DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ispitano zdravstveno stanje slatinske sekvoje i održano poučno predavanje

Doc.dr.sc.Vinko Paulić  s Fakulteta šumarstva  i drvne tehnologije u Zagrebu i njegov kolega arborist i penjač Vedran Zec danas su ispitali zdravstveno stanje sekvoje u Slatini i to uz pomoć vizualnih metoda arborikulturnih dijagnostičkih instrumenata.

Penjač Vedran Zec popeo se na stablo i pogledao oštećenja koja su od ranije bila prisutna zbog loma u krošnji. Utvrđeno je da je krošnja dobrog zdravstvenog stanja, dobro je razvijena i ima vrlo malo simptoma koji upućuju na pojavu bolesti. Vrh je prisutan što znači da nema nekakvog velikog odumiranja.

Također je ispitano stanje debla, za što su korištena dva instrumenta.

“Ono što se može reći na osnovu ovih preliminarnih istraživanja jest da je stablo sekvoje uglavnom zdravo, međutim postoji određena šupljina ili trulež u unutrašnjosti ali ne zauzima veći dio presjeka tog stabla. Sve ovo upućuje na određenu potrebu za daljnjom njegom u budućnosti. Isto tako na osnovu izgleda stabla i načina na koji ga održavamo, slatinska sekvoja ima dosta dobru perspektivu i očekujemo da će se dugi niz godina i dalje dobro razvijati na ovom prostoru“, rekao je ovom prigodom Vinko Paulić.

Kroz ovo ispitivanje zdravstvenog stanja naše sekvoje uspostavljena je suradnja TZ Grada Slatine i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta Zagreb a zapravo je nagrada koju je slatinskoj sekvoji osigurao naslov „Hrvatsko stablo 2021. godine“.

U prostoru Posjetiteljskog centra EPIcentra sekvoja Vinko Paulić održao je i kratko poučno predavanje pod nazivom “Metode prosudbe zdravstvenog stanja starih i zaštićenih stabala“.

Mali broj zainteresiranih, koje je, ispred slatinske TZ, pozdravio pomoćnik direktora Hrvoje Valpovac, među kojima je bila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, mogao je slušati o urbanom šumarstvu i arborikulturi kao disciplini  koja se bavi i selekcijom i sadnjom i njegom drveća i ostale drvenaste vegetacije.

Spomenutim ispitivanjem zdravstvenog stanja slatinske sekvoje, kao pobjednika na natječaju hrvatskog stabla godine ,Šumarski fakultet je želio dati doprinos promociji ovoga stabla i poželjeti mu puno uspjeha na europskom natjecanju.

Kao rezultat posjeta ranije spomenutih gostiju koji su proveli spomenuta istraživanja, proizaći će elaborat zdravstvenog stanja stabla koji će biti dostavljen nadležnoj javnoj ustanovi za daljnje postupanje kako održavati sekvoju u budućnosti.

„Zahvalni smo Šumarskom fakultetu koji je za našu sekvoju napravio današnje istraživanje i Gradu Slatini koji nam je ustupio prostor za ovo današnje predavanje. Podsjećam da se, do 28. veljače, u okviru natječaja za  „Europsko stablo 2022. godine“ još uvijek može glasovati  za našu sekvoju i to putem poveznice https://www.treeoftheyear.org/vote.

Zahvaljujem svima koji su do sada sudjelovali u promociji samoga stabla, a one koji nisu pozivam da se uključe.

Ne mora nas brinuti ukupan rezultat, nego treba imati na umu da je ovo jedno veliko natjecanje koje nam je omogućilo promociju sekvoje, Slatine pa i same Hrvatske“, rekao je u ime TZ Grada Slatine pomoćnik direktora Hrvoje Valpovac.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac/Foto:Tea Kiš Slačanac i Hrvoje Valpovac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button