DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

I u 2020. MH Ogranak Slatina čuvat će i promicati identitet hrvatskoga naroda

Ogranak Matice hrvatske u Slatini jučer je u slatinskom Zavičajnom muzeju održao godišnju redovnu izvještajnu skupštinu koju je otvorila predsjednica Zorica Varga uputivši pozdravne riječi okupljenim članovima i ostalim gostima.
Nakon što je izabrano radno predsjedništvo pod predsjedanjem Saše Vujanovića i izvješća Verifikacijske komisije koje je izložila Vesna Palcer Turk, predsjednica Ogranka Zorica Varga podnijela je izvješće o radu za 2019. kao i plan rada za 2020. godinu.

Premda je Matica hrvatska u Slatini ostvarila niz samostalnih projekata, najznačajnija je njezina suradnja i poticanje suradnje raznim projektima značajnim za Slatinu. Posebno je značajna suradnja sa Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, Udrugom Ličana „Vila Velebita“, Udrugom klubova liječenih alkoholičara, slatinskim školama te ograncima Matice hrvatske u Virovitici i Orahovici, kao i Središnjicom Matice hrvatske u Zagrebu.

Uz organizaciju niza koncerata, predstavljanja knjiga, izložbi, te sudjelovanja na brojnim manifestacijama, slatinski su „Matičari“ bili vrlo aktivni tijekom 2019. godine koju je obilježilo izdavanje dvije knjige: Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata Petra Žarkovića i Priča o NK „Slatina“ Olivera Jukića.
Uz redovne aktivnosti među kojima se posebno ističu „Dani Mirka Jirsaka“, natječaj „I dok je srca, bit će i Kroacije“, uključivanje u Festivalski odbor Međunarodnoga festivala „Dani Milka Kelemena“, te susret s obitelji slatinskog akademika Viktora Žmegača, Ogranak je pokrenuo projekt „Tradicijska glazba Virovitičko-podravske županije“ u suradnji s matičinim ograncima iz Orahovice i Virovitice, a s izdavanjem knjige se kasni zbog nedostatnih financijskih sredstava.

Već duže vremena u pripremi je i knjiga „Slatina u riječi i slici“ Dragice Šuvak za koju je predsjednica Varga istaknula da mora „ugledati svjetlo dana“ do 1. lipnja ove godine.
Isto tako intenzivno se radi na izradi Kronologije Ogranka Matice hrvatske u Slatini koja bi trebala biti dovršena iduće godine kada Ogranak slavi svoju 50. obljetnicu.

Financijsko izvješće podnijela je blagajnica Biljana Sabljak, a Nadzornog odbora predsjednik istog Jozo Šantak,
Nakon kraće rasprave tijekom koje su se čule samo riječi hvale na dosadašnji rad i postignuća Ogranka, sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.

Čestitke na uspješnom radu slatinskom Ogranku uputio je i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orahovica, Damir Najmenik.

Iako je slatinski Ogranak što se tiče članstva, jedan od brojnijih s 33 člana, naglasak u daljnjem radu je briga za učlanjenjem novih članova kako bi se Ogranak podmladio. Na tom tragu na jučerašnjoj skupštini primljene su dvije nove pristupnice koje su potpisali Danijel Vilček i Melita Čmarec, što je osobito pozdravila predsjednica Zorica Varga, te nakraju skupštine naglasila kako će MH Ogranak Slatina i u narednom razdoblju provoditi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke MH – čuvat će i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button