Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DOGAĐANJANASLOVNICA

I u Slatini pokrenut projekt Srpskoga narodnog vijeća „Od vrata do vrata“

U organizaciji Odjela za socijalna i humanitarna pitanja Srpskoga narodnog vijeća danas je ispred Srpskog kulturnog centra, u dvorištu crkve Sv. Petra i Pavla u Slatini održana primopredaja terenskog vozila, uz vozača pratitelja, za prijevoz i pratnju svim onim građanima kojima će socijalne usluge biti dostupne jedino na ovaj način.

Riječ je o projektu „Od vrata do vrata“ u sklopu kojega je spomenuta usluga od 2019. godine dostupna u općinama Glina, Benkovac i Donji Lapac, a potom se proširila na Petrinju i područje cijele Banije. Sada ta usluga stiže i u Slatinu, a potom i u Voćin.

U programu primopredaje vozila, koje u ruralnim dijelovima Hrvatske starijim građanima omogućava odlazak liječniku, razne institucije, nabavu namirnica, te ostvarenje ostalih osnovnih životnih potreba, prisustvovali su saborski zastupnici Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednicom Milenom Lazić i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Slatine predvođeni predsjednicom Draganom Uvalić, zatim dožupan Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, dok je u ime Grada Slatine događaju nazočio pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok.

O važnostima ovoga projekta govorila je saborska zastupnica Dragana Jeckov te istaknula kako je projekt započeo 2019. godine pod okriljem Europske unije.

– Osnovna aktivnost projekta „Od vrata do vrata“ je prijevoz osoba starije životne dobi iz ruralnih područja gdje uglavnom nema javnog prijevoza. Željeli smo im osigurati tu socijalnu dimenziju, odnosno prijevoz u veće sredine gdje mogu obaviti osnovne životne aktivnosti bilo medicinske ili neke druge poput plaćanja režija, podizanja mirovine, rješavanja administrativnih pitanja u raznim državnim institucijama, nabave namirnica ili sudjelovanja u društvenom životu zajednice. Na svakom području u prosjeku je obuhvaćeno oko 80 korisnika, odnosno tri dnevno, a tako će biti i na slatinskom području.

Kada je započeo projekt je kroz 18 mjeseci financiran EU sredstvima i bio je ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna, a ilustracije radi jedan automobil vrijedan je 140.000 kuna koliko košta i godišnja plaća zaposlenika zajedno s održavanjem vozila i nabavom goriva, a mi ih za sada imamo šest i širimo se dalje, – pojasnila je Jeckov.

Potom je o značaju ovoga projekta za ljude na terenu govorila Tatjana Dragičević, voditeljica Odjela za socijalna i humanitarna pitanja Srpskoga narodnog vijeća.

– Korisnici su beskrajno zahvalni što je netko uzeo stvari u svoje ruke i pokrenuo ovu uslugu. Malo su i u strahu da se ne bi projekt prekinuo jer im puno znači, no mi smo s njima redovito u kontaktu i projekt se nastavlja pod okriljem Srpskog narodnog vijeća u kontinuitetu te će i nadalje biti na raspolaganju svim dosadašnjim, ali i novim korisnicima. Pored rješavanja životnih potreba ono što je najvažnije je da se ljudima kroz ovu uslugu pruža mogućnost da budu dio zajednice i u kontaktu s drugim ljudima.
Projekt osim što poboljšava kvalitetu života starijih osoba istovremeno pruža priliku zapošljavanja mladih ljudi kako bi ostali u svojim sredinama, – istaknula je Dragičević te predala ključeve automobila marke Dacia Duster novozaposlenom vozaču pratitelju Nenadu Gojiću iz Kapinaca koji će voditi brigu o prijevozu i potrebama korisnika ovoga projekta.  

Opravdanost i veliki značaj provedbe projekta „Od vrata do vrata“ istaknula je predsjednica VSNM VPŽ Milena Lazić koja je i sama u godinama kada će joj ova usluga također dobro doći.

Nakraju je potporu projektu iskazao i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

– Vrata su postala udaljena jedna od drugih na ovim područjima i to zato što nema javnog prijevoza, i što nema dovoljno ljudi. Naš projekt je tu zato da približi vrata jedna drugima, bilo vrata službenih prostora, bilo vrata susjeda, poznanika i da ljudima koji se inače ne bi mogli micati iz svojih domova, svojih kuća, omogućimo da dospiju do svih mjesta do kojih imaju potrebu doći, – istaknuo je Pupovac naglasivši da će se projekt pokrenuti i na drugim područjima u Hrvatskoj jer potreba je velika.

Primopredaja vozila bila je prigoda i za obilazak Srpskog kulturnog centra koji je još uvijek u izgradnji. Tijekom obilaska s projektom je spomenute goste upoznao protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button