DOGAĐANJANASLOVNICA

I slatinski vinari i vinogradari slave Vincekovo

Blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, obilježava se svake godine 22. siječnja.
Vincekovo je tradicionalno značajno za vinogradare i ljubitelje vina te je popraćeno brojnim proslavama uz dobro vino, hranu i glazbu.

Tada vinogradari obavezno, bio snijeg ili ne, obilaze svoje vinograde da bi od božanskih sila izmolili za rodnost godine, a uz brojne tradicijske običaje svima je na prvom mjestu posveta vinove loze.

Blagoslov za bolji urod

U molitvi uz svećenika, vinogradari i njihovi prijatelji zazivaju božji blagoslov “za obilne žetve i svakovrsne obilne plodove, prije svega bogato grožđe“ u nastupajućoj godini, ali i zaštitu nasada od mraza, tuče, bolesti, štetnika… ukratko svega što može nanijeti štete.

Sveta će vodica poškropiti ili posvećeno vino zaliti trs na kojem visi kulen, kobasica ili švargl, da ovogodišnji grozdovi budu tako veliki.

Potom domaćin uzima škare u ruke i prvim rezom vinove loze označava početak ovogodišnje rezidbe i tako simbolično otvara radove u novoj sezoni. Odrezanu grančicu, ako već nije na sv. Lucu, nosi u kuću, gdje na toplom propupa, pa prema broju pupova predviđa kakav će mu biti urod i ovogodišnja berba.

Upravo ovakve običaje njeguju i slatinski vinogradari i vinari te se ovoga vikenda u brojnim vinogradima pripremaju prave fešte.  

Slatinski poduzetnik i vinar, član Udruge vinara i vinogradara „Slatinsko vinogorje“ Ivan Ino Želežić, ugostio nas je na svom imanju, u kozičkom Vinogorju, gdje smo imali prigodu prisustvovati proslavi Vincekova.

Tradicija je to koju ovaj slatinski vinar njeguje dugi niz godina te za svoje prijatelje i zaljubljenike u dobru hranu i još bolju kapljicu, organizira proslavu Vincekova uz druženje, pjesmu i veselje.
(mf/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button