DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Job shadowing u Sevilli u sklopu Erasmus+ projekta “Vrtić za sve”

U razdoblju od 25. veljače  do 2. ožujka 2024. godine, četiri odgojiteljice Dječjeg vrtića Zeko, Danka Gojić Kajzer, Gordana Rakocija, Kristina Šokac i Helena Hegediš sudjelovale su u mobilnosti koju je Dječji vrtić Zeko proveo u sklopu Erasmus+ projekta „Vrtić za sve“. Odgojiteljice su boravile u Sevilli gdje su kroz aktivnost job shadowinga imale priliku promatrati španjolsku odgojno-obrazovnu praksu u dječjim vrtićima Centro de Educacion Infatil „Bambi y Flor“ i Centro de Educacion Infatil „Las Aguilas“. Ciljevi mobilnosti bili su ostvarivanje međunarodne suradnje i mobilnosti djelatnika Dječjeg vrtića Zeko stjecanjem novih iskustava primjenjivih u radu s djecom u svojim odgojnim skupinama te prenijeti međunarodna iskustva prilagodbe polaznika osjetljivih skupina, odnosno djece ratnih izbjeglica i migranata predškolske dobi.

Boraveći u Sevilli, odgojiteljice Helena, Danka, Gordana i Kristina imale su priliku upoznati drugu kulturu, jezik, ali i različite pristupe u radu predškolskih ustanova s ciljem stvaranja ugodnog, poticajnog i uključivog okruženja za svu djecu, bez obzira na njihov status i podrijetlo. Osim pedagoških znanja i iskustava koje su stekle tijekom ove mobilnosti, razvijale su i svoje komunikacijske kompetencije na stranom jeziku te gradile pozitivne međusobne odnose kao i suradnju sa svojim španjolskim kolegicama i kolegama. Kako one same ističu, promatranjem, suradnjom i promišljanjem stekle su mnoga vrijedna iskustva koja će im zasigurno pomoći u budućem radu te prilagodbi i razvoju novih programa s naglaskom na uključivost i multikulturalnost te  planiranje i razvoj novih Erasmus+ projekata.

Uz edukativni dio ovo je bio i kulturološki posjet te su odgojiteljice Dječjeg vrtića Zeko, kroz izlete koje su im organizirali njihovi domaćini u Sevilli, imale priliku pobliže upoznati španjolsku kulturu, tradiciju i običaje.

Daljnji koraci u provedbi projekta odnose se na diseminacijske aktivnosti. Utjecaj mobilnosti na stečene kompetencije odgojiteljica je rezultat koji je važno podijeliti kako bi motivirali druge djelatnike Dječjeg vrtića Zeko na unapređivanje kompetencija i uključivanja u buduće projekte. Diseminacijske aktivnosti podrazumijevat će dijeljenje iskustava i usvojenog znanja kroz prezentacije i radionice od strane svih sudionika projekta te uključivanje na platformu eTwinning. Također, odgojiteljice Helena, Danka, Gordana i Kristina već pripremaju aktivnosti za Dane Erasmusa koji će se održati od 14. do 19. listopada 2024. godine, a u okviru kojih sa svojim radnim kolegicama i kolegama, djecom, roditeljima i drugom zainteresiranom javnošću žele podijeliti svoje prve korake u provedbi Erasmus+ projekta te iskustva stečena kroz aktivnost job shadowinga u Sevilli.

(mk, Izvor: DV Zeko)

Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button