DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

I u Slatini obilježena 28. obljetnica osnivanja HVIDR-e Republike Hrvatske

U organizaciji slatinske HVIDR-e danas je u Slatini svečano obilježena 28. obljetnica osnivanja udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske.
Ova najbrojnija udruga proistekla iz Domovinskog rata osnovana je na današnji dan, 25. veljače 1992. godine, na inicijativu nekolicine branitelja u bolnici u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Nakon toga uslijedilo je osnivanje gradskih, a onda i županijskih organizacija budući da je postojala velika potreba za jednom ovakvom organizacijom koja danas ima 20 županijskih zajednica i grad Zagreb te 105 gradskih i općinskih organizacija. Na inicijativu HVIDR-e doneseni su prvi zakoni o pravima hrvatskih branitelja, ali i riješeni brojni problemi koji su tištili ranjene branitelje.

Središnjici udruge u obilježavanju ovogodišnje obljetnice priključila se i HVIDR-a Slatina čiji su članovi predsjedništva predvođeni predsjednikom Ilijom Nikolićem, odali počast preminulim hrvatskim ratnim vojnim invalidima kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem cvijeća i upaljenih lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, dok se jedna delegacija HVIDR-e Slatina odazvala centralnoj proslavi u Zagrebu.

Članovima slatinske HVIDR-e prigodom odavanja počasti pridružili su se i predstavnici Grada Slatine u čije su ime upaljene lampione položili pročelnici; Stručne službe Krunoslav Šarabok i Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić.

Nikola Petrak, jedan od osnivača HVIDR-e u Slatini i njezin prvi tajnik te koordinator za skrb o stradalim braniteljima, prisjetio se tih dana kada se tek okupljalo članstvo ali i općenito vodila briga o hrvatskim vojnim invalidima tijekom Domovinskog rata. Istaknuo je kako je s 92. na 93. godinu slatinska HVIDR-a okupljala 50-ak članova, a danas ih ima 150.

Predsjednik udruge Ilija Nikolić tom je prigodom najavio svečanu proslavu 28. obljetnice osnutka udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata u Slatini koja će se održati u svibnju ove godine, a koju će popratiti skupština udruge. U planu je i organizacija okruglog stola o pravima hrvatskih branitelja te prigodno kulturno događanje.

Uz nedavno uređenje ureda udruge smještenog u zgradi Gradske uprave Grada Slatine koji je na usluzi članovima HVIDR-e i ostalim braniteljima radnim danom od 8 do 12 sati, Nikolić je naglasio kako će u narednom razdoblju s dolaskom ljepšeg vremena prve aktivnosti slatinske HVIDR-e biti uređenje oklopnog vozila u kozičkom hrastiku, obilazak i u ređenje spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja, a u planu je uskoro i organizacija sportskih igara hrvatskih branitelja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button