DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICAUncategorized

Investicija vrijedna 220 milijuna kuna: Hibridnu tvornicu NUTRIS.tech™ u Novom Senkovcu obišao slatinski gradonačelnik

U slatinskom prigradskom naselju Novom Senkovcu pri kraju je izgradnja tvornice za preradu boba i proizvodnju biljnih proteina, NUTRIS.tech™ koja je jedina hibridna tvornica u Europi za preradu boba i krumpira uz primjenu patentirane tehnologije obrade za proizvodnju najkvalitetnijih sastojaka biljnog podrijetla.

Budući da se propala svinjogojska farma u Novom Senkovcu pokazala kao idealna lokacija koja može poslužiti kao primjer transformacije i prelaska u novu eru bolje i čišće proizvodnje koja smanjuje utjecaj na okoliš, a istovremeno zanemarene resurse preoblikovati i pretvoriti u visokovrijednu lokaciju koja razvija sredinu i doprinosi zajednici, upravo na slatinsko područje stigla je ova investicija vrijedna 220 milijuna kuna.

– Uvjeren sam, da će mnogobrojne delegacije, koje budu obilazile našu hibridnu tvornicu, prepoznati Hrvatsku i slatinski kraj te da će ovaj projekt rezultirati i novim investicijama, – istaknuo je glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave te suvlasnik NutriS-a Zvonimir Sedlić prilikom obilaska tvornice s delegacijom Grada Slatine.

Tom je prigodom slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića upoznao s proizvodima marke NutriSmart koji predstavljaju brand izolata čistog proteina boba i krumpira te prirodnog škroba, a proizvode se od lokalnih sirovina procesom održive proizvodnje.
Svi NutriSmart proizvodi su veganski, bez glutena, GMO free, ne sadrže alergene, imaju neutralan okus i boju te izvrsnu nutritivnu izbalansiranost, i namijenjeni su opskrbi industrije golema potencijala, a prema Sedlićevim riječima sada je pravi trenutak za ulazak u tu tržišnu nišu u kojoj Hrvatska može imati važnu ulogu.

Ideja i vizija o pokretanju proizvodnje biljnog proteina razvila se prije nekoliko godina

– U NUTRIS.techu™ vjerujemo da upravo nutritivnim, inovativnim i održivim konceptom, koji implementiramo u svaki segment našeg poslovanja, donosimo revoluciju za budućnost poljoprivrede, – naglasio je Sedlić te pojasnio:

– Iako kontinentalna Hrvatska nema tradiciju ove ratarske kulture, upravo to što je proizvodnja na našim poljima bila zapostavljena sada je prednost, jer su proteinski izolati temelj zdravoj prehrani baziranoj na alternativnim izvorima, koja postaje sve aktualnija, a naša polja su ekološki čista, stoga sirovine za potrebe tvornice želimo proizvoditi na hrvatskim poljima.

Za poslove organizacije poljoprivrednih proizvođača i primarnu proizvodnju zadužen je naš NUTRIS.farm™ tim čiji je osnovni zadatak ugovoriti zajedničku proizvodnju sa svim zainteresiranim proizvođačima.
Ove godine odradili smo žetvu 300 hektara boba, dok je industrijskog krumpira bilo ugovoreno na 120 hektara. Paralelno radimo na širenju mreže kooperanata te već sada nudimo ugovaranje proizvodnje boba i krumpira za sljedeću sezonu za koju NUTRIS.farm™ osigurava repromaterijal, agrotehničku podršku i prati proizvodnju od polja do finalnog proizvoda.
Za sada, ukupne potrebe tvornice za bobom osiguravamo od dobavljača iz zapadne Europe, ali u što kraćem roku želimo postići dostatnost s domaćih poljoprivrednih površina.

Povijesne površine na hrvatskim poljima

Već 2020. godine na našim poljima na kontinentu zasađene su prve površine, a u taj pothvat ušao je i naš kooperant Siniša Hrgović, ispitujući na svom OPG-u teren i sorte boba, kako bi se utvrdilo koje su najpovoljnije kombinacije koje će dati najbolji odnos prinosa i kvalitete na našem klimatskom području. U istraživanje je uključen i osječki Agronomski fakultet, a participira još nekoliko poljoprivrednika.

Bob je izuzetno zahvalna kultura, malo traži, a mnogo daje!

Tako je u lanjskoj eksperimentalnoj fazi za potrebe NUTRIS-a pod bobom bilo oko 30 hektara, dok je u ovoj, 2021. godini ta površina udeseterostručena.

