DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Iza vatrogasaca Vatrogasne zajednice grada Slatine još jedna uspješna godina

Vatrogasna zajednica Grada Slatine jučer je održala redovnu izvještajnu godišnju skupštinu koju je otvorio predsjednik Branko Belošević pozdravljajući nazočne goste.

Nakon izbora radnog predsjedništva podnio je izvješće o radu za 2019. godinu u kojem je između ostaloga spomenuo ciljeve i djelatnosti koje zajednica ostvaruje za svoje članice, odnosno Dobrovoljna vatrogasna društva Slatina, Bakić, Sladojevci, Kozice, Donji Meljani, Golenić, Sladojevački Lug i Javnu vatrogasnu postrojbu grada Slatine.
U sklopu izvješća našli su se i iscrpni podaci s vatrogasnih natjecanja svih desetina koje su nastupile i ostvarile značajne rezultate na čemu im se ujedno zahvalio i čestitao. Isto tako za vrijeme pojačanih mjera zaštite od požara organizirana su dežurstva po DVD-ima koji su prema Programu aktivnosti pojačanih mjera značajnih za RH raspoređeni na priobalje u 6 smjena po 15 dana.
Tijekom prošle godine vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe su intervencijski djelovali 310 puta, na 48 požara, 25 tehničkih intervencija i 237 ostalih intervencija poput prijevoza vode. U odnosu na prethodnu godinu broj požara je povećan za 25 dok je broj tehničkih intervencija smanjen za 7 intervencija.

Nakon podnošenja financijskog izvješća iz kojega je vidljivo da je slatinska Vatrogasna zajednica raspolagala s preko 1,2 milijuna kuna, Belošević je zaključio kako su unatoč vrlo teškoj i napornoj godini, izvršene gotovo sve postavljene operativne zadaće i ostale aktivnosti, te se zahvalio svim članovima DVD-a i JVP, Zapovjedništvu, članovima Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Gradu Slatini na pomoći i podršci u ostvarivanju financijske konstrukcije za nabavu vozila i opreme, te pomoći u razvoju vatrogastva i zaštite od požara.

Prijedlog 1. rebalansa financijskog plana za 2020. godinu podnio je tajnik VZGS Dragan Medvedović, izvješće Nadzornog odbora Josip Bičanić, a verifikacijske komisije Josip Mikić.

Sva su izvješća jednoglasno usvojena, kao i prijedlog zapovjednika JVP Slatina Stjepana Venusa, da se nenaplaćeni dug iz prijašnjih godina za usluge prema tvrtkama koje više ne postoje, otpiše.

Čestitke na radu u protekloj godini uz velike pohvale i želje da se nastavi uspješan rad i u narednom razdoblju Vatrogasnoj zajednici grada Slatine uputio je predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Josip Job koji je pohvalio rad VZG-a jer su vatrogasci prva i najjača operativna snaga u sustavu Civilne zaštite. Posebno je istaknuo aktivnost vatrogasaca tijekom koronakrize gdje je sustav Civilne zaštite dobio još više na značaju, a zahvalio se i Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću na izdašnoj potpori cijelom ovom sustavu u kojemu je napravljen jedan jako veliki pomak za sigurnost svih građana.

U ime predsjednika VZ VPŽ Željka Palkovića i svoje osobno ime nazočne je pozdravila županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus te pohvalila rad VZ grada Slatine koja je trenutno zahvaljujući gradonačelniku Grada Slatine najbogatija vatrogasna zajednica grada na području Virovitičko-podravske županije.
Govorila je između ostaloga o novom Zakonu o vatrogastvu koji je do kraja ove godine u fazi prilagodbe, te spomenula i jednu novinu koja se odnosi na kompletan zapovjedni kadar u sklopu kojega će zapovjednici i njihovi zamjenici svih vatrogasnih postrojbi s 10 ili 20 operativnih vatrogasaca morati imati položen ispit posebnih ovlasti i odgovornosti, osim postrojbi koje će biti tradicijske. Govorila je i o nabavi novog kombi vozila koje je VZ VPŽ u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Virovitičko-podravskom županijom donirala za potrebe JVP grada Slatine u vrijednosti 240.000 kuna.
I ovom prigodom se zahvalila DVD-u Slatina što je iz njihovih redova uspostavljen K-9 tim (vatrogasac Dario Čordaš i potražni pas Zita) koji služi na ponos Slatini i cijeloj županiji što je već dokazao uspješnim potragama u zahtjevnim intervencijama. Na kraju je uručila iskaznice operativnih vatrogasaca zapovjednicima DVD-a i JVP.

Čestitke slatinskoj Vatrogasnoj zajednici uputio je i dožupan Marijo Klement ali i zahvalu Gradu Slatini na velikoj financijskoj podršci za rad ovih sjajnih vatrogasaca. Posebno se zahvalio vatrogascima koji su u ovoj novonastaloj situaciji prvi izašli na teren i branili svoje sugrađane ali i sve žitelje županije u doba koronavirusa.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić istaknuo je kako je grad Slatina jedan od 8 gradova koji u Hrvatskoj izdvaja najviše za Civilnu zaštitu, te uputio zahvalu i čestitke kako županijskom tako i gradskom Stožeru civilne zaštite, kao i vatrogascima na dobro obavljenom poslu za vrijeme koronavirusa, ali i na drugim uspješno obavljenim aktivnostima.
Istaknuo je dobru opremljenost vatrogasaca na području cijele Vatrogasne zajednice grada Slatine, od četiri nabavljena vatrogasna vozila u proteklom periodu i preko pola milijuna kuna koje je Grad usmjerio za nabavu potrebne opreme. Iznio je i nekoliko prijedloga među kojima se našao i prijedlog da se podijele troškovi sa Županijom za usluge K-9 timova koji će sudjelovati u intervencijama na području cijele županije.

Na kraju je uz čestitke na dosadašnjem uspješnom radu Vatrogasnoj zajednici Slatine zaželio puno uspjeha u narednom razdoblju, te uručio zaštitnu opremu zapovjednicima DVD-a i JVP, koja je sada kompletirana za sve operativne vatrogasce s područja VZG Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button