DOGAĐANJAKULTURANASLOVNICA

IV. Dani Mirka Jirsaka – Ogranak MH Slatina nagradio 7 najboljih slavonskih priča

Zbog pandemije COVID-19 ovogodišnje IV. izdanje Jirsakovih dana započelo je na malo drugačiji način.
Tako su danas 5. studenoga, na pjesnikov rođendan, online objavljeni rezultati natječaja „MIRKO JIRSAK“ za kratku socijalnu priču vezanu za Slavoniju.

Naime, i ove su godine Dani Mirka Jirsaka u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini započeli prepoznatljivom najavom Jirsakovih dana, odnosno poticajnim natječajnim pozivom autorima iz zemlje i inozemstva da u spomen na književnika, pjesnika slavonske ravnice, pedagoga, novinara, slatinskog zavičajnika… Mirka Jirsaka napišu kratku socijalnu priču na hrvatskom jeziku, tematski vezanu za Slavoniju, njezine ljude, događaje i kulturnu baštinu.

– Do 1. listopada kada je bio posljednji rok za predaju pristiglo je 28  priča pod maštovitim i znakovitim zaporkama, napisanih na našem lijepom hrvatskom jeziku ili izvornom šokačkom divanu, s elementima žargona, lokalizama i ponekom psovkom, uz manje ili više neznatnih jezično-stilskih propusta koji nisu zasjenili izvorni autorski doživljaj i snagu izričaja i emocija usmjerenih ka čitatelju. Time su dali veliki doprinos Jirsakovim danima čijim održavanjem obogaćujemo kulturnu baštinu grada, dajemo mu ljepotu i puninu, a našem pjesniku i prozaiku rođenom pod okriljem slatinskog neba stvaramo počasno mjesto i trajan spomenik u srcima Slatinčana i poštovatelja njegove zavičajne riječi, – rekla je predsjednica slatinskog Ogranka MH Zorica Varga.

Radove je pozorno pročitalo i vrednovalo stručno povjerenstvo; novinari, književnici i profesori u sastavu: Kristina Katalinić, Marica Kesić, Snježana Tot, Mišo Grundler i Marija Pepelko, prof. Hrvatskoga jezika u našičkoj gimnaziji koja je kao predsjednica povjerenstva u svom osvrtu na pristigle priče istaknula:

– Nisu pobijedile samo nagrađene priče, već sve pristigle jer su pisane srcem i dodiruju dušu čitatelja, svaka na svoj način. U njima diše, tuguje, plače, smije se i raduje Slavonija, zemlja plemenita, zemlja naših predaka, didaka, ratara, stradalnika i prognanika, ali neuništiva i vječna – Jirsakova, Kozarčeva i naša zemlja-majka i kolijevka.
Svi smo pozvani hrvatski misliti, čitati, pisati i govoriti, zato one darovite treba prepoznati i nagraditi. Sve su to biseri u prepoznatljivom slavonskom đerdanu ili kamenčići u mozaiku slavonske ravnice.
Zato nisu pobijedile samo nagrađene priče, već sve pristigle jer će se one čitati u obiteljima autora koji su ih poslali, u naraštajima svih sudionika ovoga natječaja, a ima ih odasvud. Tako ćemo svi postati čuvari uspomena, sol zemlje i svjetlo svijeta.

Zahvalivši se za nesebičan i nadahnjujući stvaralački rad i dar svim autorima koji su osim iz Hrvatske svoje priče poslali iz BiH, Republike Srbije i Velike Britanije, članovi povjerenstva pridržavajući se strogih kriterija nagradili su njih sedam.

Tako je novčanu nagradu od 1.000,00 kuna osvojila Natalija Bajer iz Lukača za priču imena „Sezona kiša“. Nagrada od 500,00 kuna pripala je autorici priče „Daleki miris Bosuta“, Slavici Sarkotić iz Lekenika, dok je nagradu od 300,00 kuna osvojio Tomislav Šovagović iz Zagreba pričom „Lepi“.

