KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA


Nakon što je 2017. godine Kulturno-umjetničko društvo Dika proslavilo 50. obljetnicu osnivanja i nakon što je iste godine bilo jedan od dobitnika Zlatne plakete Grada Slatine, ne zbog obljetnice nego zbog izuzetnih uspjeha u radu, prošla godina donijela je potpuno drukčiju sliku.

Mlađi članovi društva otišli su na studiranje u mjesta koja imaju fakultete i visoke škole ili su se zaposlili u drugim sredinama i došlo je do osipanja aktivnog članstva u KUD-u. To je dovelo do narušenih međuljudskih odnosa i stagnacije u radu, što je u konačnici rezultiralo još jednim prestankom rada KUD-a. Za tu pojavu okrivljena je smjena generacija, a zaboravlja se da smjena generacija zahvaća i druga društva, ali ona zbog toga ne prestaju s radom. Očigledno se nešto u društvu radilo pogrešno, na što je upozorio i gradonačelnik Denis Ostrošić kad je potkraj prošle godine prokomentirao nastalu situaciju: “Druge KUD-ove nose stari, a imaju problema s mladima. Kod nas je problem što nismo aktivirali stare, a osipali su se mladi.” Gradonačelnik je tada podsjetio da je i u prvih 50 godina KUD-a bilo uspona i padova. “Koliko god dobra bila organizacija, uvijek su postojali neki uvjeti koji su onemogućavali rad društvu i zbog toga je djelovanje često posustajalo, ali svaki put se obnavljalo i ne sumnjam da će tako biti i početkom iduće godine, što je i moja želja. Osobno ću inicirati da se ponovno pronađe tim ljudi jer to jedan čovjek ne može.”

I dogodilo se. Novu inicijativu za okupljanje KUD-a pokrenuli su Danijela Dragan i Domagoj Janković. Oni su okupili, a i dalje okupljaju nove i stare članove i već su održali prve probe.

– Danijela će voditi folklor, a ja tamburaše – kaže Domagoj. – Nas dvoje zajedno smo krenuli u taj projekt i mi ga planiramo dići na viši nivo, na kojemu je KUD bio nekad. Šteta je da u ovakvom gradu ne može funkcionirati kulturno-umjetničko društvo s 50-ak članova. Planiramo se vratiti na stare staze, na kojima je KUD bio nekad. Dario Vrbaslija i dalje je formalno predsjednik i on nas podržava, ali on fizički nije tu. Najavio je svoju ostavku i sve ćemo to srediti na skupštini poslije snimanja emisije Lijepom našom 6. ožujka.

Domagoj Janković plesao je u KUD-u prije odlaska na školovanje u Zagreb, a i drugi članovi folklornog i tamburaškog sastava otišli su na školovanje ili posao i tako su se razišli. Prema njegovu kazivanju, neko vrijeme tamburaši su imali pomoć i potporu profesora Glazbene škole, koji su uskakali na nastupe KUD-a, ali i oni imaju svoje obveze, pripreme za nastavu, imaju i svoje bendove i nastupe.

– Kako bismo formirali društvo i osigurali što bolje ozračje, zvao sam neke stare plesače i većina se odazvala. Nama je bitno upravo to, okupiti ljude koji su bili u KUD-u od 2006. godine, kad je društvo obnovljeno, jer to su plesači koji vole plesati i koji znaju plesati, a još nisu stari. Danijela Dragan ima veliko plesačko iskustvo i sigurno će uspješno voditi folklor.

Domagoj vjeruje da će okupiti velik dio starijeg članstva, koje će biti okosnica društva i koje će mladima prenositi svoja iskustva, a sudeći prema prvoj probi, Dika uspješno oživljava. Kaže da u organizacijskom smislu sada znaju kako ne treba raditi i da zasigurno neće griješiti.

Na prvoj probi plesači su s Danijelom Dragan već počeli pripremati koreografiju kratkih plesova s područja Donjih Meljana kojima će nastaviti pripreme za sljedeće nastupe, a prvi će biti u TV emisiji Lijepom našom.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button