DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„I dok je srca, bit će i Kroacije“ – Proveden ovogodišnji literarni natječaj Ogranka Matice hrvatske u Slatini i Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina

Prošlo je više od jednoga stoljeća otkad je Antun Gustav Matoš, zasigurno jedan od najvažnijih pisaca prve hrvatske moderne, ali i naše književnosti općenito, u posljednjem stihu svoje pjesme Pri svetom kralju najavio da će Koracije biti dok je i naših srca.

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina 24. studenoga 2022. održana je književna večer na kojoj su predstavljeni literarni radovi nagradnoga natječaja I dok je srca, bit će i Kroacije, učenika osnovnih škola istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije. Nagradni natječaj organizira Ogranak Matice hrvatske u Slatini u suradnji s Osnovnom školom Josipa Kozarca Slatina čiji je učitelj Hrvatskoga jezika Danijel Vilček vodio program.

Svečanu književnu večer kojoj je nazočila i ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović-Juras, svojim su glazbenim izvedbama otvorili učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina: Karla Marić, učenica 6. razreda tambure koja je izvela Preludij i ples, skladbu Pascala Prousta, dok su Fran Kozjak i Josip Brajnović, također učenici 6. razreda tabure izveli Bože, čuvaj Hrvatsku Đanija Maršana, prema tekstu Drage Britvića. Njihova je mentorica učiteljica Martina Tepeš.

Potom je voditelj, pozdravivši sve učenike, njihove mentore i ostale goste, zahvalio predsjednici slatinskoga Ogranka Matice hrvatske Zorici Varga, učenicima i učiteljima Glazbene škole Milka Kelemena Slatina te svim učenicima koji su odlučili predstaviti svoje književno umijeće.

Prije proglašenja pobjedničkih radova prisutni su poslušali pjesmu Dajem ti srce Doris Dragović koju je uz klavirsku pratnju učitelja Glazbene kulture Filipa Jankovića, otpjevala Dora Kokorić, učenica 8. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina.

Ove je godine na natječaju sudjelovalo pet škola:

  • Osnovna škola Antun Gustav Matoš Čačinci – Sara Hađikan (mentorica Mirjana Foro), Nika Milovac i Karla Knežević (mentorica Kristina Krolo)
  • Osnovna škola Vladimir Nazor Nova Bukovica – Ana Koleno (mentorica Mateja Vilček)
  • Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Zdenci – Marija Magdalena Tajz, Jelena Obad (mentorica Mirjana Dadić Kraljik), Elizabeth Lukić (mentorica Mirjana Foro), Roberta Farkaš (mentor Domagoj Kaučić)
  • Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina – Katja Pernar, Kiara Matić, Lena Cvijanovć (mentorica Marijana Toplak)
  • i Osnovna škola Josipa Kozarca, Slatina – Eva Gal (mentorica Melita Čmarec), Lejla Jurkić (mentorica Snježana Tot), Tea Matanović (mentorica Hana Tepeš), Fran Vrančić (mentor Danijel Vilček).

S obzirom na to da su se pred članicama Stručnoga povjerenstva za odabir najboljih radova našli radovi čija se razlika u kvaliteti ocrtava zaista u sitnicama, a da su neki ipak trebali pobijediti, iz svake je škole nagrađen po jedan rad, a svim ostalim učenicima sudionicima i njihovim mentorima Matica hrvatska također je poklonila knjige kao znak sudjelovanja na natječaju.

Nagrađeni su sljedeći učenici:

  • Osnovna škola Antun Gustav Matoš Čačinci – Sara Hađikan, Kad bih se zvala tvojim imenom  (mentorica Mirjana Foro)
  • Osnovna škola Vladimir Nazor Nova Bukovica – Ana Koleno, Noć (mentorica Mateja Vilček)
  • Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Zdenci – Marija Magdalena Tajz, (mentorica Mirjana Dadić Kraljik)
  • Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina – Katja Pernar, Jesenja buka (mentorica Marijana Toplak)
  • i Osnovna škola Josipa Kozarca, Slatina – Eva Gal, Kravata (mentorica Melita Čmarec).

Na kraju su se svi koji su pročitali izložene radove mogli složiti s onim što je o njima izjavio voditelj svečanosti Danijel Vilček:

„Svi pristigli radovi, u kojima su učenici predstavili svoj zavičaj, prikazali su ljubav prema domovini, ali i progovorili o nekim univerzalnim općeljudskim temama, pravi su pokazatelj njihove darovitosti za oslikavanje izvanjezične zbilje riječima.“

Svečana književna večer završila je razmjenom iskustava i dojmova mladih autora i njihovih mentora. Ogranak Matice hrvatske u Slatini i Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, iščekujući sljedeće literarne susrete zahvalili su se svim sudionicima.
(mf/Izvor: MH Ogranak Slatina, OŠ J. Kozarca Slatina, prof. Danijel Vilček)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button