DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

I u 2019. MH Ogranak Slatina čuvat će i promicati identitet hrvatskoga naroda

Ogranak Matice hrvatske Slatina jučer je u prostorijama slatinskog Zavičajnog muzeja održao godišnju izvještajnu skupštinu kojom je uz predsjednicu Ogranka Zoricu Varga i Sanju Mrzljak Jovanić, rukovodio Saša Vujanović.

Na samom početku Skupštine potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Virovitica Dražen Bunjevac istaknuvši odličnu međususjedsku suradnju pohvalio je rad slatinskog Ogranka te zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

U svom izvješću o radu za proteklu godinu predsjednica Zorica Varga naglasila je kako su slatinski „Matičari“ bili vrlo aktivni tijekom 2018. godine u kojoj su organizirali niz koncerata, predstavljanja knjiga, sudjelovali na brojnim manifestacijama, a rad svog Ogranka predstavili su i na „Danu Matice hrvatske“ u Zagrebu.
Tako su između ostaloga, Slatinčanima predstavljene knjige “Osjenčane riječi” Nives Opačić, „Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti“ koju su priredile Ana Lemić i Jasminka Brala Mudrovčić, te „Slatinski Župnik Julije Bürger“ Olivera Jukića u izdanju Ogranka MH u Slatini, a predstavljen je i 33. broj virovitičko-podravskog županijskog časopisa „Zavičaj“.

Dani Mirka Jirsaka postali su tradicija slatinske kulturne baštine u sklopu kojih je prošle godine Ogranak MH Slatina predstavio stvaralaštvo pjesnika, novinara i publiciste, prof. Petra Žarkovića.
Tradicionalno u nagrađeni i najbolji učenici slatinskih škola od kojih su njih troje bili i naj učenici Virovitičko-podravske županije, a proglašeni su i najbolji radovi 10. jubilarnog natječaja „I dok je srca, bit će i Kroacije”.

„I u idućem razdoblju MH Ogranak Slatina provodit će aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke MH – čuvat će i promicati narodni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.“ – istaknula je predsjednica Varga predstavljajući plan rada za 2019. godinu te dodala kako će Ogranak i u ovoj godini organizirati predstavljanja knjiga, predavanja, tribine, koncerte i izložbe, a pratit će i predstavljati rad i djela poznatih Slatinčana, nastavljajući izuzetnu suradnju sa školama i drugim institucijama u gradu.
„Isto tako rad našeg Ogranka u idućem razdoblju bit će usmjeren na izdavačku djelatnost Male slatinske biblioteke koja je i pokrenuta  radi afirmacije grada Slatine i slatinskoga kraja. Njezin je zadatak čuvanje slatinskog građanskog identiteta jer „Zapisati, znači sačuvati od zaborava“. Tako će u ovoj godini biti objavljena knjiga „Slatina u riječi i slici“ Dragice Šuvak.“ – rekla je Varga, te na kraju izrazila žaljenje što se u prošloj godini nije uspio ostvariti susret s akademikom Viktorom Žmegačem, ali će to biti jedan od ciljeva u narednom razdoblju.

Financijsko izvješće podnijela je blagajnica Biljana Sabljak, a izvješće Nadzornog odbora Jozo Šantak.
Nakon kraće rasprave tijekom koje su se čule uglavnom riječi hvale na dosadašnji rad i postignuća Ogranka, sva su izvješća jednoglasno prihvaćena.
U ime Grada Slatine rad slatinskog ogranka Matice hrvatske pohvalila je zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić zaželjevši tom prigodom članovima puno uspjeha u daljnjem radu uz potporu Grada Slatine.

Iako je slatinski Ogranak MH jedan od brojnijih, na kraju je Skupštine naglašena potreba za učlanjenjem novih članova u budućem razdoblju.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button