DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

Izlet kroz ljepote slavonske tradicije kod LAG-a Šumanovci

Proteklog tjedna (od 14. do 17. lipnja) održana je šesta po redu projektna aktivnost među teritorijalnog projekta suradnje “KLUB 7” koji okuplja 7 Lokalnih akcijskih grupa (LAG Terra liburna, LAG Bosutski niz, LAG Marinianis, LAG Sjeverna Bilogora, LAG Frankopan, LAG Zagora i LAG Šumanovci). LAG Šumanovci je ovoga puta bio domaćin projektnih aktivnosti nazvanih “Kroz ljepote slavonske tradicije”.

LAG Šumanovci obuhvaća Općinu Drenovci, Općinu Gunja, Općinu Vrbanja, Općinu Bošnjaci, Općinu Štitar i Grad Županju. Voditeljica LAG-a Šumanovci, Verica Mušić sa svojim asistentima je doista priredila za goste bogat i sadržajan program kako bi predstavila svoj kraj na što bolji i autentičniji način.

Prvoga dana je upriličeno okupljanje drugih LAG-ova u Bošnjacima u restoranu “Aquarius” gdje su se u večernjim satima mogla degustirati tradicionalna jela i najaviti plan i program za sljedeći dan.

Idućeg dana se u Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru Drenovci održalo trodijelno predavanje magistra ekonomije u području poboljšanja upravljanja ljudskim resursima i doktoranda na Kineziološkom fakultetu Branimira Blajića iz tvrtke BHS na temu razvoja i podizanja kvalitete smještajnih kapaciteta u ruralnom turizmu.

Kroz vrlo interaktivne i zanimljive radionice u kojima su svi aktivno sudjelovali moglo se naučiti kako po SWOT principu doći do željenog rezultata u poboljšanju turističke ponude. Također je ovo bila prilika da se dionici još bolje upoznaju i razmjene iskustva.

Sljedeći dan je započeo pravim, tradicionalnim doručkom u Centru za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj „Slavonska kuća“. Pod pojmom “tradicionalni” zaista se mislilo na svaki detalj – od samog vanjskog i unutarnjeg ambijenta, pa do gastronomskih delicija.

Nakon toga je upriličen obilazak Šumarskog muzeja u Bošnjacima koji je otvoren 2007. godine i koji slovi za najveći šumarski muzej u Hrvatskoj koji predstavlja nizinske šume. Izlošci u muzeju predstavljaju poznato bogatstvo Spačvanskih šuma i Spačvanskog drveta kroz vremeplov iz daleke prošlosti.

Dionici LAG-ova su imali priliku obići i Svetište Majke dobre nade u poznatim Šumanovcima koji ove godine slave 360. obljetnicu. Svetište je smješteno u šumi, kako i sam naziv mjesta govori, te je vrlo živopisno uređeno i predstavlja vrlo zanimljivu turističku atrakciju.

Kao vrhunac ovog turističko-edukativnog obilaska bio je obilazak kuće za odmor “Šokačka lady” u Županji. Uz legendu o Katarini Horvatinović koja je udajom za Engleza Freddyja Hepburna postala “Šokačka lady”, ali nije zaboravila svoje korijene i uz priču o  prvoj pravoj nogometnoj lopti koja je baš prvo u Županji dotakla hrvatsko tlo upriličen je obilazak kuće. Održana je i mini radionica umijeće rezbarenja tikvica po kojem je ovaj kraj poznat. Upriličena je i vožnja zaprežnim kolima kroz Županju.

Ovaj kraj je bogat tradicijom, prirodnim ljepotama, bogatstvom šuma i rijeke Save, gastronomskom ponudom, povijesnim znamenitostima koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Ali ono najbitnije od svega – vrijednim ljudima koji se ponose svojim radom, svojim korijenima i kod kojih se ne osjećaš kao gost, već kao “domaći”.

Zaključak: Puno smo toga vidjeli, puno naučili i vratit ćemo se opet.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button