NASLOVNICAŽUPANIJA

Jedinstven primjer u Hrvatskoj: Virovitičko-podravska županija te svi gradovi i općine potpisali „virovitički model“, sporazum o sufinanciranju rada Visoke škole Virovitica

U Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je svečanost potpisivanja sporazuma o sufinanciranju rada Visoke škole s Virovitičko-podravskom županijom te gradovima i općinama s područja naše županije, poznatog kao „virovitički model“. Uz obnašateljicu dužnosti župana Sanju Bošnjak, te gradonačelnike i načelnike s područja Virovitičko-podravske županije, ugovor je potpisao dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić, a svečanosti potpisivanja prisustvovala je i saborska zastupnica, donedavno dekanica VSMTI – Vesna Bedeković.

Ove godine ukupni iznos sufinanciranja potpisnika iznosi 257.000,00 kuna. Virovitički model jedinstven je u RH, a postoji i funkcionira od 2009. godine, od kada sve jedinice lokalne samouprave na području naše županije, uključujući i Virovitičko-podravsku županiju, sufinanciraju rad Visoke škole. Jedinicama to nije zakonska obveza, već to čine dobrovoljno kako bi pridonijeli poboljšanju studentskog standarda te kvaliteti nastave, života i rada u Visokoj školi Virovitica što se i vidi iz godine u godinu.

– Riječ je o jedinstvenom modelu koji je prepoznat i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te od reakreditatora tijekom postupka reakreditacije Visoke škole. Ova sredstva nama mnogo znače i služe nam za razvoj, to su sredstva za doktorske studije i nova radna mjesta – rekao je, između ostalog, dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić.

Obnašateljica dužnosti  župana Sanja Bošnjak je istaknula.

– Od osnutka Visoke škole Virovitičko-podravska županija i sve naše općine i gradovi aktivno sudjeluju u radu škole, ne samo kroz model sufinanciranja, „virovitički model“ koji je zaista jedinstven u cijeloj Hrvatskoj, već i kroz niz projekata koji se realiziraju. Cilj je stvoriti „županiju znanja“, bez obzira na to koliko to možda zvučalo kao cilj vezan uz strategiju nekog višeg nivoa. Mi doista s povećanjem visokoobrazovane i konkurentne radne snage povećavamo i samu konkurentnost županije, a tako pomažemo i samim gospodarstvenicima jer će dobiti kvalitetnu radnu snagu.

Saborska zastupnica i donedavno dekanica Visoke škole Virovitica, Vesna Bedeković je kazala.

– „Virovitički model“ je odraz jedne dugogodišnje i kvalitetne suradnje između Visoke škole Virovitica i jedinica lokalne samouprave na području Virovitičko-podravske županije. također, on je ujedno i odraz opredjeljenja lokalne zajednice za razvoj visokog obrazovanja na našem području kao jednog od pokretača razvoja. Model je tijekom godina prepoznat na prostoru RH kao jedini takav model i način na koji se financiraju visoka učilišta u manjim sredinama, što je ujedno veliki doprinos Visokoj školi, ali i razvoju lokalne zajednice tako da se roditeljima koji su slabijeg imovinskog stanja omogući da svoju djecu školu na visokoškolskoj razini.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, sjetio se kako je bilo prije deste godina.

– Kada smo krenuli s idejom osnivanja Visoke škole u Virovitici, mnogi su bili skeptični i pitali se da li uopće ima potrebe u malim sredinama osnivati visokoškolske institucije, a još se k tome nalazimo na pola puta između Zagreba i Osijeka. Nama nije bilo u interesu da budemo konkurencija Zagrebu ili Osijeku već da osposobljavamo vlastiti kadar, prije svega za potrebe gospodarstva i upravo smo s tom logikom krenuli. Također, pošto smo bili grad i županija s najmanjim postotkom visokoobrazovanih, htjeli smo dati do znanja da želimo omogućiti svakom studentu da studira zahvaljujući svom znanju, a ne financijskom statusu. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button