DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

I ove godine članovi HVIDR-e Virovitica apsolutni pobjednici Memorijalnog turnira u streljaštvu „Ivica Gorenac“

U organizaciji Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, a uz potporu Grada Slatine, dvodnevnim je programom održan 2. po redu Memorijalni turnir u streljaštvu „IVICA GORENAC“, a u prigodi obilježavanja 32. obljetnice od osnutka udruge i dana sjećanja na preminule članove udruge ZUiČ HVIDR-a VPŽ.

U znak sjećanja na prerano preminulog hrvatskog branitelja Ivana Gorenca, istaknutog člana slatinske HVIDR-e, na streljani Streljačkog kluba „Miholjac“ u Gornjem Miholjcu na turniru u streljaštvu zračnom puškom, omiljenoj disciplini nezaboravljenog Ivana, u kojoj je i sam osvojio brojna odličja, snage je odmjerilo osam ekipa.

Na memorijalu su sudjelovali hrvatski branitelji s područja Virovitičko-podravske županije i hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata iz Udruga HVIDR-a Virovitice, Slatine i Orahovice, a nagrađivali su se pojedinačni i ekipni uspjesi.

Turnir je sudio Josip Kovačić, a postignuti su sljedeći rezultati:

Ekipino:

 1. Udruga HVIDR-a Virovitica 524 – druga serija 265 (Josip Viljevac 169, Ivica Udovičić 180, Zvonko Botić 175)
 2. ZUiČ HVIDR-a VPŽ 524 – druga serija 260 (Dragutin Fišli 174, Filip Podboj 173, Drago Ladović 177)
 3. UDBDR Nova Bukovica 478 (Stjepan Krahulec 176, Darko Takač 163, Slavko Mađarić 139)
 4. TO UHDDR Gornji Miholjac 426
 5. Udruga HVDR-a Slatina 424
 6. TO UHDDR Bakić 365
 7. UDVDR Ogranak Slatina 360
 8. UDHB VPŽ 264

Pojedinačno:

 1. Ivica Udovičić 180
 2. Drago Ladović 177
 3. Stjepan Krahulec 176
 4. Zvonko Botić 175
 5. Dragutin Fišli 174
 6. Filip Podboj 173

Svečanost podjele odličja zaslužnima upriličena je u Društvenom domu u Kozicama gdje se nazočnima obratio predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelja VPŽ Mato Bubaš, osvrnuvši se na lik i djelo prerano preminulog hrvatskog branitelja Ivice Gorenca, istaknutog člana slatinske HVIDR-e, napomenuvši kako je upravo streljaštvo bila disciplina u kojoj je Gorenac ostvario zapažene rezultate, što ekipne što pojedinačne.
Čestitke na ostvarenim rezultatima strijelcima je uputio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, a s nekoliko se prigodnih riječi obratio i predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

Odličja najuspješnijim ekipama i strijelcima uručio je unuk prerano preminulog Ivice Gorenca, Matija Bubaš.

U svom se emotivnom govoru predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš prisjetio hrvatskog branitelja, dragovoljca, časnika i istaknutog člana HVIDR-e Ivana Gorenca, te se zahvalio svima koji su se odazvali memorijalu kao i Gradu Slatini na potpori te Mjesnom odboru Kozice na čelu s predsjednikom Josipom Caderom na domaćinstvu.

– O Ivici Gorencu kojega je većina nas od milja zvala Tata, znamo sve. Njegov cijeli ratni put koji ga je doveo do statusa časnika i znamo da je vodio svoje ljude hrabro i besprijekorno.

Bio je čovjek otvorenog srca i veseljak, strastveni strijelac ne samo zračnom puškom već i lovac, čovjek koji je volio sport iznad svega i čovjek koji je dao veliki doprinos gradu kroz rad slatinske ali i županijske HVIDR-e.

Mislim da on ali i svi ostali zaslužuju da ih se prisjetimo na dane kada su otišli, vjerujem na neko bolje mjesto, – istaknuo je Bubaš te iskoristio prigodu pozvati sve braniteljske udruge da se u što većem broju odazovu ovogodišnjem Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj 13. prosinca.

– To je naša sveta zadaća i misija, svih udruga koje rade na području grada Slatine i susjednih općina, promovirati istinu o Domovinskom ratu i ne dozvoliti da se zaboravi ni jedna žrtva Domovinskog rata. Jer ako mi ne spomenemo sva ta imena naših branitelja na određene datume nitko neće, kao i naših 67 žrtava Voćina i 24 žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca. Iz prošlosti se polako brišu sve naše zasluge, ali mi to ne smijemo dozvoliti, – zaključio je Bubaš.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić također se prisjetio Ivana Gorenca s kojim je godinama usko surađivao.

– Neumorno smo radili i „vukli“ HVIDR-u Slatina naprijed. Da nas nije napustio zasigurno bi to činio s jednakim žarom i danas jer imao je još puno toga za dati iz svog ogromnog srca, – istaknuo je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Nikolić naglasivši daljnju potporu Grada Slatine svim braniteljskim, ali i ostalim udrugama koje djeluju na slatinskom području.

Spomenuvši se Ivana Gorenca, ali i brojnih drugih koji su se svojim angažmanom istaknuli kroz rad slatinske HVIDR-e, predsjednik iste Nenad Križić govorio je također o značaju Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj u kojemu od samih početaka pa sve do danas najveći doprinos u organizacijskom smislu daju upravo članovi HVIDR-e Slatine, Orahovice i Virovitice, te pozvao na zajedništvo članove svih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata s ciljem čuvanja uspomene da se ni jedna žrtva ne zaboravi.

Uoči održavanja turnira, članovi HVIDR-e predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem i predsjednikom Udruge HVIDR-a Slatina Nenadom Križićem odali su počast svom suborcu i prijatelju Ivici Gorencu kod njegovog posljednjeg počivališta na slatinskom Gradskom groblju polaganjem lampiona i cvjetnog aranžmana. Odavanju počasti nazočili su i voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i unuk pokojnog Ivice, Matija Bubaš.

(mf/Foto: Mihaela Feldi, Dragutin Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button