NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJEŽUPANIJA

Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 16. Županijsko i 13. Međunarodno ocjenjivanje meda, rok za prijavu je do 6. kolovoza

Virovitičko-podravska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica, u suradnji s pčelarskim udrugama na području Virovitičko-podravske županije, objavila je Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 16. Županijsko i 13. Međunarodno ocjenjivanje meda. Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari, popunjavanjem obveznog obrasca Prijavnice te dostavljanjem uzorka meda.

Obrazac prijavnice moguće je preuzeti na porti u zgradi Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, a dostupan je i na stranicama: www.vpz.hr

Prijavnicu je potrebno čitko popuniti te dostaviti poštom na navedenu adresu zajedno s uzorcima meda ili predati predstavniku pčelarske udruge čiji je član, a koji će uzorke predati Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. Uzorke meda natjecatelji dostavljaju u staklenci zapremine cca 400 g. meda. Svaki uzorak sastoji se od tri staklenke.

Uz svaku staklenku obvezno je priložiti (ne lijepiti na staklenku) sljedeće podatke:

  • – ime i prezime pčelara (naziv OPG-a / obrta)
  • – evidencijski broj pčelara
  • – točna adresa i sjedište
  • – vrsta meda i područje (lokalitet) s kojeg med potječe
  • – godina proizvodnje
  • – naziv pčelarske udruge

Staklenke moraju biti punjene do početka vrata staklenke, a nikako do poklopca. Staklenke u kojima se dostavljaju uzorci moraju obavezno biti nove, prethodno ne korištene i poklopljene novim metalnim poklopcem. Med ne smije biti kristaliziran.

Prijave i uzorci dostavljaju se najkasnije do 6. kolovoza 2021. godine na adresu: Virovitičko-podravske županije, Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, Trg Lj. Patačića 1, 33000 Virovitica, 033/638-140 (kontakt osoba: Predrag Mrmoš) ili 033/638-141 (kontakt osoba: Dario Ripli).

Svi uzorci natjecatelja s liste prijavljenih koji ispunjavaju formalne uvjete propisane unutar ovog javnog poziva, označavaju se šifrom koja tada zamjenjuje osobne podatke o natjecatelju. Tako označeni uzorci dostavljaju se Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na daljnji postupak analize fizikalno – kemijskih svojstava meda. Organoleptičko ocjenjivanje i obradu rezultata svih prikupljenih bodova provodi Ocjenjivački sud pri HGK – ŽK Virovitica.

Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije. Nepotpune i nepravovremene prijave i uzorci koji ne udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima neće se razmatrati i vraćaju se podnositeljima. Odluka o odabiru najboljeg meda u 2021. godini i rezultati ocjenjivanja bit će javno objavljeni.
(www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Obrazac prijave

Javni poziv

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button