Home / DOGAĐANJA / I u 2020. MH Ogranak Slatina čuvat će i promicati identitet hrvatskoga naroda

I u 2020. MH Ogranak Slatina čuvat će i promicati identitet hrvatskoga naroda

Ogranak Matice hrvatske u Slatini jučer je u slatinskom Zavičajnom muzeju održao godišnju redovnu izvještajnu skupštinu koju je otvorila predsjednica Zorica Varga uputivši pozdravne riječi okupljenim članovima i ostalim gostima.
Nakon što je izabrano radno predsjedništvo pod predsjedanjem Saše Vujanovića i izvješća Verifikacijske komisije koje je izložila Vesna Palcer Turk, predsjednica Ogranka Zorica Varga podnijela je izvješće o radu za 2019. kao i plan rada za 2020. godinu.

Premda je Matica hrvatska u Slatini ostvarila niz samostalnih projekata, najznačajnija je njezina suradnja i poticanje suradnje raznim projektima značajnim za Slatinu. Posebno je značajna suradnja sa Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, Udrugom Ličana „Vila Velebita“, Udrugom klubova liječenih alkoholičara, slatinskim školama te ograncima Matice hrvatske u Virovitici i Orahovici, kao i Središnjicom Matice hrvatske u Zagrebu.

Uz organizaciju niza koncerata, predstavljanja knjiga, izložbi, te sudjelovanja na brojnim manifestacijama, slatinski su „Matičari“ bili vrlo aktivni tijekom 2019. godine koju je obilježilo izdavanje dvije knjige: Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata Petra Žarkovića i Priča o NK „Slatina“ Olivera Jukića.
Uz redovne aktivnosti među kojima se posebno ističu „Dani Mirka Jirsaka“, natječaj „I dok je srca, bit će i Kroacije“, uključivanje u Festivalski odbor Međunarodnoga festivala „Dani Milka Kelemena“, te susret s obitelji slatinskog akademika Viktora Žmegača, Ogranak je pokrenuo projekt „Tradicijska glazba Virovitičko-podravske županije“ u suradnji s matičinim ograncima iz Orahovice i Virovitice, a s izdavanjem knjige se kasni zbog nedostatnih financijskih sredstava.

Već duže vremena u pripremi je i knjiga „Slatina u riječi i slici“ Dragice Šuvak za koju je predsjednica Varga istaknula da mora „ugledati svjetlo dana“ do 1. lipnja ove godine.
Isto tako intenzivno se radi na izradi Kronologije Ogranka Matice hrvatske u Slatini koja bi trebala biti dovršena iduće godine kada Ogranak slavi svoju 50. obljetnicu.

Financijsko izvješće podnijela je blagajnica Biljana Sabljak, a Nadzornog odbora predsjednik istog Jozo Šantak,
Nakon kraće rasprave tijekom koje su se čule samo riječi hvale na dosadašnji rad i postignuća Ogranka, sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.

Čestitke na uspješnom radu slatinskom Ogranku uputio je i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orahovica, Damir Najmenik.

Iako je slatinski Ogranak što se tiče članstva, jedan od brojnijih s 33 člana, naglasak u daljnjem radu je briga za učlanjenjem novih članova kako bi se Ogranak podmladio. Na tom tragu na jučerašnjoj skupštini primljene su dvije nove pristupnice koje su potpisali Danijel Vilček i Melita Čmarec, što je osobito pozdravila predsjednica Zorica Varga, te nakraju skupštine naglasila kako će MH Ogranak Slatina i u narednom razdoblju provoditi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke MH – čuvat će i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

Premijer Plenković: Relaksiranje mjera uz savjete epidemiologa. Otvaranje tržnica vjerojatno prije Uskrsa!

Nakon sastanka sa znanstvenicima na temu koronavirusa premijer Andrej Plenković najavio je relaksiranje mjera ali ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org