DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Još jedna uspješna godina iza Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine”: I dalje trčimo s ciljem očuvanja istine o Domovinskom ratu „Da se ne zaboravi“

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” jučer je u svojim prostorijama održala redovnu izvještajnu skupštinu na kojoj je nakon pozdravnih riječi predsjednika iste Pave Tutenova i intoniranja himne RH minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Nakon izbora radnog predsjedništva u koje su uz predsjedanje Pave Tutenova izabrani Goran Draksler, Mario Kovač i Darko Dolovski, te izvješća Verifikacijske komisije koje je iznio Zlatko Milošević, Tutenov je podnio iscrpno izvješće o radu i financijsko izvješće za proteklu godinu.

2021. godina obilovala je brojnim aktivnostima među kojima su ”Glasnici istine” sudjelovali na 26 memorijalnih utrka, odnosno polumaratona, maratona i ultramaratona od kojih je njih 8 održano u njihovoj organizaciji, a suorganizatori su bili u još 10 memorijala. Osim toga pojedini članovi udruge sudjelovali su i na biciklističkim maratonima pod okriljem biciklističke ekipe VBR.

Udruga koja je na ovoj skupštini s dosadašnjih 15, svoje članstvo „pojačala“ za dva nova člana, te u svoje redove primila Ivanu Novak koja im je i do sada nebrojeno puta bila logistička potpora i Željka Lukačevića iz Virovitice, prvog dočasnika stožernog narednika 2. mehanizirane bojne Gromovi u Petrinji, definitivno je udruga s najvišom kilometražom diljem cijele Lijepe naše, ali i udruga koja se svrstala u sami vrh ostvarenih prijateljstava budući da njezini članovi njeguju suradnju s braniteljskim, stradalničkim i ostalim udrugama s područja cijele Hrvatske, posebno Virovitičko-podravske županije, kao i s Ministarstvom hrvatskih branitelja, MUP-om, potom jedinicama lokalne samouprave gdje se, među ostalim, uz Slatinu, Viroviticu i Orahovicu posebno ističe i Grad Pakrac, zatim tvrtkama i medijima koji podupiru njihov rad, a kako je Tutenov istaknuo:
– Ono što nas krasi je upravo ta suradnja jer samo zajedno možemo sačuvati istinu o Domovinskom ratu i prenijeti je novim generacijama.

Upravo je to misija „Glasnika istine“, svakim pretrčanim kilometrom podsjetiti „Da se ne zaboravi“ i s hrvatskim stijegom na čelu kolone sačuvati uspomenu na sve one koji su dali život za slobodnu Hrvatsku.

Nakon izvješća Nadzornog odbora koje je podastrla predsjednica istog Marina Tutenov, predsjednik Pavo Tutenov iznio je i plan rada i financijski plan za tekuću 2022. godinu u kojoj će s radom nastaviti na tragu dosadašnjih aktivnosti što znači da su pred članovima ove udruge bezbrojni kilometri koje ponovo treba istrčati tragom svih memorijala i projekata kojima se obilježavaju važne obljetnice, a uz očuvanje istine o Domovinskom ratu i promidžbe grada Slatine i Virovitičko-podravske županije diljem RH jedan od ciljeva u daljnjem radu bit će i uključivanje mladih u aktivnosti osobito djece članova udruge kao primjer i poticaj ostalima.

– Ponosan sam na postignuća svih naših članova, a posebno na Gorana Drakslera koji je prvi slatinski sportaš koji je istrčao 100 km na Svjetskom prvenstvu, a njegovim bezbrojnim uspjesima prošle godine dodan je još jedan budući da je istrčao jednu od najtežih ultramaratonskih utrka na svijetu te postao 3. Hrvat koji je istrčao 223 km oko jezera Balaton u Mađarskoj. Također je i član prvoligaša „Moslavina u pokretu“ iz Kutine. Osim njega prvoligaški status u cestovnom trčanju dobio je i Darko Dolovski učlanjenjem u Nexe tim iz Našica.
Osim njih dvojice na raznim natjecanjima sudjeluje i najstariji član udruge Zlatko Milošević dok Nenad Pelengić pod zastavom „Glasnika istine“ neumorno trči po Njemačkoj, – istaknuo je predsjednik Pavo Tutenov te iskoristio priliku zahvaliti se svima koji su pomogli rad udruge, od Grada Slatine koji izdvaja najviše sredstava za braniteljske udruge, do Županije, ostalih gradova i općina, institucija, tvrtki, pojedinaca…

Nakon što su sva izvješća prihvaćena jednoglasno, uslijedila je riječ gostiju, a redom su pohvale i potpore ovoj vrijednoj udruzi nizali predstavnici gostujućih udruga, odnosno predsjednici temeljnih ogranaka UHDDR-a Bakić Ivica Pavin i Sladojevci Petar Derdić, zatim Milan Dvojak u ime Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Miroslav Milovuković, predsjednik slatinskog Ogranka UDVDR-a Ivan Selenić, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, te predsjednik Udruge HVIDR-a Slatine, predsjednik slatinskog Odbora za hrvatske branitelje i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji je prenijevši srdačne pozdrave gradonačelnika Denisa Ostrošića istaknuo daljnju podršku Grada radu Udruge „Glasnici istine“ naglasivši kako je Slatina jedan od rijetkih gradova koji u svojim redovima kao i u Gradskom vijeću ima hrvatske branitelje koji nastoje što više pomoći braniteljskoj populaciji, ponajviše kroz razne potpore braniteljskim udrugama.

Svi su redom dakako izrazili nadu u nastavak zajedničke suradnje uz želje „Glasnicima istine“ za puno uspjeha u daljnjem radu te puno pretrčanih kilometara bez ozljeda.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button