DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ivano Bocor prvak Hrvatske iz povijesti gostovao u slatinskoj Gradskoj upravi

Zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić danas je u svom uredu ugostio državnog prvaka Ivana Bocora i njegovu mentoricu Martinu Grundler Hrala.

Ivano Bocor učenik je 8. razreda slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca koji trenutačno nosi titulu dvostrukog osnovnoškolskog prvaka Hrvatske iz povijesti.

Ovaj izuzetan mladi povjesničar i ove je godine, kao i prošle na državnom natjecanju iz povijesti pomeo svu konkurenciju i pobrao sve pohvale.
Na školskom kao i županijskom natjecanju riješio je 95% testa, dok je na državnom u Puli imao najbolji rezultat od 98% riješenosti sa samo jednom greškom. Uz talent, marljivost i upornost ovog mladog čovjeka željnog znanja, za takav rezultat zaslužna je i dobra priprema te potpora obitelji (koja mu je dala mira za učenje), kao i potpora njegove nastavnice povijesti i mentorice koja je s njim radila na svakodnevnoj bazi čak i za vrijeme proljetnih praznika.
Ivano je za državno natjecanje učio oko 6 sati dnevno punih mjesec dana, ukupno preko 130 sati, naravno uz sve ostale školske i druge obveze tako da je za njega, kako je rekao, to bio lak zadatak.

– Bilo je lagano, no imao sam veću tremu nego prošle godine jer sam mislio da svi od mene očekuju da opet budem prvi. Znao sam da sam dobro napisao test, ali nisam znao kako su drugi napisali. S nestrpljenjem sam čekao rezultate i na sreću ispalo je super, ponovno sam bio prvi što mi je drago jer zaista me zanima povijest i volim taj predmet, – rekao je Ivano koji je inače bio jedini Slavonac na državnom natjecanju iz povijesti za učenike osnovnih škola u Puli.  

– Nije to bila sreća, već marljiv rad i trud, te mi je drago da imamo takvog učenika u školi koji sa žarom upija nova znanja i to iz više područja. Naime, uz povijest i sportske aktivnosti kojima se bavi Ivano je ove godine izborio i nastup na državnom natjecanju iz geografije. Što se tiče povijesti valja naglasiti da je tijekom priprema Ivano unaprijed odradio i naučio gradivo koje se tek sada uči kroz redovni školski kurikulum, – nadovezala se ponosna mentorica Martina Grundler Hrala, te dodala kako je tijekom objave rezultata srela savjetnika za nastavu povijesti i predsjednika državnog povjerenstva Hrvoja Kneževića koji je inače i savjetnik za četiri slavonske županije, te primila pohvale za svoje mentorstvo „Mali ti je top, svaka čast, daleko je bio najbolji od svih jer nitko nije s tolikom točnošću riješio test“.

–  Ivano to sve tako lijepo prati, nevjerojatno je sustavan i organiziran, te je zbog toga i postigao toliko uspjeha do sada. Svi možemo od njego puno toga naučiti, – zaključila je njegova mentorica Martina Grundler Hrala.

S državnog natjecanja vratili su se sretni i veseli tim više što su im i u školi organizirali svečani doček. Budući da su se vratili na Dan planeta Zemlje 22. travnja nastavnica geografije Brankica Safin došla je na ideju da Ivano posadi svoje drvo, tako da će posađeni bor u školskom dvorištu podsjećati nove generacije učenika na Ivanov uspjeh.

Uz prigodan poklon čestitke na ostvarenom uspjehu Ivanu je uputio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

– Drago mi je što je Ivano postigao ovakav nevjerojatan uspjeh, svaka pohvala i čestitke na tome. Ivano je jedan svestran mladić kojega poznam još od kako je kao klinac krenuo na nogomet. Ponosan sam na tvoj uspjeh i nadam se da ćeš i dalje u svom srednjoškolskom obrazovanju, a onda vjerujem i na fakultetu postizati dobre rezultate. Svijetla budućnost je pred tobom , – istaknuo je obnašatelj dužnosti slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić podsjetivši na stipendije kojima Grad Slatina pomaže školovanje srednjoškolaca i studenata te darovitih učenika.  

– Nadam se da ćeš na kraju svog školovanja budućnost pronaći u Slatini te doprinositi njenom rastu i razvoju, možda i kao budući gradonačelnik, – zaključio je Nikolić.

Kako smo doznali Ivano planira upisati XV. gimnaziju u Zagrebu, odnosno Prirodoslovnu-matematičku gimnaziju koja se smatra najboljom srednjom školom u Hrvatskoj što potvrđuje osvajanjem većine prvih, drugih i trećih mjesta na državnim natjecanjima te brojnim medaljama na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama, kao i na rezultatima državne mature. Upravo u takvo okruženje pripada i naš Ivano Bocor koji trenutačno još ne razmišlja što će u konačnici raditi u životu već ide korak po korak u željenom smjeru.
Uz brojne nagrade, priznanja i osvojene medalje te dva Oscara znanja samo mu je nebo granica.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button