Nadalje smo doznali kako je tvornica u samoj završnoj fazi izgradnje u kojoj je kroz probni rad preradila prve količine krumpira, potom je uslijedila prerada krumpira koji je ugovoren s kooperantima, a u tijeku je i završni proces proizvodnje visoko kvalitetnog škroba namijenjenog prehrambenoj industriji. Nakon toga uslijedit će prerada boba koji je ugovoren i otkupljen u Hrvatskoj.
 
– Do kraja ove godine očekujemo završetak probnog rada tvornice te uvođenje sustava upravljanja kontrolom kvalitete i sigurnosti hrane kako bi ispunili zahtjeve kupaca, a očekuje nas i pokretanje izvoza naših proizvoda prema partnerima na najbrže rastućem tržištu biljnih proteina, – ističe Sedlić.

150 novih radnih mjesta

Razvoju lokalne zajednice pozitivno doprinosi i otvaranje pojedinačnog radnog mjesta u izvozno orijentiranoj industriji, jer isto znači nekoliko novih radnih mjesta u popratnim ekonomskim djelatnostima što za slatinski kraj stvara gotovo 150 novih radnih mjesta.

– Trenutačno regrutiramo i zapošljavamo prehrambene tehnologe, operatere, električare, mehatroničare, a plan je da tvornica u punom kapacitetu zapošljava 60-ak ljudi raspoređenih u tri smjene, – naglasio je Sedlić te izrazio zadovoljstvo što hrvatska sveučilišta imaju odlične programe i grade izuzetno kvalitetne mlade ljude koji su adekvatan kadar za NUTRIS koji stvaranjem okruženja koje je transparentno, inovativno i održivo, u kojem znanje, poštovanje i održivost čine okosnicu vrijednosti i mijenja industriju prehrane te predstavlja novi koncept budućnosti, ujedno stvara motivaciju i prilike u kojima se mlade i perspektivne osobe mogu prepoznati.

Dugoročno planiranje: Proširenje postrojenja = tvornica budućnosti

Proizvodni pogon nalazi se na zemljištu bivše svinjogojske farme Senkovac, ukupne površine 420.000 m2 na kojoj se gradi inovacijsko-tehnološki NUTRIS.park™ čiji će fokus biti razvoj i proizvodnja inovativne, održive, ukusne i zdrave hrane biljnog podrijetla.

– U sljedeće dvije godine planiramo izgraditi pogon za proizvodnju topivih proteina i dijetalnih vlakana, povećati skladišne kapaciteta te implementirati projekt povećanja energetske učinkovitosti, ukratko pripremiti svu infrastrukturu za nadolazeće investicije na području zdrave prehrane, zelene energije i zaštite okoliša.

U konačnici želimo na jednom mjestu budućeg NUTRIS.parka povezati sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje ali i društveno korisnih te edukativnih sadržaja za sve one koji žele doprinijeti zdravijem, boljem životu i održivosti na planeti Zemlji.

Za realizaciju vizije NUTRIS.parka svakako je podrška lokalne samouprave ključna, jer se ne radi o viziji pojedinca ili tvrtke, već zajednice koja prosperira i zajedničkim naporima može postati samoodrživa.
Dosadašnja suradnja dokaz je upravo takvog zajedničkog pothvata te primjer svim ostalim samoupravama kako kvalitetnim dijalogom i bliskom suradnjom s investitorima i poduzetnicima mogu učiniti maksimum za „svoje“, – zaključio je direktor i suvlasnik NutriS-a Zvonimir Sedlić.

Na ovoj velikoj investiciji gospodinu Sedliću i tvrtki NutriS zahvalio se gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić istaknuvši značaj ovoga projekta za cijeli slatinski kraj, koji je Grad Slatina pratio i podržavao od samoga početka.
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo jer slatinsko područje osim novih radnih mjesta dobiva jednu potentnu proizvodnju na vrlo visokoj razini budući da je ovaj projekt, kako je naglasio, možda najfuturističkiji u cijeloj Slavoniji. 

– Drago mi je da su ovdje u Novom Senkovcu sada vidljivi rezultati svega onoga o čemu smo razgovarali u protekle tri godine i vjerujem da će konačna realizacija ovoga projekta oplemeni ovaj kraj, a onda i cijelu Hrvatsku jer ovakve tvornice nema na širem prostoru ne samo Europe već i, mogli bi reći, svijeta, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić zahvalivši se g. Sedliću na planovima proširenja cijele ove priče.

– Vjerujem da će u idućih nekoliko godina Novi Senkovac postati hrvatski brend koji će kroz novu djelatnost donijeti prosperitet ovdašnjem stanovništvu, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button