Home / DOGAĐANJA / Ilija Nikolić predsjednik slatinske HVIDR-e

Ilija Nikolić predsjednik slatinske HVIDR-e

SLATINA – Mato Bubaš, hrvatski branitelj koji je bio među osnivačima Udruge HVIDR-a Slatina 1992. godine i predsjednik udruge u tri mandata, na subotnjoj izvještajno-izbornoj skupštini podnio je posljednje izvješće o radu, jer je nakon odlaska Nenada Križića preuzeo dužnost predsjednika Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije.

Govoreći o djelovanju slatinske HVIDR-e, o kojoj je u više navrata istaknuto da je najstarija, najbolje organizirana i najaktivnija braniteljska udruga na području Virovitičko-podravske županije, Bubaš je posebno naglasio projekte „Istina o pobjednicima“, „Jači od zaborava“ i „Prijevoz branitelja do Opće bolnice Virovitica“, koji se provode u suradnji sa slatinskom Gradskom upravom, školama na području grada i Zavičajnim muzejom. Kroz te projekte ostvarene su i značajne aktivnosti na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i davanja doprinosa pozitivnom vrednovanju i percepciji javnosti o Domovinskom ratu te na psihološkom, tjelesnom, zdravstvenom i socijalnom osnaživanju članova udruge i njihovih obitelji, branitelja liječenih od PTSP-a i branitelja općenito. Osim prema članovima udruge, provedene aktivnosti bile su usmjerene prema djeci i mladima te prema općoj javnosti. Neke od aktivnosti bilo je obilježavanje određenih obljetnica iz vremena Domovinskog rata, poput vukovarske tragedije ili stradanja Voćina, održavanje spomen-obilježja, sportski susreti i humanitarno djelovanje. Bubaš je apelirao na nastavak održavanja sjećanja na poginule hrvatske branitelje, na daljnje prenošenje istine o Domovinskom ratu mladima i na nastavak zajedništva u djelovanju. Zahvalio se svima na iskazanoj podršci i suradnji u vrijeme njegovih mandata, a novom vodstvu poželio je sreću u radu.

U ime stradalničkih udruge skupštinu je pozdravila predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Marija Maračić, a o problematici branitelja govorili su Darko Božičković iz Voćina, Mirko Poljanac iz Virovitice i Damir Vratković iz Orahovice. U ime načelnika susjednih općina članove HVIDR-e pozdravio je načelnik Sopja Berislav Androš, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, obećao daljnju potporu, ali i ukazao na medijsko zapostavljanje obilježavanja voćinske tragedije, a dožupan Darko Žužak iznio je prijedlog suradnje Županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata na pripremi i zajedničkom tiskanju knjige o svim događanjima na području županije za vrijeme Domovinskog rata.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, član slatinske HVIDR-e, udruge iz koje je potekao, prenio je pozdrave ministra Medveda i podsjetio na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za udruge, naglasivši da su projekti pravi put da se dođe do sredstava.
– Do ovih izbora tri HVIDR-e koje čine županijsku Zajednicu HVIDR-e vodili su ljudi koji su prvi stradali na svojim prostorima: Mato Bubaš iz Slatine u Četekovcu, Damir Vratković iz Orahovice u Borovu Selu, a Mirko Poljanac iz Virovitice ranjen je u Petrinji. Imamo prave vođe i stoga apsolutna podrška HVIDR-i kao stožernoj udruzi, ali i svima drugim braniteljskim i stradalničkim udrugama. Čestitam HVIDR-i Slatina na dugogodišnjem radu na projektima. Stvarali smo tim i slovimo kao jedna od najbolje organiziranih udruga, rekao je pomoćnik Križić i naveo također i niz problema koje njegovo Ministarstvo rješava i s kojima se on osobno susreće. Govorio je također o važnosti rada udruga na promicanju istine o Domovinskom ratu i svim žrtvama koje se nikada ne smiju zaboraviti. Istaknuo je nastojanje vodstva i članova Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije da se sazna istina o zločinima počinjenim u Voćinu, Četkovcu, Čojlugu i Balincima organiziranjem Hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćinu, kao i u svim drugim prigodama.

Za novog predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina izabran je Ilija Nikolić, njegov zamjenik je Stjepan Trevizan, a članovi predsjedništva još su Ivan Butka, Antun Poje i Miroslav Marković. U Nadzornom odboru su Ivan Medved kao predsjednik te Marko Marković i Josip Habl, u Sudu časti su Darko Venus kao predsjednik te Josip Kuruc i Aleksandar Kiš, a izabrano je i 11 izaslanika za Županijsku skupštinu udruge. Novoizabrani predsjednik Ilija Nikolić zahvalio se članovima na iskazanom povjerenju i obećao se truditi dostići visoko postavljenu letvicu nastavkom rada na planiram projektima.
Na prijedlog bivšeg predsjednika Bubaša, na skupštini su prvi put u povijesti slatinske udruge njenikm počasnim članovima imenovani Zvonko Podboj, Damir Boljevčan i Marika Marić.

Marija Maračić: Poginuli se ne mogu braniti, ali vi ste tu!

„Imamo u vlasti umrežene neke ljude koji ne vole Hrvatsku i koji sistematski uništavaju to naše bïlo hrvatskog naroda. Oni koji sada primaju velike plaće za svoj nerad branitelje nazivaju „takozvanima“. Najnovija je afera s tim strašnim filmom Ministarstvo ljubavi, koji je samo jedan u nizu takvih antihrvatskih filmova, i koji nas je strašno potresao. Tako ružno se prikazuju naše udovice, koje su ostale podizati djecu. Primjer je Marija Cicvarić, majka koja je ostala udovica sa petero djece i sve ih je podignula na noge, oni su tu, čestiti i pošteni ljudi.

Taj film vrijeđa djecu, udovice, roditelje, svekrve poginulih branitelja, pa tko se to usuđuje blatiti tu našu svetinju, naš Domovinski rat? Upravo smo zatečeni i zgroženi izjavom da je to umjetničko djelo. I taj film prikazala je Hrvatska televizija, koju svi mi plaćamo i kojoj nitko ništa ne može. Nemojte šutjeti kad netko napada branitelje i Domovinski rat! Naši poginuli sinovi ne mogu se braniti, ali vi ste tu, budite glas istine o Domovinskom ratu! Poduprite one koji vole Hrvatsku, a prva među njima je naša Predsjednica, koja ima toliko nacionalnog u sebi, a tako je sramotno blate,“ rekla je na skupštini slatinske HVIDR-e Marija Maračić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica.

(Petar Žarković – Glas Slavonije / Foto: Marijo Kokorić)

x

Check Also

Općina Čađavica – započela podjela sredstva za podmirenje troškova ogrjeva

Općina Čađavica obavještava korisnike da će sredstva za podmirenje troškova ogrjeva početi dijeliti od danas, 17. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org