DOGAĐANJANASLOVNICA

I Grad Slatina će u 2024. godinu ući bez vatrometa

Najblistavija noć u godini tradicionalno je popraćena uz vatromete i petarde.
Ove godine, na veselje mnogih, a ponajviše kućnih ljubimaca i drugih životinja, brojni su gradovi odlučili reći NE toj tradiciji, te u Novu godinu ući bez gromoglasnog vatrometa.

U ovogodišnjoj novogodišnjoj noći do sada je potvrdilo čak 44 hrvatska grada i općine koji neće imati vatromet. U Hrvatskoj vatromet ove godine među ostalima neće imati gradovi Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik, Otok. Općine koje su se odlučile za ovaj korak su Općina Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci, Viljevo.

Slatina se također pridružila gradovima koji su poslušali apel Prijatelja životinja za obustavljanjem ovakvog načina proslave Nove godine, zbog negativnih posljedica na okoliš, utjecaja na respiratorne i kardiovaskularne probleme kod ljudi te stvaranja paničnog straha kod brojnih životinja, te će u 2024. godinu ući bez vatrometa.

– Iako je vatromet spektakularna senzacija na koju smo navikli, vjerujem da je ovakva promjena dobrodošla, pogotovo ako ta promjena radi dobro uplašenim životinjama, ali i ljudima koji pate od posljedica upotrebe „blagdanske“ pirotehnike, – istaknuo je gradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić te pozvao građane da se također suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava.

– Za iduću godinu razmotrit ćemo alternativu vatrometu, poput light showa i slično, a koje nemaju štetnih učinaka na okoliš te ne izazivaju buku koja šteti životinjama i ljudima. Na ovaj smo se korak odlučili osluškujući volju naših građana, – zaključio je gradonačelnik Nikolić.

(mf; Foto: arhiva M. Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button