DOGAĐANJAKULTURANASLOVNICA

IV. Dani Mirka Jirsaka – U Slatini predstavljena knjiga „Hvatajte se u pleteno kolo“

U sklopu IV. Dana Mirka Jirsaka koji se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini održavaju u spomen na pjesnika s ruba ravnice i našega zavičajnika, jučer je u Hrvatskom domu u Slatini održano predstavljanje knjige tradicijske glazbe Virovitičko-podravske županije „Hvatajte se u pleteno kolo“ Miroslave Hadžihusejnović Valašek.

Predsjednica slatinskog Ogranka MH Zorica Varga na samom početku pozdravila je posjetitelje među kojima su se našli i načelnik Općine Sopje  Berislav Androš i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić koji je također pozdravio sve nazočne u ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića kao njegov izaslanik.

– Čestitam gospođi Miroslavi na ovoj knjizi  koju smo čekali više od dva desetljeća. Izlazak svake knjige praznik je, a izlazak ovakve knjige koja nosi naslijeđe prošlosti za mlade naraštaje, pravi je blagdan za dušu hrvatskoga čovjeka. U nju su utkani svi napori vrijednih čuvara bogate kulturne baštine našega zavičaja koji su svoje znanje, umijeće i vrijeme svakodnevice poklonili čuvanju naše kulture, povijesti, sjećanja na korijene i običaje, – istaknula je Varga zahvalivši se svima koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta te uz Maticu hrvatsku postali ponosni čuvari bogate kulturne baštine našega zavičaja, što je i cilj ove najstarije kulturne institucije u Hrvata.

U knjizi Hvatajte se u pleteno kolo neumorna autorica znalački je uz odgovarajuće podatke o tradicijskoj glazbi, terenskom istraživanju sadržaju knjige, biografijama zapisivača, izvodima iz recenzija, s popisima i pregledima građe i literaturom, poslagala 307 napjeva tradicijske glazbe s područja Virovitičko-podravske županije, od kojih je veliku većinu sama pronašla, snimila i zapisala.
Valentina Dačnik iz Hrvatskoga sabora kulture prenijela je riječi zahvale 85-godišnje etnomuzikologinje i glazbene pedagoginje Miroslave Hadžihusejnović Valašek koja je tijekom 25-godišnjeg terenskog rada i etnografije snimila vrijednu građu koja se čuva na Hrvatskom radiju i u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a čiji je jedan dio zapisan i u ovoj knjizi koja je ujedno i prva objavljena notna zbirka s građom iz slavonske Podravine.
Osim na terenskim audio snimkama i transkripcijama autorice notna zbirka se temelji i na povijesnoj rukopisnoj građi iz sredine 20. stoljeća, ponajviše vlč. Ivana Sučića iz Čađavice.

– Čestitam Vam što prkosite ovoj svjetskoj nemani i slavite duh i ljepotu našeg puka. Kao muzikologinja opsjednuta Slavonijom podsjećam da knjiga sadrži najljepše izraze duha našega naroda – pjesmu, koja je simbol zdravlja i sreće, – poručila je autorica, te najavila kako su crkvene pučke pjesme s područja Virovitičko-podravske županije uvrštene u knjigu „Tradicijske crkvene pučke pjesme na području Požeške biskupije“, koju uskoro izdaje Požeška biskupija.

Budući da je knjigu „Hvatajte se u pleteno kolo“ u nakladi Ogranka MH u Slatini izdala Mala slatinska biblioteka kao 19. po redu, o knjizi je govorila njezina urednica i dopredsjednica slatinskog Ogranka MH Ksenija Vujanović Juras.

Sunakladnici su Udruga Koraci baštine iz Zagreba i sama autorica koja je ujedno osnivačica i predsjednica spomenute udruge, zatim Ogranak Matice hrvatske u Virovitici – Dubravka Sabolić, Ogranak Matice hrvatske u Orahovici – Damir Najmenik i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina – Anđela Božičković.

U istraživanju tradicijske glazbe i u konačnici izdavanju ove knjige pomogli su: Hrvatski radio, Hrvatsko društvo skladatelja, Ministarstvo kulture RH, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, te općine Čačinci, Čađavica, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje i Voćin.

Osim notnih zapisa knjiga sadrži i nekoliko fotografija koje će čitatelju upotpuniti putovanje ovom etno baštinom, a na naslovnici se nalazi fotografija, vlasništvo Zavičajnog muzeja Slatina, s prikazom kola u slatinskom prigradskom naselju Kozice i na kojoj samicu svira Mato Funko.

– Sasvim sam sigurna kako će ova knjiga, baš kao što je to bio slučaj i sdrugim izdanjima Male slatinske biblioteke, prerasti lokalne okvire, useliti se u mnoge domove i doprinijeti prepoznatljivosti naše županije i njene baštine, – zaključila je Ksenija Vujanović Juras.

Uz samu autoricu urednica ove knjige je i prof. Dragica Šuvak koja je i potaknula suradnju s Miroslavom Hadžihusejnović Valašek koja tako dolazi na slatinsko područje gdje je započela avantura istraživanja slatinske glazbene baštine koja je početkom devedesetih godina bila živa, ali neistražena.
Živopisnim sjećanjem provela je posjetitelje zapisanim blagom među koricama ove knjige.

– Obilazile smo poznate sugovornike slatinskog muzeja koji su tradicijsku baštinu, pa i glazbu poznavali, živjeli s njom.  Mjesto okupljanja bile su obiteljske kuće ili župni stanovi. Glavni su kazivači bile žene koje su prve počinjale pjesme tijekom crkvenih obreda ili svjetovnih slavlja, tzv. počimalje.  Nije bilo jednostavno potaknuti ih na pjevanje pred nepoznatom osobom i s upaljenim magnetofonom. A kad se i krenulo s pjesmom vidjelo se da poneki glas opterećen godinama i životnim nedaćama više ne zvuči jednako dobro kao u mladosti, a i da su godine dodale i zaborav slijedećoj kitici pjesme. Zato je bilo zastajkivanja, poticanja, ali svaki je skup završio smijehom.
Knjiga Hvatajte se u pleteno kolo pogled je u život našega čovjeka koji je s pjesmom popratio sve svoje životne i društvene aktivnosti. Pjesme su zrcalile njegove osjećaje, strahove, bol srca zbog neuzvraćene ljubavi…
Kako ne bi potpuno pale u zaborav na ovaj su način pjesme sačuvane za nove naraštaje, – rekla je urednica Šuvak te naglasila kao nas knjige pozivaju na čitanje, listanje, a ova nas poziva i na pjevanje, plesanje.
Ovu svečanu prigodu upotpunile su i članice KUD-ova Podravina iz Čađavice i Podravac iz Sopja u svojim narodnim nošnjama koje su tako dočarale svu puninu i bogatstvo, te važnost ove građe koja će pomoći mladima da nastave čuvati narodno blago naše županije.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org