KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Izložbom “Misija” započeo program 23. Dana Milka Kelemena

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u Slatini jučer je otvorena izložba pod nazivom “Misija” suvremenog hrvatskog umjetnika ZDRAVKA MILIĆA. Izložba je uvodni program 23. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja je autora i njegove radove kratko predstavila prilikom otvaranja izložbe.

„Zdravko Milić, slikar specifičnog autorskog izričaja, na suvremenoj likovnoj sceni djeluje više od četiri desetljeća. Već zarana se na njoj profilirao kao umjetnik angažirano-kritičke orijentacije i Anti globalističkog, eko-osviještenog stava, koji problematizira teme okoliša, tehnologije, tehnokulture i egzistencijalnog opstanka, a posljednjih godina i čovjekova postanka (zagovarajući u ovom potonjem teorije Ickea i Sichina), pa je svoje ideje i uvjerenja dosljedno vizualno eksplicirao s jedne strane u poznatim ciklusima pejzaža (eko-pejzaži, tehno-pejzaži, fliper-pejzaži, digitalni-pejzaži), a s druge u intrigantnim i značenjski višeslojnim drom-ciklusima (Papirodrom, Turadrom, Monolitdrom, Nefilodrom, Thetadrom, Terradrom, Angelusdrom…).

Ono što ga u posljednje vrijeme najviše okupira je misterij ekstraterestijalnih bića i koncept njihove misije na ovaj planet, pa to kao problemsku temu razvija kroz nekoliko posljednjih drom-ciklusa. U njegovim radovima ovi nebeski putnici istodobno su opipljiva i neopipljiva bića; i supstancijalna i eterična; i primordijalna i tehnicistička. Nekad su humanoidni, nekad tehnoidni; nekad nalik anđelima, nekad kiborzima …”

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. godine. Diplomirao je slikarstvo 1977. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, u klasi prof. Carmela Zotti-a. Struĉno je usavršavao mozaik 1988. godine. na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, u klasi prof. Ricarda Licate. Od 1978. do 2006. godine djelovao je kao samostalni umjetnik. Od 2006. godine stalno je zaposlen na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, prvo kao docent, a sada u zvanju redovitog profesora, predajući na kolegijima Slikarstvo i Mozaik.

Okupljene je u ime gradonačelnika Denisa Ostrošića pozdravila gradska vijećnica  Martina Tepeš koja je i otvorila izložbu.

Izložba „Misija” Zdravka Milića moći će se razgledati u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina u radno vrijeme muzeja: utorkom, četvrtkom, petkom i subotom od 9 do 14, a srijedom od 9 do 19, dok je muzej nedjeljom, ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima zatvoren. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button