DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Industrijsko-obrtnička škola Slatina proslavila Dan škole

Nakon što je od svoga osnutka Industrijsko-obrtnička škola Slatina Dan škole proslavljala u rujnu, ove je školske godine prvi put Dan škole obilježen u novome terminu koji je primjereniji školskim aktivnostima i dinamici školske godine – 2. svibnja.

Zaposlenici i učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina obilježili su ovogodišnji Dan škole svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća, ali i bogatim cjelodnevnim programom koji je započeo u jutarnjim satima nizom kreativnih radionica koje su održane kao dio aktivnosti Erasmusova projekta C.A.L.L. koji se u školi provodi od rujna 2020., a završava u kolovozu ove godine.

Tako je pod zajedničkim nazivom Call for the Books (Literature Fair) održano osam radionica koje su vodili nastavnici i stručni suradnici IOŠ-a u suradnji s nastavnicima OŠ Mikleuš, OŠ Eugena Kumičića iz Slatine (redovni i posebni odjeli) te Srednje škole Marka Marulića Slatina, a osim učenika IOŠ-a u istima su sudjelovali i učenici spomenutih škola. Voditeljica radionice pod nazivom Taktilne naslovnice bila je Svjetlana Dupan, radionicu Glagoljajmo zajedno! Vodile su Ivana Lukač Vuković i Jasna Varga, a Prevoditeljsku radionicu – zavičajni autori na engleskome jeziku Mirela Nenadović i Matea Crljenić.
Barbara Vidović Volenik vodila je radionicu Žene u znanosti, Melita Crnković Rodna ravnopravnost – digitalni plakati, Ranko Čučković i Vedran Runje CNC i C.A.L.L., Ksenija Som i Martina Miler Mikolašević Knjiga – užitak, izvor znanja i poklon, te Helena Roštaš radionicu imena Svatko ima priču.

Svečanu sjednicu Nastavničkoga vijeća vrlo emotivnim govorom otvorio je ravnatelj Mladen Graovac koji se vratio čak u daleku 1922. godinu od kada potječu temelji današnje Industrijsko-obrtničke škole Slatina osnivanjem prve Šegrtske škole pri Pučkoj školi u Slatini.

S ponosom je istaknuo brojne uspjehe nastavnika i učenika svoje škole u kojoj se ove školske 2022./2023. godine obrazuje ukupno 242 učenika.
Škola radi na dvije lokacije, u dvije smjene, u ukupno 16 razrednih odjela te ukupno ima 53 zaposlenika.

Među brojnim projektima istaknuo je projekt HRT-a i MZO Najljepši školski vrtovi u sklopu kojega je IOŠ ovogodišnji dobitnik PRIZNANJA, drugo mjesto u kategoriji najljepša učionica na otvorenom. Osim toga Industrijsko-obrtnička škola Slatina prvi je županijski Centar izvrsnosti novih tehnologija (CINT) iz područja strojarstva što je još jedan dokaz izvrsnosti ovoga školskog tima.

Na svečanoj sjednici Nastavničkoga vijeća potom su predstavljene projekte aktivnosti koje se u Školi provode u ovoj školskoj godini, ali i one koje traju dulje vrijeme. Tako je projekt Mandale predstavila Svjetlana Dupan, o mobilnosti učenika u Sjevernu Makedoniju u sklopu projekta C.A.L.L. govorili su učenici 2. razreda Lea Čertan, Sara Rašetić i Adrian Bilavčić, eTwinningove projekte Škole predstavila je Melita Crnković, projekt CNC – alati za budućnost Ranko Čučković, Centar izvrsnosti novih tehnologija VPŽ Vedran Runje, a Regionalni centar kompetentnosti Slavonika 5.1 Snježana Ostojić.

Svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu zahvalnica koje je zaslužnima uručio ravnatelj Mladen Graovac uz takve riječi hvale da su srca bila ganuta svima u dvorani, a osobito ovogodišnjim laureatima. Ove su godine nagrađeni vanjski suradnici za uspješnu suradnju i podršku radu Škole, pročelnica Upravnog odjela  za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, Krunoslav Prpić, vlasnik slatinske tvrtke Višnja d.o.o., zatim Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Slatina čiju je zahvalnicu preuzeo upravitelj Tomo Baturina i Zavičajni muzej Slatina čiju je zahvalnicu preuzeo ravnatelj Vlado Majhen, zatim nastavnici IOŠ-a za uspješan rad i promicanje imena i ugleda Škole Mirela Nenadović, Slaven Zelenka, Mihael Puljić i Zlatko Šantić te učenici za promicanje imena i ugleda Škole Lana Morović, Ante Benković, Franjo Jaković i Marko Medić.

U ime svih nagrađenih s nekoliko prigodnih riječi obratila se pročelnica Upravnog odjela  za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, a uz zaposlenike, sadašnje i umirovljene, članove Školskog odbora, ravnatelje i predstavnike prijateljskih škola te gradskih i županijskih institucija svečanosti su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

Nakon svečane sjednice uslijedila je modno-frizerska revija učenika zanimanja krojač i frizer dostojna najglamuroznijih modnih pista i holivudskog crvenog tepiha jer su modeli pod mentorstvom Paule Kukuljević Idek, Spomenke Prša i Kornelije Zubčević prošetali upravo crvenim tepihom. Tom su prigodom učenice predstavile modne kreacije nadahnute odjevnom tradicijom antičke Grčke, te motivima španjolskog flamenka. Posljednja kolekcija koja je predstavljena nastala je po uzoru na mnoge svjetske modne marke i njihove „re-use“ održive kolekcije namijenjene svim generacijama, a dodatno ju je svojim osebujnim glasom začinio prvi glas IOŠ-a Ante Benković.

Svečanost je završila prigodnim domjenkom koji su pripremili učenici zanimanja konobar i kuhar pod mentorstvom Blaženke Kovač i Gorana Ivezića, te slavljeničkim tortama kojima ih je u prigodi proslave Dana škole počastila slastičarna Tena iz Slatine.
(mf/Foto; Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button