DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“Iz tame u svjetlo” – Marin Ivanović Stole

Jučer (četvrtak, 14. ožujka 2024.) smo u organizaciji Savjeta mladih Grada Slatine u kino-dvorani slatinskog POU imali priliku prisustvovati predstavi poznatog repera i voditelja Marina Ivanovića Stoleta.

Tom prilikom su ulaznice bile besplatne i odazvao se zaista velik broj posjetitelja. Predstavi su nazočili i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić, kao i svi članovi Savjeta mladih Grada Slatine te njihov predsjednik Goran Kizivat.

Mislimo da je ova tema ovisnosti vrlo bitna i za mlade i za roditelje i o njoj se premalo govori. Konačno smo dobili priliku priuštiti našim sugrađanima priču o problemu o kojoj se često prešućuje i to od čovjeka koji je skupio hrabrost ispričati svoju osobnu priču kao lekciju budućim naraštajima – rekao je Goran Kizivat.

Marin Ivanović Stole kojeg pratimo na malim ekranima je čovjek pun energije koji ju nesebično prenosi na druge. Gledali smo ga kao energičnog repera s karizmom tipa koji “frajerski” živi na rubu i koji je uvijek otvoreno priznavao svoje greške i nije krio svoje poroke. Tada je imao umjetničko ime “100ka” i doslovno gazio po gornjoj granici slave, ali i poroka.

Sinoć je slatinskoj publici prezentirao svoj put. Od početaka repanja, prvih hitova, prvog albuma s Markom Lasićem Neredom “Spremni za rat” koji je bio i zabranjen, ali i dan danas slovi za jedan od najkontroverznijih, ali i najtvrđi i najbolji hip hop album Balkana.

Stoletov put slave je bio popločen teškim mozaikom ovisnosti. Priča o prvom zapaljenom jointu, preko prve lajne bijelog, tabletica ekstazija do noćnih mora heroina i situacija koje debelo graniče sa stvarnošću, gledateljima je dala priliku da razmisle o sebi i svojoj okolini, ali isto tako o osobnim borbama. Punih 130 minuta Stole nas je držao zainteresiranima i fokusiranima na njegovu priču. Emotivno prepričavajući svoje zaista teške situacije i gestama dočaravajući stanja u kojima se nalazio, svojom osebujnošću i smislom za humor izazivao je najdublje emocije od ruba suza do smijeha. Uspio je u svoju priču o prolaženju mračnog pakla droge utkati i dozu humora koji nikoga od publike nije mogao ostaviti ravnodušnim. Njegovo umijeće prenošenja energije i emocija i opisivanja do najsitnijeg detalja je bilo zaista nesvakidašnji doživljaj. Nesebično je slatinskoj publici otvorio i ruke i srce. Prikazao se onakvim kakav zaista jest. Klečao, skakao, znojio se. Priznao svoje greške, grijehe i poraze kao poruku drugima da to ne čine, da uvide razliku između pravog puta i puta tame i poroka.

Marinovo osvještavanje se dogodilo izazvano situacijama kada je zadnje zrno razuma i snage ipak otkrilo vjeru i Boga i njemu pripisuje svoje ozdravljenje. Poveznica s Bogom je i datum njegova rođenja 24. lipnja 1981. kada je bilo i ukazanje Gospe u Međugorju. Prošao je sedam komuna, ali ističe komunu Cenacolo u Italiji gdje je doživio istinsko ozdravljenje zahvaljujući okolini, radu, redu i disciplini. Ondje je spoznao pravoga sebe i još više učvrstio vjeru. Kroz cijelu svoju priču naglašava kako borba s ovisnošću nije borba pojedinca jer ovisnost trpe cijele obitelji i okolina. Upravo ta obitelj mora biti snažna i ustrajna da cijela ustraje na putu do izlječenja.

Kada kažemo “ovisnost”, ne mislimo samo na teške droge iz Stoletove priče, već na sve poroke bez kojih ne možemo. Tu su tablete, alkohol, kocka i sve ono što nam ometa normalan i zdrav život. Život kakav sad živimo nas čini slabima i podložnima da zagazimo u taj svijet tame i poroka, a Stole nam je sinoć pokušao pomoći da prepoznamo pravi put, pa i ako smo zagazili jednom nogom da se imamo snage oduprijeti jer ipak iz te tame postoji svjetlo koje nas čeka.

Stoletova predstava je aktualna već sedmu godinu i interes se svakim danom sve više povećava, a to samo govori koliko je potrebno govoriti o ovoj teškoj temi koju većina mahom prešućuje.
“Svaka čast na hrabrosti, otvorenosti, silnoj energiji koju si nam sinoć poklonio i izazvao reakciju da zastanemo i razmislimo o sebi, o drugima i budućim naraštajima. Dragi Stole, ostani na svjetlu!”

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button