NASLOVNICAOPĆINE

JOŠ JEDNA MANIFESTACIJA MAĐARSKIH HRVATA: U Mišljenu je održan prvi Hrvatski proljetni festival

Festival je okupio 28 ekipa iz Hrvatske i mađarskih mjesta u kojima žive Hrvati


MIŠLJEN (MAĐARSKA)

Posljednjih desetak godina Hrvati koji od davnina žive u mjestima južne Mađarske na lijevoj obali Drave vrlo su aktivni i održavaju izvrsne odnose sa zemljacima u pradomovini. Ruke su si prvo pružili mještani i čelništvo općine Sopje na hrvatskoj i hrvatska mjesna samouprava u Starinu (Dravasztara) na mađarskoj strani. Oni već više od desetljeća zajedno održavaju manifestaciju hrvatske folklorne i kulturne baštine Dravsko proljeće, a zahvaljujući prekograničnim EU projektima i sredstvima europskih fondova u pograničnim mjestima s obje strane rijeke Drave organizira se cijeli niz kulturno-tradicijskih manifestacija.

Jugoistočno od Pečuha, gotovo spojeno s tim gradom, nalazi se mjesto Mišljen (mađ. Kozármisleny, njem. Mischlen), u kome uz njemačku i romsku djeluje i hrvatska manjinska samouprava. Ona u tome mjestu organizira kulturne programe na hrvatskom jeziku, natjecanje za mladež, od 2008. „Hrvatski državni malonogometni kup“, a ove godine od 21. ožujka pa sve do 31. svibnja traje projekt CEE Proljeće 2022.

U okviru te velike manifestacije proteklog vikenda u Mišljenu je održan prvi Hrvatski proljetni festival, vrhunsko zabavno-gastronomsko događanje koje je privuklo više od 2.000 sudionika i posjetitelja. Festival je okupio 28 ekipa iz Hrvatske i mađarskih mjesta u kojima žive Hrvati. Oni su se natjecali u spravljanju tradicionalnih jela i pića, poput gulaša, pečenja, domaćih kobasica, rakije, a ocjenjivalo se i najljepše narodno „ruvo“, kao i sveukupno najuspješnija ekipa. Među natjecateljima bile su i ekipa iz istarskog mjesta Sveti Petar u Šumi, a sudjelovali su i mještani iz Starog Gradca u općini Gradina, koji su bili gosti i na hrvatskoj svinjokolji u Martincima početkom ove godine. Sveukupno najuspješnija bila je natjecateljska ekipa iz mjesta Martinci.

O velikom značenju te manifestacije za hrvatsku nacionalnu manjinu govori nazočnost hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Mladena Andrlića i generalnog konzula Hrvatske u Mađarskoj Drage Horvata. Među uglednim gostima u Mišljenu bio je i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, koga je osobno pozvao glavni organizator manifestacije József Szolga (Jozo Solga), glasnogovornik hrvatske nacionalne manjine u Mađarskom parlamentu.

– Bila mi je čast predstavljati našu općinu Sopje na prvom Hrvatskom proljetnom festivalu. Ovim putem zahvaljujem predstavniku hrvatske nacionalne manjine u Mađarskom parlamentu gospodinu Jozi Solgi koji je bio inicijator i glavni organizator ovoga događaja. Sretan sam što gajimo i održavamo kontakte i suradnju s Hrvatima koji žive u Mađarskoj. Ta suradnja traje više desetljeća te je odlična podloga za pripremu i provedbu zajedničkih projekata putem natječaja prekogranične suradnje. Nadam se da ćemo i budućnosti odlično surađivati, a da će ta suradnja donijeti brojne pozitivne pomake u vidu investicija i realizacije važnih projekata s obje strane rijeke Drave. A što se tiče Hrvatskoga proljetnog festivala, s obzirom na izvrsnu organizaciju, odaziv i raspoloženje sudionika, kao i kompletno ozračje, ja sam uvjeren da će biti interesa da se taj festival održava i sljedećih godina – rekao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Prema riječima načelnika Androša, organizatori Hrvatskoga proljetnog festivala odlično su organizirali tu manifestaciju i sve je proteklo u prijateljskom i svečanom ozračju. Nakon natjecateljskog dijela susreta podijeljene su nagrade najuspješnijim ekipama po kategorijama, a potom su Hrvate u Mađarskoj zabavljali popularni hrvatski glazbeni sastavi Srebrna krila i Vlado Kalember, Mejaši i Slavonia band. Program je vodio Branko Uvodić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Berislav Androš)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button