DOGAĐANJANASLOVNICA

IOŠ Slatina aktivno uključena u UNICEF-ov program „Škole za Afriku“

Industrijsko-obrtnička škola Slatina u UNICEF-ovom programu „Škole za Afriku“ sudjeluje od školske 2015./2016.god. s ciljem pomaganja u školovanju djece u Africi ali i razvijanja i širenja tolerancije, senzibilnosti i humanih vrednota među učenicima škole.
U različite aktivnosti u školskoj knjižnici vezane uz projekt uključeni su svi učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina, a projekt vodi Svjetlana Dupan, prof. i knjižničar mentor.
Učenici prvih razreda početkom školske godine s projektom se upoznaju prezentacijom UNICEF-ovih edukativnih materijala o životu i uvjetima školovanja u Africi i s rezultatima UNICEF-ovog djelovanja.

Interes za projekt razvija se i suradnjom školske knjižnice s predmetnim nastavnicima. Česta korelacija na ovu temu je u nastavi povijesti i geografije gdje učenici u istraživanjima razvijaju i informacijsku pismenost, a kao rezultat aktivnosti  izrađuju tematske plakate i panoe o Africi i Etiopiji kao kolijevci čovječanstva i afričkom kulturnom i prirodnom baštinom pod UNESCO-vom zaštitom.

Kako bi bili u mogućnosti projekt podržati i financijski, tijekom cijele godine na radionicama u školskoj knjižnici za humanitarnu prodaju izrađuju se uskrsni i božićni ukrasi. Kuhari, pod mentorstvom profesorice Blaženke Kovač, angažirani su na izradi lepinja i palačinki, dok su prodavači zaduženi za prodaju.
Sav prihod od prodaje škola donira projektu „Škole za Afriku“.
Kroz navedene aktivnosti Škola razvija kreativnost, kompetencije i stručne vještine učenika zanimanja prodavač i kuhar u redovnom obrazovnom programu ali i učenika s teškoćama u razvoju kroz kreativne radionice izrade predmeta od recikliranih materijala.

Osim na radionicama u školskoj knjižnici, nastavnici i na satima razrednog odjela predstavljaju edukacijske materijale programa „Škole za Afriku“, a kroz nastavne sadržaje ostvaruje se korelacija s građanskim odgojem implementirajući afričke teme u redovni program.
Kroz međuknjižničnu suradnju s knjižnicama OŠ Eugena Kumičića i Josipa Kozarca i s Dječjim vrtićem Suncokret, knjižničarka Svjetlana Dupan održala je nekoliko putopisnih predavanja o Africi, tj. Etiopiji kao kolijevci civilizacije, te o Ugandi i ugroženoj populaciji planinskih gorila i čimpanzi povodom Svjetskog dana životinja.

Uz Međunarodni dan Afrike, koji se obilježava 25.svibnja, afrička tema protkana je i kroz obilježavanje Dana škole, gdje su u okviru projektnog dana i drugih aktivnosti uključeni stručni nastavnici i učenici svih usmjerenja, koji ujedno nesebično podržavanju projekt i dobrovoljnim donacijama, a humanitarno djelovanje projekta „Škole za Afriku“ u 2018. godini prošireno je osnivanjem Volonterskog kluba.

U sve aktivnosti uključile su se učenice 1.razreda prodavača Ivana Jozić i Esmeralda Milaković, učenica 2.razreda prodavača Ljubica Kljajić, te učenice 2.razreda kuhara Valerija Džepina, Brigita Tutenov, Lea Dorčak, Maja Jozić, Mateja Tunić i Katarina Grgić, koje su i vrijedne članice Volonterskog kluba Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

U ovo preduskrsno vrijeme učenici IOŠ Slatina ponovno su se aktivirali te su 23. ožujka u Slatini prodajom ukrasa na temu Uskrsa prikupljali sredstva za projekt „Škole za Afriku“.(mf/IOŠ Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button