Posebno su pohvaljene četiri priče i nagrađene prigodnim darom, odnosno pohvalnicom i knjigom „101 pjesma“ Mirka Jirsaka, koju je izdao Ogranak Matice hrvatske u Slatini, a nagrađeni su Slatinčani Dražen Čižek za svoju priču „Putovanja“ i Oliver Jukić za priču „Rokovnik“, te Ivo Mijatović iz Gradišta kraj Županje za priču „Dva konja za dvadeset i pet konja“ i Stjepan Crnić iz Zagreba za priču imena „Fotografija“.

Organizacijski odbor za obilježavanje Dana Mirka Jirsaka 2020. dodijelio je i jednu posebnu nagradu kojom je nagradilo narativnu meditaciju Proročanski Kozarac jezikoslovke Nives Opačić za izvrsnost njegovanja hrvatske jezične baštine i oživljavanje “Slavonca staroga kova”, dok je preostalih 20 autora dobilo prigodne zahvalnice za sudjelovanje.

Dani Mirka Jirsaka sutra 6. studenoga donose predstavljanje knjige tradicijskih napjeva Virovitičko-podravske županije „Hvatajte se u pleteno kolo“ Miroslave Hadžihusejnović Valašek koje će se održati u Hrvatskom domu u Slatini s početkom u 18 sati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
(Mihaela Feldi/Izvor: MH Ogranak Slatina)


NAGRADE

1.000,00 kuna za prvu nagradu

Naslov: Sezona kiša
Autorica: Natalija Bajer
Zaporka: Breza
LUKAČ

500,00 kuna za drugu nagradu

Naslov: Daleki miris Bosuta
Autorica: Slavica Sarkotić
Zaporka: Bosut
LEKENIK

300,00 kuna za treću nagradu

Naslov: Lepi
Autor: Tomislav Šovagović
Zaporka: Peroš
ZAGREB

Posebno pohvaljene priče i nagrađene prigodnim darom (pohvalnica i knjiga 101 pjesma Mirka Jirsaka, koju je izdao OMH u Slatini)

Naslov: Putovanja
Autor: Dražen Čižek
Zaporka: To Tata
SLATINA

Naslov: Dva konja za dvadeset i pet konja
Autor: Ivo Mijatović
Zaporka: Slavonac 10
GRADIŠTE kraj ŽUPANJE

Naslov: Rokovnik
Autor: Oliver Jukić
Zaporka: Komunalac
SLATINA

Naslov: Fotografija
Autor: Stjepan Crnić
Zaporka: Ivančica 6059
ZAGREB

POSEBNA NAGRADA

Nives Opačić – Organizacijski odbor za obilježavanje Dana Mirka Jirsaka 2020. posebno nagrađuje narativnu meditaciju Proročanski Kozarac jezikoslovke Nives Opačić za izvrsnost njegovanja  hrvatske jezične baštine i oživljavanje “Slavonca staroga kova”. ZAGREB

 20 ZAHVALNICA  ZA SUDJELOVANJE  

Erik Matejak, Zvonilo vam dragi ljudi -ZAGREB

Mateja Horvat, Kako je nekada bilo…?- VINKOVCI

Iskra Glavak Šeperić, Katalpa – LEKENIK

Đurđica Stuhlreiter, Kiflice bunarke – OSIJEK

Lucija Ofenbeher, I žito je plakalo – PETRIJEVCI

Ljiljana Matković, Slavonski srčanik – ZAGREB

Željko Mavretić, Ljubav ne mora biti slijepa – KARLOVAC

Cvijeta Grijak, Majčine oči – SESVETE

Marija Katalinić, Orah i breza – ZAGREB

Vesna Munđa, Mirisi – LONDON, VB

Marija Turk – Kuči, Kuća koje nema – SLATINA

Maro Jović, Povratak – DUBROVNIK

Marija Kenjerić, Mjene, sokak i žene – ČAĐAVICA

Nikica Banić, Sadnica – INĐIJA kraj NOVOGA SADA, SRBIJA

Slavica Bakšaj, Naslijeđe -VARAŽDIN

Ružica Ožbolt, Vašar – RIJEKA

Matija Brcković, Dva smo svijeta različita – SUHOPOLJE

Sanja Süto, Željeznička stanica Čačinci – ZAGREB

Vedran Marić, Slobodni – ŠIROKI BRIJEG, BiH

Tomislav Šestan, Osijek 031 – ZAGREB

 

 

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org