DOGAĐANJANASLOVNICA

JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA SLATINE – Počelo uređenje EPIcentra Sequoia

Desetak dana nakon što su gradonačelnik Denis Ostrošić i direktor Domogradnje d.o.o. iz Virovitice Siniša Gregorić potpisali ugovor o izvođenju radova na uređenju edukativno-posjetiteljsko-informativnog centra u okviru projekta EPIcentar Sequoia Slatina, počeli su prvi konkretni, vidljivi radovi na realizaciji toga projekta.

Djelatnici virovitičke Domogradnje skinuli su crijep s krovova i porušili dimnjake dviju zgrada nekadašnje poljoprivredne tvrtke Viagro, koje će nakon mnogih godina nekorištenja i propadanja napokon dobiti novi izgled i funkciju.

Grad Slatina je nositelj projekta EPIcentar Sequoia Slatina, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine. To je jedan od najvećih projekata na području grada, čija ukupna vrijednost iznosi 20.748.816 kuna. Za njegovu realizaciju odobreno je nepovratnih 16.454.065 kuna, ali je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo dodatne 3.256.673 kune pa će Grad sudjelovati u projektu s 1.038.077 kuna vlastitih sredstava.

Cilj projekta je revitalizacija zaštićene prirodne baštine, a dobio je naziv po stablu mamutovca Sequoia gigantea Desc iz porodice Taxodiaceae, koje je na povišenom dijelu središta grada zasađeno 1807. godine, a nalazi se usred projektnog obuhvata. Stablo sekvoje jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i među najstarijima je i najvećima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još 1967. godine.

Izgradnjom hostela u okviru projekta može se očekivati i povećani broj posjetitelja, što će izravno utjecati na razvoj turizma i potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada i županije. U gradu, naime, trenutačno nema niti jednog hotela pa se u vrijeme održavanja značajnih događanja, kao što je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, različiti glazbeni, znanstveni ili vjerski skupovi, uvijek iznova javlja problem smještaja posjetitelja.

Osim hostela s 32 ležaja, projektom EPIcentar Sequoia Slatina predviđena je gradnja posjetiteljskog centra, konferencijske dvorane, interpretacijskog centra, dvorane za edukaciju i prezentaciju, ureda za volontere i suvenirnice, a od posjetiteljskih sadržaja poučna staza u zaštićenom parku i oko mamutovca, restoran, dječje igralište i promatračnica.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button