Home / CORONAVIRUS INFO / „Istina o pobjednicima 2020.“ – slatinska HVIDR-a i ove godine organizira uređenje spomen-obilježja svojih suboraca

„Istina o pobjednicima 2020.“ – slatinska HVIDR-a i ove godine organizira uređenje spomen-obilježja svojih suboraca

U sklopu projekta „Istina o pobjednicima 2020.“ unatoč pandemiji COVID-19, članovi Udruge HVIDR-a Slatina danas su započeli s ovogodišnjim aktivnostima uređenja spomen-obilježja na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na slatinskom području.

Dvadesetak članova slatinske HVIDR-e predvođeni predsjednikom iste Ilijom Nikolićem i predsjednikom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem, obavili su poslove košnje trave oko spomen-obilježja koja su ujedno i očistili, te svojim suborcima odali počast polaganjem upaljenih lampiona.

Zbog trenutačne situacije, ove su godine članovi bili podijeljeni u više timova kako bi mogli ispoštovati mjere Stožera civilne zaštite s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, te su se pridržavali propisanog razmaka.

Akcija je provedena u Ivanbrijegu, Hum Varoši, Čojlugu, Balincima, Mikleušu,  te na Popišanom brdu i nadomak Ćeralijama, a na kraju su zajedničkim polaganjem upaljenih lampiona odali počast na mjesnom groblju u Četekovcu kod spomen-obilježja nevinim žrtvama Četekovca, Balinaca i Čojluga koje su na zvjerski način pogubljene početkom rujna 1991. godine.

Ovih dana će nekoliko članova obići i spomen-obilježje nedaleko od Popovca, dok će sredinom idućeg tjedna biti obilježen početak radova na gradnji spomen-obilježja Ivici Filkoviću i Perici Sabi u slatinskom prigradskom naselju Kozice, gdje je nositelj projekta slatinska HVIDR-a.

Ove godine akciji su se pridružili i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Voćin predvođeni predsjednikom Darkom Božičkovićem koji su preuzeli čišćenje spomen-obilježja na voćinskom području.

Inače projekt slatinske HVIDR-e „Istina o pobjednicima“ koji financiraju Grad Slatina i Ministarstvo hrvatskih branitelja, obuhvaća uređenje 17 spomen-obilježja, bit će nastavljen dodatnim uređenjem istih, a u planu je i pozlata slova na spomen-pločama.

Budući da su projekti koji se financiraju iz sredstava Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine za sada stopirani zbog situacije s koronavirusom, HVIDR-a će iz vlastitih sredstava tijekom sljedeće akcije uz redovito čišćenje obaviti i bojanje ograda na spomen-obilježjima.

– Uz mjere predostrožnosti pridržavajući se svih donesenih mjera kako bi zaštitili svoje članove koji su mahom starije populacije nastavljamo s našim aktivnostima unatoč pandemiji koronavirusa. Hrvatski branitelji su uvijek bili tu, pa tako i danas, da se sjete svih svojih suboraca sa slatinskog područja koji su 91. dali svoje živote za našu domovinu. Ako ih se mi nećemo sjećati i voditi brigu o njihovim spomen-obilježjima, ne znam tko će. I u ovoj situaciji se držimo zajedno i potpora smo jedni drugima. Ovim se putem želim zahvaliti svim članovima koji su se odazvali današnjoj akciji, ali isto tako onima koji sudjeluju u redarstvu ili su na raspolaganju Stožeru civilne zaštite Grada Slatine, – rekao nam je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić.
(mf/Foto: M. Feldi, D. Fišli, M. Bubaš)

x

Check Also

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina privremeno zatvorena zbog preseljenja u svoje matične, obnovljene prostore

Zbog preseljenja u obnovljene prostore Gradska knjižnica i čitaonica Slatina se privremeno zatvara za korisnike. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org