DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života započela 23. listopada

U ponedjeljak 23. listopada 2023. započela je isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života korisnicima mirovine.

Naime, Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 14. rujna 2023., donijela je Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, kako bi se omogućila isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina. Jednokratno novčano primanje (JNP) dobit će 637 738 korisnika mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju s prebivalištem u RH zatečenim u isplati mirovine za mjesec rujan 2023., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za rujan 2023. godine ne prelazi iznos od 700 eura.
Za ovu isplatu osigurano je 64.302.760,00 ­­­eura iz državnog proračuna.

Korisnicima koji će ostvariti mirovinu do 30. rujna 2023. i koji su zatečeni u isplati najkasnije na dan 15. studenoga 2023., kao i korisnicima s tzv. Inozemnim elementom (korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), te korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, isplata JNP-a izvršit će se u prosincu 2023., i o tome će korisnici biti pravodobno informirani.
Korisnici s inozemnim elementom obvezni su HZMO-u do 30. studenoga 2023. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za rujan 2023. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine dostupne na poveznici ili putem online obrasca dostupne na poveznici.

U prilogu dostavljamo dopis za isplatu jednokratnog novčanog primanja, kao i obrazac koji je potrebno ispuniti

HZMO_isplata JNP_rujan_2023_dopis

Tiskanica-JNP-1-12-23

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button