CRNA KRONIKANASLOVNICA

IN MEMORIAM: JOSIP IVANKOVIĆ: Zaljubljenik u svoju Slavoniju

Josip Ivanković, pjesnik i skladatelj, tekstopisac, aranžer i producent, ali iznad svega zaljubljenik u svoju Slavoniju, tamburu i rodnu Čađavicu, preminuo je tek što je navršio 75 godina, daleko prerano za dušu koja je punih 50 godina isijavala ljubavlju gotovo prema svemu, a najviše prema domovini.
Iz te njegove ljubavi nastali su (1982.) Zlatni dukati i pjesme koje su stale uz bok hrvatskim budnicama, ali čiji se autor nepravedno zaboravljao.

Iako stanovnik hrvatske metropole, glazbene i političke, nije Joža zaboravio svoje korijene i znance iz mladosti. Dolazio je u svoju Čađavicu, koju je i opjevao (Ja sam taj iz Čađavice), i uvijek je bio dočekan kao da je došao iz susjedstva, iza ugla, a ne iz neke daljine. Bio je Joža u Čađavici na snimanju emisije Lijepom Našom, dolazio je o Petrovu na Dan općine, a dobitnik je i Zlatne plakete Općine Čađavica.
Svakog siječnja organizira se i tradicionalno Slavonsko kolinje, pa je i ono 2019. bilo u dobrom raspoloženju, a sve je bilo začinjeno razgovorima o nekadašnjem životu i usporedbi pojedinih poslova na kolinju nekad i danas. Ali kao nekada, kad je obavljanje svih tako velikih poslova olakšano pjesmom, i kolinje u Čađavici pratila je slavonska pjesma uz tambure.
Za tako dobro raspoloženje pobrinuli su se tamburaši, a iz Zagreba je došao i Josip Ivanković. Nije mu bilo daleko. I tada smo se podsjetili da su njegove pjesme najviše izvodili Zlatni dukati, ali među pjevačima koji su snimili njegove pjesme su i Viktorija Kulišić Đenka, Vlatka Kopić Tena, Kićo Slabinac, Miro Ungar… Jedna od njegovih pjesma također se zove Slavonsko kolinje, a otkrio je tada da mu je najdraža Zbog tebe. Njegova je i himna Dinamu Plavi, plavi, a pjesme Tena; Joj, Anice; Nek zvone tambure, Zbog tebe (A duša boli); Mladosti, kome da te dam; U mom selu širok šor; Listaj, lipo stara; Pokraj Karašice; Ej, riđane; Vukovar, Vukovar; Marijano, večeraj pa lezi; Ja sam gazda Joza; U meni Hrvatska… čine ga zasigurno najznačajnijim autorom hrvatskih tamburaških pjesama.

U vrijeme nastajanja neovisne hrvatske države i zasigurno najtežem periodu novije hrvatske povijesti Ivanković je prvi obradio tada zabranjene hrvatske domoljubne pjesme i budnice te organizirao njihovo snimanje i objavljivanje na albumu Hrvatska pjesmarica (Ustani, bane; Vila Velebita i druge).
Za Jožom tuguju supruga, dvije kćeri i mnogi ljubitelji njegovih tamburaških pjesama.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button