge, koji su zadovoljni lovom i uvijek se vraćaju i šire lijepu priču o ovoj udruzi.Love se i štetočine. Uglavnom su to lisice i čagljevi koji prave štetu na divljači.Lisice riješimo lako, ali čagljevi su lukaviji, ali uhvatimo mi i njega, – govori nam lovnik Franjo.

– Trenutno je sezona lova na jelena. Odstreliti ga može samo lovac koji ima dozvolu od udruge za odstrel. Ali posebni doživljaj za svakog lovca je slušati riku jelena. Jedan od najspektakularnijih rituala u prirodi. Jelen svojom rikom javlja košutama svoju prisutnost. San svakog lovca je slušati riku jelena i taj osjećaj snage i moći prirode, – ističe Milan Pinčar. Za kompletan doživljaj naših slušatelja, lovnik Franjo Potočnik je na rikalici pokušao dočarati jelenov pjev.

Na samom kraju emisije, naši gosti su još jednom pozdravili sve slušatelje i  posebno se zahvalili svojim mladim članovima udruge, na koje su posebno ponosni.

Nadam se da je ova emisija o lovu samo jedna u nizu i da nas u budućnosti čeka još puno. U našem kraju je puno lovaca i lovačkih udruga i nadam se da će biti još puno lovačkih priča koje ćemo ispričati.

Dobra vam kob!

Ratka Turk

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button