Home / DOGAĐANJA / Inovacije i digitalna budućnost u Zavičajnom muzeju Slatina

Inovacije i digitalna budućnost u Zavičajnom muzeju Slatina

Povodom otvaranja izložbe 35 godina Zavičajnom muzeja Slatina – od prošlosti prema budućnosti, za posjetitelje Muzeja održana je i prezentacija QR – kodova koje je predstavila Lovorka Lučić iz tvrtke HSM informatika iz Zagreba.

Prema riječima v.d. ravnatelja Srđana Đuričića u stalnom postavu implementirano je 33 QR-koda koji prate osnovnu muzeološku koncepciju postava, dok će još jedan, 34. kod naći svoje mjesto u spomen sobi sporta koja se planira urediti do kraja ove godine. Uvođenje QR-kodova u stalni postav sadržajno je obogatilo ovaj prostor te učinilo još dostupnijim posjetiteljima.

Lovorka Lučić u sklopu prezentacije objasnila je da je aplikacija Audio muzej integracija čitača QR kodova i govorne tehnologije koja sintetizira napisani tekst u govor. Aplikacija je zamišljena tako da posjetitelji muzeja na pametnom telefonu posjete web stranicu audiomuzej.com, gdje se nalazi čitač QR koda pomoću kojeg se čita QR kod pokraj izloška u muzeju. Nakon toga se pokreće zvučni zapis vezan uz izložak, a Zavičajni muzej Slatina treći je muzej u Slavoniji koji je uveo ovu tehnologiju.

Zahvaljujući audio vodiču, Zavičajni muzej Slatina ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja, koja će približiti muzejske izloške posjetiteljima na drugačiji, inovativan način koji posjet muzeju čini interaktivnim iskustvom, a prve reakcije posjetitelja na ovu tehnologiju bile su vrlo pozitivne.
(Mihaela Feldi/Foto: Zavičajni muzej Slatina)

x

Check Also

U povodu Međunarodnog dana gastroshize zeleno pročelje Gradske uprave

Kako je i najavljeno, pročelje zgrade Gradske uprave večeras oko 21 sat obojano je zelenim ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org